Σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια θα προχωρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται μεγαλύτερη από αυτή που είχε προαναγγελθεί , καθώς οι αξιωματούχοι της φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο του πληθωρισμού που αυξάνεται συνεχώς.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πλησιάζει σε διψήφιο επίπεδο και υπάρχει κίνδυνος να παγιωθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τον στόχο 2% της ΕΚΤ, απαιτώντας αυξήσεις των επιτοκίων ακόμη και αν αυτές θα επιβραδύνουν ή συρρικνώσουν την οικονομία της που υποφέρει ήδη από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνει το Reuters.
Διχασμένη η ΕΚΤ – Στο τραπέζι αύξηση 50 μ.β.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κάθε άλλο παρά είναι στην ίδια γραμμή σχετική με την ταχύτητα που πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η τράπεζα είναι ήδη πολύ πίσω από τις εξελίξεις, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως των ΗΠΑ (Fed), ενώ άλλοι τονίζουν ότι θα διογκωθεί ο κίνδυνος της ύφεσης.
Έως πρόσφατα, η ΕΚΤ έστελνε το μήνυμα για μία αύξηση 25 μ.β., την οποία θα ακολουθούσε μία μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι σήμερα θα είναι στο τραπέζι και μία αύξηση 50 μ.β. καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται γρήγορα.
Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters προέβλεπαν μία αύξηση 25 μ.β., αλλά οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να είναι διπλάσια και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να γίνει μηδενικό από -0,5% σήμερα.
Κίνδυνος για τον Νότο
Στην περίπτωση μίας μεγαλύτερης αύξησης, ωστόσο, η ΕΚΤ θα πρέπει να θωρακίσει περισσότερο τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία, από την εκτίναξη του κόστους δανεισμού τους και επομένως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο αγοράς ομολόγων, η οποία είναι κοντά στο να επιτευχθεί, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Και αυτό, επειδή όταν τα επιτόκια αυξάνονται, το κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης συχνά αυξάνεται δυσανάλογα.
Αν και δεν αναμένεται να ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες αυτού του εργαλείου, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι πιθανόν να αναλάβει μία ισχυρή δέσμευση και θα πρέπει να δώσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές τουλάχιστον ορισμένα στοιχεία του, περιλαμβανομένων των προϋποθέσεων για την ενεργοποίηση της βοήθειας από την ΕΚΤ.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου, η Λαγκάρντ έκανε μόνο μία γενική δέσμευση, με τους επενδυτές να την αμφισβητούν άμεσα, ωθώντας τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και μία δεκαετία και αναγκάζοντας την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία ισχυρότερη δέσμευση μετά από έκτακτη συνεδρίαση.