Ο κρατικός μηχανισμός ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, με στόχο την άρτια διεξαγωγή τους.
Ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να διευθετηθούν τις επόμενες ημέρες είναι ο ορισμός των πολιτών που θα αναλάβουν αμισθί να είναι μέλη των εφορευτικών επιτροπών την Κυριακή των εκλογών. Τα μέλη αλλά και οι αναπληρωτές τους προκύπτουν ύστερα από κλήρωση και είναι υποχρεωμένα να παρουσιαστούν στο εκλογικό κέντρο και να εκτελέσουν το καθήκον τους.
Εκλογές: Είναι υποχρεωτική η προσέλευση των μελών της εφορευτικής επιτροπής;
Συγκεκριμένα, σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο, τον γραμματέα, καθώς και τέσσερα μέλη, που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.
Όπως αναφέρει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η άσκηση των καθηκόντων ενός πολίτη ως μέλους εφορευτικής επιτροπής είναι υποχρεωτική. Η μη προσέλευση του μέλους της εφορευτικής επιτροπής αποτελεί αδίκημα. Μάλιστα, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του μέλους της εφορευτικής επιτροπής στο εκλογικό τμήμα.
Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής επικαλεστεί κώλυμα, όπως π.χ. ασθένεια ή εγκυμοσύνη, που δεν επιτρέπει την παρουσία του, οφείλει να είναι σε θέση να το αποδείξει (π.χ. ιατρική γνωμάτευση), ενώ θα πρέπει να γνωρίζει πως η παρουσία του ή μη στην επιτροπή εναπόκειται, τελικά, στη διακριτική ευχέρεια του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής.
Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής για τυχόν κωλύματα θα πρέπει να γίνεται εγκαίρως, κυρίως για πρακτικούς λόγους (αντικατάσταση του μέλους, ανάθεση αρμοδιοτήτων στα λοιπά μέλη κ.ο.κ.).
Σημειώνεται ότι στο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται ότι τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντά τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.
Επιπλέον, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής λαμβάνει τα στοιχεία των κληρωθέντων μελών της εφορευτικής επιτροπής του τμήματός του από τον οικείο έφορο και έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει από ψηφοφόρο-μέλος της εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν επικαλείται τυχόν κώλυμα, να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα, εφόσον προσέλθει να ψηφίσει.
Ποιοι εξαιρούνται από την κλήρωση της εφορευτικής επιτροπής
Οι οριζόμενοι ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Από την κλήρωση για μέλη της εφορευτικής επιτροπής εξαιρούνται δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων. Επίσης όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής. Επιπλέον, εξαιρούνται οι δικηγόροι που έχουν οριστεί δικαστικοί αντιπρόσωποι σε εκλογικό τμήμα.
Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και γι’ αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων κατά την τελευταία τριετία.
Εκλογές 2023: Τα καθήκοντα των μελών των εφορευτικών επιτροπών
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για την εφορευτική επιτροπή, στα καθήκοντα των μελών είναι να διευθύνουν την εκλογή αλλά και να τηρούν τα εξής βιβλία:
- βιβλίο πρακτικών,
- πρωτόκολλο ψηφοφορίας,
- βιβλίο διαλογής ψήφων. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, είναι δυνατή η απλούστευση, ενοποίηση ή η κατάργηση ορισμένων βιβλίων ή στοιχείων.
Διαβάστε περισσότερα
-
Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Αυτή είναι η Ουκρανή δημοσιογράφος που θα καταθέσει υπέρ του
-
«Βουτιά» στο 3% για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο, λόγω ενέργειας – Τα τρόφιμα στο +11,4%
-
Τραϊάνα Ανανία: «Έχω έναν πολύ ωραίο κ@@ο και η τελειότητα πονάει»
-
Eurovision 2023: Αυτές είναι οι 10 πρώτες χώρες που προκρίθηκαν στον τελικό