Όρεξη και διάθεση να ζήσουν όσα στερήθηκαν στην πανδημία, επιτρέποντας στον εαυτό τους πολυτέλεια έχουν οι καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γράφει η Ειρήνη Θεοφανίδου

Τόσο οι πλούσιοι όσο και η λεγόμενη «μεσαία τάξη» διψά για ταξίδια, είδη ένδυσης, είναι έτοιμοι να ξοδέψουν για πολυτελή αγαθά και υπηρεσίες αλλά και πολυτελείς εμπειρίες μετά τους 18 μήνες καραντίνας, με «καύσιμο» τα χρήματα που κατάφεραν να αποταμιεύσουν, δίνοντας πρόσθετη ώθηση στην οικονομία που επιχειρεί να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post η αποταμιεύσεις των Αμερικανών κατά την διάρκεια της πανδημίας ανήλθαν σε περίπου $2,5 τρισ. (!) Πρόκειται για αξιοσέβαστο ποσό που αποτελεί εν δυνάμει καταναλωτική δαπάνη.

Όρεξη για υπερκατανάλωση

Όπως λένε οι αναλυτές, μετά από έναν ουσιαστικά «χαμένο χρόνο» οι καταναλωτές όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν, να διασκεδάσουν και να ψωνίσουν.

Η όρεξη για υπερκατανάλωση, όπως επισημαίνεται σε άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, δεν αφορά μόνο στους νέους αλλά και στους ηλικιωμένους, οι οποίοι λόγω των ραγδαίων αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες κατάφεραν να εξοικειωθούν με τις ηλεκτρονικές αγορές και να έχουν ένα ακόμη κανάλι για να ξοδέψουν.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλοί ηλικιωμένοι σκοπεύουν να δαπανήσουν αρκετά χρήματα για υπηρεσίες και είδη πολυτελείας αλλά και για ιατρικό τουρισμό σε ιαματικές πηγές, βόλτες στη φύση κ.ά., βάζοντας «βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Πλουσιότεροι εν μέσω πανδημίας

Πλουσιότεροι στην πανδημία έγιναν και οι Έλληνες σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Wealth Report της Credit Suisse, η οποία δείχνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έγιναν πλουσιότερα κατά 25 δισ. μέσα στην πανδημία.

Ειδικότερα, ο κάθε Έλληνας έγινε κατά 3,2% πλουσιότερος το 2020, με το μέσο νοικοκυριό να αυξάνει την περιουσία του κατά 2,9%.

Με «φόντο» τα παραπάνω, οι λιανεμπορικές αλυσίδες καταναλωτικών ειδών αναμένεται να εντείνουν το επόμενο διάστημα τις ενέργειες προβολής των brands τους, ποντάροντας στην επόμενη μέρα και στην ανάγκη των καταναλωτών να αφήσουν οριστικά πίσω την πανδημία και να απολαύσουν τις εμπειρίες που προσφέρει η ζωή, μετά την οδυνηρή εμπειρία του lockdown.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Folli Follie, η οποία παρ’ όλα τα προβλήματα έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα στη σύναψη μιας σειράς συμφωνιών με διάστημα brands.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα «έδωσε τα χέρια» για την ανάπτυξη monobrand καταστημάτων KENDALL + KYLIE που δημιούργησαν οι Kendall και Kylie Jenner, με τη μορφή του master franchising σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ συμφώνησε και με την Blue Ocean για το άνοιγμα των καταστημάτων BEVERLY HILLS POLO CLUB.

Oι αγορές με το… ποντίκι ήρθαν για να μείνουν

Τις ραγδαίες αλλαγές που έχει φέρει στο λιανεμπόριο και τις καταναλωτικές συνθήκες η πανδημία του κορωνοϊού καθώς και την «επόμενη ημέρα» καταγράφει μια νέα έρευνα που διενεργήθηκε εκ μέρους της SAS από την 3Gem.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε online τον Αύγουστο του 2020 σε μια σειρά αγορών σε όλον τον κόσμο (Τσεχία, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Κατάρ, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) σε ένα παγκόσμιο δείγμα 6.000 ενηλίκων άνω των 18 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται να έχουν περάσει για τα καλά στα ψηφιακά κανάλια και μόλις το 31% αναμένεται να επιστρέψει στις αγοραστικές συνήθειες που είχε πριν από την πανδημία.

Επιμένουν online

Επίσης, ποσοστό 62% μεταξύ όλων των πελατών δεν θεωρούν ότι θα γυρίσουν στην «κανονικότητα», με το 28% να σημειώνουν ότι θα χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερα ψηφιακά κανάλια και online εφαρμογές στο μέλλον απ’ ότι κάνουν τώρα.

Πλέον οι χαμηλές τιμές και οι ειδικές προσφορές δεν αρκούν για να κρατήσουν τους πελάτες. Και ενώ ένα ποσοστό 23% των ερωτηθέντων άλλαξαν όντως πάροχο λόγω χαμηλότερων τιμών και καλύτερων εκπτώσεων, ένα 20% προτίμησαν κάποιον που προσέφερε απλούστερη και ευκολότερη στην χρήση online εμπειρία. Εν τω μεταξύ, 16% άλλαξαν για γρηγορότερες ή πιο βολικές επιλογές παράδοσης και ένα 13% άλλαξαν λόγω αρνητικής προηγούμενης εμπειρίας.

Όταν ζητήθηκε να κατατάξουν τα τρία κυριότερα στοιχεία στην εμπειρία πελάτη, η έρευνα έδειξε ότι λίγο πάνω από τους μισούς πελάτες (60%) βλέπουν τις χαμηλές τιμές και τις εκπτώσεις μέσα στις τρεις κορυφαίες προτεραιότητες.

Το 55% θεωρούν την ευκολία και την άνεση βασικό παράγοντα για την εμπειρία πελάτη, ενώ τα δυο τρίτα (48%) κατέταξαν τις εταιρίες που ακολουθούν μια δίκαιη και υπεύθυνη πολιτική μέσα στις τρεις κορυφαίες προτεραιότητες. Το 46% ανέφεραν ότι η καλή εξυπηρέτηση στην διάρκεια των lockdowns έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εμπειρία πελάτη.

Προτεραιότητα οι εκπτώσεις

Ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 60%, θεωρούν τις χαμηλές τιμές και τις εκπτώσεις προτεραιότητα, η πανδημία αναδεικνύει το γεγονός ότι η τιμή αυτή κάθ’ αυτή δεν υπαγορεύει την συμπεριφορά του καταναλωτή.

Τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι, πέρα από την τιμή, υπάρχουν και άλλοι τομείς της εμπειρίας πελάτη που αρχίζουν να καταλαμβάνουν σημαντική θέση στην διαμόρφωση της ικανοποίησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πελάτες σκοπεύουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους όσο αυξάνεται ο εμβολιασμός.

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά, το ένα πέμπτο (ποσοστό 19%) είπαν ότι θα αυξήσουν τις δαπάνες του, σε αντίθεση με μόλις 10% που απάντησαν ότι σκοπεύουν να μειώσουν τις δαπάνες τους όσο αυξάνεται ο εμβολιασμός.