«Κλειδώνει» εντός της εβδομάδος το ύψος του bonus που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι που καταγγέλλουν στην ΑΑΔΕ περιπτώσεις φοροδιαφυγής, μέσω της εφαρμογής «Appodixi», ενώ από το τέλος του μήνα αναμένεται να αρχίσουν και οι πληρωμές.

Ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία θα καθορίζεται το ύψος της αμοιβής όσων αποκαλύπτουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ενώ, σύμφωνα με τη ρύθμιση, το χρηματικό έπαθλο θα είναι κλιμακωτό. Επισημαίνεται ότι το ελάχιστο ποσό της «αμοιβής» θα είναι τριπλάσιο της «παράνομης» απόδειξης-συναλλαγής, με το ανώτατο πάντως όριο να μην ξεπερνά τα 1.500 ευρώ ή στην καλύτερη περίπτωση τις 2.000 ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι από πέρυσι το Σεπτέμβριο, οπότε και υιοθετήθηκε το νέο σύστημα, μέχρι σήμερα περισσότεροι από 160.000 πολίτες το έχουν κατεβάσει στο κινητό τους, ενώ οι καταγγελίες που ήδη έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των φορολογικών αρχών ξεπερνούν τις 80.000.

Η προθεσμία για τις αιτήσεις σχετικά με το φορολογικό διαζύγιο

Εντωμεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την λήξη της προθεσμίας που καθορίστηκε προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση όσα ζευγάρια επιθυμούν να λάβουν φορολογικό… «διαζύγιο». Εκείνοι οι οποίοι έχουν αποφασίσει να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους στην φορολογική αρχή μέσω της ΑΑΔΕ ώστε να κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις για τα εισοδήματα που εισέπραξαν κατά το φορολογικό έτος 2022, ακόμη και εάν είχαν κάνει ανάλογη αίτηση την περασμένη χρονιά.

Η συγκεκριμένη διαδικασία δίνει διεξόδους, κρύβει όμως και «παγίδες» για όσους το αποφασίσουν να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις ως και τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία. Η γνωστοποίηση του φορολογικού «διαζυγίου» γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο http://www.aade.gr, στον σύνδεσμο www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis με τους κωδικούς του TAXIS.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η ΑΑΔΕ ξεκινά ελέγχους στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Και την ίδια ώρα, ελέγχους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ξεκινά τον Μάρτιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η προθεσμία για να δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ένα ακίνητο το οποίο έχει ενταχθεί στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά ξεκινούν οι διασταυρώσεις. Στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμα και τραπεζικοί λογαριασμοί όπως και κάρτες, με στόχο τον εντοπισμό όσων προσπάθησαν να αποκρύψουν εισοδήματα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο έως το τέλος Φεβρουαρίου για να προχωρήσουν σε διορθώσεις στις προσωρινές δηλώσεις για το έτος 2022. Από τον Μάρτιο και μετά, οπότε και ξεκινούν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ, δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Διαβάστε ακόμη: