Εκλεισαν οι υποψηφιότητες για την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

15 Σεπτεμβρίου ήταν η τελευταία ημέρα διορίας που είχαν οι «αθάνατοι» για να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους για να αντικαταστήσουν τον Τόμας Μπαχ, ο οποίος αποχωρεί από την Επιτροπή μετά το τέλος της θητείας του.

Συνολικά 7 παράγοντες θα μπουν στην εκλογική διαδικασία η οποία θα γίνει στην χώρα μας το 2025 (έχει δηλωθεί η Αρχαία Ολυμπία, ωστόσο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα) κατά την 143η Σύνοδο της ΔΟΕ (18-21 Μαρτίου).

Ανάμεσα στους υποψηφίους, όπως αναμενόταν είναι ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας του στίβου, Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, ο οποίος θεωρείται και φαβορί για την θέση, μαζί με την σπουδαία ολυμπιονίκη της κολύμβησης από τη Ζιμπάμπουε, Κίρστι Κόβεντρι.

Υποψήφιοι θα είναι επίσης ο Πρίγκιπας Φεϊζάλ Αλ Χουσεΐν από την Ιορδανία, ο Γιόχαν Ελίας από τη Μεγάλη Βρετανία (πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας), ο Νταβίντ Λαπαρτιάν από τη Γαλλία (πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας), ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ από την Ισπανία (γιος του πρώην προέδρου της ΔΟΕ) και ο Μορινάρι Γουατανάμπε από την Ιαπωνία (πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής).

Αντίθετα, δεν δήλωσαν συμμετοχή, παρά το ότι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, οι Σεργκέι Μπούμπκα (Ουκρανία), Νίβεν Ιλιτς (Χιλή) και η πρώην πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Κιτάροβιτς.

Οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους στην ολομέλεια της ΔΟΕ τον Ιανουάριο του 2025, σε συνεδρίαση που θα γίνει στη Λωζάνη.

Διαβάστε ακόμη: