Τα μετεκλογικά σενάρια, η οικονομία / ακρίβεια και το κόμμα Κασιδιάρη τέθηκαν επί τάπητος από τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, στο STAR.

Aναφερόμενος στο σχέδιο «Δήμητρα», επανέλαβε ότι «το έχουμε δουλέψει χρόνια τώρα και είναι μία καινοτόμος λύση για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ιδίως αυτές που έχουν δημοσιονομική στενότητα». Με αυτό το «εργαλείο», «το κράτος αποκτά βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας και είναι αμοιβαία επωφελές τόσο για τους ιδιώτες, όσο και το κράτος».

Στο ερώτημα αν έχει σχέδιο και για δραχμή, απάντησε: «Βεβαίως και έχω. Νομίζετε ότι η Γερμανία δεν έχει σχέδιο για μάρκο; Θα ήταν κατάπτυστη απέναντι στο γερμανικό λαό, αν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν είχε τέτοιο σχέδιο. Το ευρώ είναι ένα επισφαλές νόμισμα», υποστήριξε, φέροντας το παράδειγμα του πυροσβέστη, ο οποίος δεν παίζει με τη φωτιά, αλλά προετοιμάζεται για αυτήν.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη αποστροφή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ότι οι κ.κ. Σόιμπλε και Βαρουφάκης είναι «φίλοι», ζήτησε να απευθύνουν το ίδιο ερώτημα στον κ. Τσίπρα. Πάντως, εκτίμησε ότι «ο κ. Σόιμπλε θα πάθει… εγκεφαλικό, αν τού πουν ότι ήταν δικός μου φίλος». Εκφράζοντας, εξάλλου, την απορία γιατί δεν συναινούν και άλλα κόμματα με το σχέδιο «Δήμητρα» διερωτήθηκε μήπως «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο δοσμένοι στα συμφέροντα των ολιγαρχών και των τραπεζιτών».

«Δε θα υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση, σε καμία των περιπτώσεων»

Το ΜέΡΑ 25 από θέση αρχής «προφανώς» και θα συνεργαζόταν με άλλα κόμματα συμμετέχοντας σε μία προοδευτική κυβέρνηση, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, εκτιμώντας, όμως, ότι «δεν θα υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση σε καμία των περιπτώσεων.

«Για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση, χρειάζεται ένα προοδευτικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να το σφυρηλατήσουμε πριν τις εκλογές. Δεν είμαστε Γερμανία, εδώ. Με άλλα λόγια, δε μπορεί να υπάρξει κοινό πρόγραμμα σε 2.5 μέρες, όσος είναι ο χρόνος ζωής μίας διερευνητικής εντολής. Δύο χρόνια τώρα, καλούμε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, όποιον θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό να κάνουμε συζήτηση», προσέθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα ποσοστά του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη θα «συρρικνωθούν» στις δεύτερες εκλογές, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως «συγκινούμαι πάρα πολύ με το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα, ένα πράγμα θα ήθελε, το ΜέΡΑ25 να εξαφανισθούμε και να μη μπούμε στη Βουλή. Ας κοιτάξει τα του οίκου του, εμείς κοιτάζουμε τα του δικού μας».

Στο σημείο αυτό, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να γίνει Πρωθυπουργός με την ψήφο ή ανοχή του ΜέΡΑ25 και την ίδια στιγμή, να αθετήσουν εκείνοι «όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Στο θέμα της ακρίβειας, ο κ. Βαρουφάκης προέταξε το μέτρο της «δραστικής μείωσης του ΦΠΑ. Ο ανώτατος ΦΠΑ στη Γερμανία είναι 19%, στην Ελλάδα 24%. Θα έπρεπε να είναι το πολύ 15% – 16%». Επιπλέον, υποστήριξε ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις γιατί δεν μειώνεται ο ΦΠΑ, οι κ.κ. Σταϊκούρας και Τσακαλώτος απαντούν ότι «δεν τους αφήνουν οι τροϊκανοί, προφανώς δεν έφυγαν».

Ενώ, σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, ανέφερε πως «το καλάθι αγαθών που αγοράζει ένας κατώτατος μισθός σήμερα είναι 22% ισχνότερο από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Έχουμε “συρρίκνωση” του κατώτατου μισθού σε πραγματικές τιμές».

Με αφορμή την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας First Republic και στο ερώτημα αν η κρίση «αγγίζει» και την Ευρώπη, θύμισε εν πρώτοις ότι «και το 2008 όταν κατέρρεε η Lehman Brothers, οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι δεν έχουμε πρόβλημα». Άλλωστε, συμπλήρωσε, «η Credit Suisse ήταν η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα στην Ευρώπη». Συμπερασματικώς, «είναι μέγιστη αφροσύνη να θεωρήσεις ότι δε θα έχεις πρόβλημα με τις τράπεζές σου».

Κλείνοντας με το θέμα της απαγόρευσης του κόμματος Κασιδιάρη, τάχθηκε κατά της νομοθετικής ρύθμισης, εξηγώντας ταυτοχρόνως ότι «πρέπει να τους συντρίψουμε στην κάλπη, τους μαζικούς χώρους και σε όλες τις γωνιές της κοινωνίας». Για τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, «πρέπει να κερδίσουμε τους ανθρώπους που ρέπουν προς το ναζισμό, επειδή έχουν οργή μέσα τους, με όλα αυτά που συμβαίνουν και την οποία δε μπορούν να την εκφράσουν αλλιώς. Εδώ και δύο μήνες, η κυβέρνηση διαφημίζει το κόμμα Κασιδιάρη», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: