Με εκθέσεις εξαιρετικά θετικές για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά assets, όπως τα ομόλογα και οι μετοχές, «βομβαρδίζουν» το διεθνές ακροατήριο οι μεγάλες ξένες τράπεζες και οι επενδυτικοί οίκοι, που προσπαθούν να τοποθετηθούν έγκαιρα στην ελληνική αγορά, ύστερα από πολλά χρόνια περιορισμένης παρουσίας, καθώς περιμένουν «έκρηξη» σε συναλλαγές και επενδυτικές δραστηριότητες.
Ο ενθουσιασμός που μεταδίδουν οι εκθέσεις των ξένων οίκων εκπλήσσει πολλούς, καθώς η Ελλάδα ήταν για πολλά χρόνια, τουλάχιστον από το «κούρεμα» ομολόγων του 2012, στη «μαύρη λίστα» τραπεζών και επενδυτικών οίκων, κουβαλώντας το στίγμα της μοναδικής οικονομίας της ευρωζώνης που έπεσε από το βάθρο της επενδυτικής βαθμίδας και πέρασε στα… «σκουπίδια», έχοντας επενδυτική αξιολόγηση “junk”, η οποία καθιστά απαγορευτική την τοποθέτηση κεφαλαίων από σοβαρούς επενδυτές.
Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι οι ξένοι οίκοι που σχολιάζουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και αξιολογούν επενδυτικά τα ομόλογα και τις μετοχές πλέκουν το εγκώμιο της χώρα, ακόμη και σε μια περίοδο όπου, θεωρητικά τουλάχιστον, το πολιτικό ρίσκο κορυφώνεται, ενόψει διπλής εκλογικής αναμέτρησης.
Ουσιαστικά, οι ξένοι αναλυτές «ακυρώνουν» το πολιτικό ρίσκο με μια σταθερή επωδό: είναι σίγουρο ότι όποια κυβέρνηση και αν σχηματισθεί τελικά, δεν θα θελήσει να αλλάξει τις βασικές σταθερές της οικονομικής πολιτικής, καθώς, εκτός όλων των άλλων, τα τεράστια κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δοθεί με πολύ αυστηρούς όρους για την οικονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις και καμία κυβέρνηση δεν θα διακινδύνευε να τα χάσει.
Η χώρα ξαναμπαίνει στον χάρτη των τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του εξωτερικού, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι ως τέλος του έτους, ή το αργότερα το α’ εξάμηνο του 2024, θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης, κάτι που θα προκαλέσει ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων.
Το σπουδαιότερο, ίσως, είναι αυτό που επισήμανε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος: τα συντηρητικά επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν στις αγορές ομολόγων και διαχειρίζονται το κολοσσιαίο ποσό των 28 τρισ. δολ. θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα, με βάση το καταστατικό τους, να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Μέχρι τώρα, στους ελληνικούς τίτλους επένδυαν κατά κανόνα κερδοσκοπικά hedge funds, καθώς κατατάσσονταν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.
Για την αγορά των ομολόγων η μικρή διαφορά που χωρίζει σήμερα την Ελλάδα από την επενδυτική βαθμίδα, μόλις ένα σκαλοπάτι με βάση τις αξιολογήσεις της S&P και της DBRS, είναι η διαφορά της… μέρας από τη νύχτα. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό με μια ματιά στα στοιχεία της ηλεκτρονικής αγοράς τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος: Τον Ιανουάριο του 2007, όταν ακόμη η Ελλάδα διατηρούσε την επενδυτική βαθμίδα και δεν υπήρχαν στον ορίζοντα τα σύννεφα της μεγάλης κρίσης που ακολούθησε, στην ΗΔΑΤ είχαν γίνει συναλλαγές 64,31 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2023, η αξία των συναλλαγών ήταν μόλις 1,58 δισ. ευρώ, δηλαδή το 2007 ο τζίρος ήταν 40πλάσιος!
Η αναβάθμιση φέρνει τεράστια αύξηση συναλλαγών στην ελληνική αγορά τίτλων και υποχρεώνει τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού να προετοιμαστούν για την αναβάθμιση της «αναιμικής» παρουσίας τους στην Ελλάδα, κάτι που περιλαμβάνει βεβαίως και ασκήσεις δημοσίων σχέσεων, με εξαιρετικά θετικές εκθέσεις, στόχος των οποίων είναι να προσελκύσουν νέους επενδυτές, αλλά και να δώσουν στις αρχές το στίγμα των καλών τους προθέσεων.
Εκτός από τα ομόλογα, η αναβάθμιση οδηγεί και σε αλλαγή της αξιολόγησης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Σήμερα, η αγορά κατατάσσεται στις αναδυόμενες του οίκου MSCI και είναι η μοναδική διεθνώς που έπεσε από τις αναπτυγμένες στις αναδυόμενες, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας. Θεωρείται βέβαιο ότι μετά την αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης, είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσει και επάνοδος στον δείκτη ανεπτυγμένων αγορών της MSCI, κάτι που θα φέρει πολλαπλάσια κεφάλαια στις ελληνικές μετοχές.
Ξένες τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι βλέπουν ότι αρχίζει να αποκτά και πάλι νόημα η δραστηριοποίηση στις ελληνικές αγορές, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει και η προοπτική για μεγάλα έσοδα από πολλές ακόμη δουλειές επενδυτικής τραπεζικής, όπως οι αποκρατικοποιήσεις που θα ακολουθήσουν και τα μεγάλα deal του ιδιωτικού τομέα. Ώθηση σε όλες τις δραστηριότητες θα δώσει βεβαίως η τεράστια ροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης την επόμενη τριετία.
Όλα αυτά εξηγούν, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, γιατί έχουν «αγαπήσει» ξαφνικά την Ελλάδα οι ξένοι τραπεζικοί και επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι διαβλέπουν ότι από μια περιθωριακή αγορά, η Ελλάδα πολύ σύντομα θα έχει γίνει και πάλι μια «κανονική» χώρα της ευρωζώνης και μάλιστα σε ένα στάδιο αναπτυξιακής μετάβασης, που θα αφήσει πολλές ευκαιρίες στους διεθνείς οίκους για κερδοφόρες συναλλαγές και επενδυτικές τοποθετήσεις.
Διαβάστε περισσότερα
- Μύκονος: Πήγε σε ταβέρνα, έφαγε και τώρα κινδυνεύει με… κατάσχεση του λογαριασμού του
- Η κόρη του Μίκ Τζαγκερ συνελήφθη στην Ίμπιζα
- Ο λόγος που ο Μάρτιν Σκορσέζε απέρριψε τη σκηνοθεσία της «Λίστας του Σίντλερ»
- Ποδόσφαιρο: Οι 127 Έλληνες «παίκτες-μετανάστες» και οι χώρες…εξαγωγής
- Ετοιμάζει πρόταση 6 εκατομμυρίων η Γκλάντμπαχ στον ΠΑΟΚ για Κουλιεράκη