search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκρηξη στις Σέρρες: «Μπαλάκι» οι ευθύνες – Το θανάσιμο λάθος στις εργασίες

Ερωτήματα για το πώς έγινε η έκρηξη σε σχολείο στις Σέρρες

221206082617_serres

Ένα παιδί βρήκε τραγικό θάνατο το μεσημέρι της Δευτέρας και άλλα δύο τραυματίστηκαν έπειτα από έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου στις Σέρρες.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σχολείου Σερρών εκσφενδονίστηκε μία βαριά σιδερένια πόρτα σε απόσταση 30-40 μέτρων, σκοτώνοντας έναν μαθητή της 6ης δημοτικού.

Στο σχολείο επικράτησε πανικός. Έφτασαν άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και ασθενοφόρο για να παραλάβουν το 11χρονο παιδί, που ήδη είχε χάσει τις αισθήσεις του, αλλά και άλλους δύο μαθητές, 6 και 10 χρόνων που τραυματίστηκαν ελαφρά.

Σέρρες: Ο εργολάβος δεν είχε άδεια για εργασίες στο σχολείο την ώρα λειτουργίας

«Είναι μία κακή ημέρα για τις Σέρρες, που θρηνούν και πενθούν. Είμαστε πραγματικά όλοι συντετριμμένοι», δήλωσε στο MEGA o δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο εργολάβος δεν είχε καμία άδεια για να κάνει εργασίες στο σχολείο την ώρα που λειτουργούσε και υπήρχαν μαθητές εντός του κτιρίου.

«Ο εργολάβος που έχει αναλάβει αυτό το έργο έχει κάποιες συμβατικές υποχρεώσεις. Η βασική συμβατική υποχρέωση που περιγράφεται στη σύμβασή του είναι ότι δεν μπορεί να κάνει εργασίες την ώρα που το σχολείο λειτουργεί, παρά μόνο εάν έχει έγγραφη συγκατάθεση από τον διευθυντή του σχολείου ή από τον Δήμο. Τέτοια συγκατάθεση από τον Δήμο δεν υπήρξε ποτέ. Εδώ τίθεται ένα θέμα: ποιος του άνοιξε; Γιατί τα σχολεία είναι κλειδωμένα. Είμαι εξοργισμένος για εκείνους που του άνοιξαν να μπει στο σχολείο», δήλωσε.

Σέρρες: Τι υποστηρίζει ο διευθυντής του σχολείου

Από την άλλη, ο διευθυντής του σχολείου ισχυρίζεται πως είχε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στους φορείς για να μη γίνονται εργασίες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Τον ισχυρισμό αυτό διαψεύδει ο δήμαρχο Σερρών, ρίχνοντας το «μπαλάκι» των ευθυνών στη διεύθυνση του σχολείου.

«Δεν έχουμε κανένα έγγραφο από το σχολείο. Είναι ψευδές εντελώς, ψάξαμε όλη την αλληλογραφία χθες. Δεν μας ενημέρωσε κανείς χθες ότι θα πάει να κάνει εργασίες την ώρα που λειτουργεί το σχολείο. Την ώρα του συμβάντος δεν ήταν ούτε ο διευθυντής ούτε ο εργολάβος εκεί. Μας ενημέρωσαν εκ των υστέρων, μετά το συμβάν, ότι το πρωί ο εργολάβος βρισκόταν στο σχολείο την ώρα που λειτουργούσε. Αυτό είναι εξοργιστικό», συμπλήρωσε.

Σέρρες: Πώς έγινε η έκρηξη

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, έδωσε μία αρχική εκτίμηση για την πιθανή αιτία που προκάλεσε την έκρηξη.

«Πιστεύω ότι για κάποιο λόγο όταν πήγαν να κάνουν τις διάφορες ρυθμίσεις οι τεχνικοί του συγκεκριμένου έργου, έκλεισαν τις βάνες από κλειστό κύκλωμα νερού του λέβητα και όταν μπήκε σε λειτουργία ο καυστήρας δεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει το νερό, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι θερμοκρασίες και η πίεση. Έτσι δημιουργήθηκε μία εκρηκτική κατάσταση και χωρίς να υπάρχει η κυκλοφορία του νερού για να εκτονωθεί η πίεση, έγινε η έκρηξη», είπε.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σερρών, ο Δήμος στρέφεται κατά του αρμόδιου εργολάβου και του διευθυντή του σχολείου.

Ο Σάββας Μπερμπερίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε στο MEGA πως για το εν λόγω έργο έγινε ανάθεση από τον δήμο και πως οι διευθυντές των σχολείων δεν είναι υπεύθυνοι για τέτοια έργα.

«Θέλω να εκφράσω εκ μέρους όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας τη βαθιά μας θλίψη για το τραγικό αυτό συμβάν. Κάθε παιδί που φιλοξενείται μέσα στα σχολεία μας είναι εν δυνάμει και δικό μας παιδί», είπε αρχικά.

«Μίλησα ελάχιστα με τον διευθυντή του σχολείου την ώρα που αποχωρούσε για να δώσει κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό που μου είπε είναι ότι είχε εκφράσει την αντίθεσή του να γίνονται εργασίες μέσα στο χώρο του σχολείου την ώρα των μαθημάτων. Υπάρχουν καταγγελίες από τον πρόεδρο των τεχνικών συντηρητών καυστήρων στο νομό Σερρών, ο οποίος λέει ότι κλείστηκαν κάποιες βάνες χωρίς να απενεργοποιηθεί ο λέβητας. Εμείς σαν εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων δεν μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτά που γίνονται σε επίπεδο τεχνικών έργων», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: