Θεωρείται μια από τις πιο όμορφες πόλεις στον κόσμο για τους επισκέπτες, ενώ κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης πόλης για να ζει κάποιος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η Βιέννη βρέθηκε στην κορυφή της λίστας του Economist Intelligence Unit (EIU), που κατατάσσει 173 πόλεις από όλο τον κόσμο με βάση μια σειρά παραγόντων, όπως η υγειονομική περίθαλψη, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, η σταθερότητα, οι υποδομές και η εκπαίδευση.

EIU: Ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη πόλη για να ζει κανείς στον κόσμο-1

Η  αυστριακή πόλη έλαβε άριστη βαθμολογία σε τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες και «σκόραρε» χαμηλότερα μόνο στον πολιτισμό και το περιβάλλον, λόγω της έλλειψης σημαντικών αθλητικών γεγονότων.

Τη δεύτερη θέση της διατήρησε η Κοπεγχάγη της Δανίας, ενώ η Ζυρίχη της Ελβετίας ανέβηκε από την έκτη θέση στην τρίτη θέση της λίστας.

EIU: Ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη πόλη για να ζει κανείς στον κόσμο-2

Η Μελβούρνη της Αυστραλίας έπεσε από την τρίτη στην τέταρτη θέση, ενώ η καναδική πόλη Κάλγκαρι ισοφάρισε στην πέμπτη θέση με την ελβετική πόλη της Γενεύης.

Το Βανκούβερ του Καναδά και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας ισοψήφησαν στην έβδομη θέση και η Οσάκα της Ιαπωνίας  με το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας μοιράστηκαν την ένατη θέση.

EIU: Ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη πόλη για να ζει κανείς στον κόσμο-3

Ενώ η Δυτική Ευρώπη είχε καλές επιδόσεις, με 30 πόλεις να σημειώνουν μέσο όρο βαθμολογίας 92 στα 100, υπήρξε μια συνολική πτώση στο κριτήριο της σταθερότητας, κάτι που αποδόθηκε στα αυξανόμενα περιστατικά διαμαρτυριών και εγκληματικότητας. Το Λονδίνο φιγουράρει στην 45η θέση της λίστας.

Από τις αμερικανικές πόλεις, η καλύτερη για να ζει κανείς είναι η Χονολουλού της Χαβάης, ενώ η Ατλάντα της Τζόρτζια ανέβηκε τέσσερις θέσεις στην 29η θέση. Το Λος Άντζελες βρέθηκε στην 58η θέση, ενώ η Νέα Υόρκη στην 70η θέση.

EIU: Ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη πόλη για να ζει κανείς στον κόσμο-4

Το Τελ Αβίβ του Ισραήλ σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, χάνοντας 20 θέσεις (στην 112η) λόγω του πολέμου με τη Χαμάς.

Η Δαμασκός της Συρίας εξακολουθεί να θεωρείται η χειρότερη πόλη του κόσμου για να ζει κανείς, με την Τρίπολη της Λιβύης, το Αλγέρι της Αλγερίας και το Λάγος της Νιγηρίας να κατατάσσονται λίγο πιο πάνω.

Η μελέτη του EIU σημειώνει ότι καμία από τις τέσσερις τελευταίες πόλεις δεν είχε κάποια βελτίωση στη συνολική της βαθμολογία σε σχέση με το 2023.

Διαβάστε ακόμη