Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2024 από τη Φουρνά Ευρυτανίας, με στόχο να σωθεί ένα χωριό που έχανε σταδιακά τον πληθυσμό του, εξελίσσεται πλέον σε ένα ευρύτερο κίνημα επιστροφής στην ελληνική περιφέρεια.

Η «Νέα Ζωή στο Χωριό» επεκτείνεται σε Βοιωτία, Ιωάννινα και Έβρο, την ώρα που περίπου 80 οικογένειες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εγκαταλείψουν τις πόλεις και να κάνουν μια νέα αρχή.

Όλα ξεκίνησαν από τη δασκάλα Παναγιώτα Διαμαντή και τον ιερέα της Φουρνάς, π. Κωνσταντίνο Ντούσικο. Μπροστά στον κίνδυνο να ερημώσει το χωριό και να κλείσει το σχολείο, απηύθυναν κάλεσμα σε οικογένειες που θα ήθελαν να μετακομίσουν στην περιοχή, προσφέροντας βοήθεια για στέγαση, εργασία και τα πρώτα έξοδα της εγκατάστασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», δύο χρόνια αργότερα, η εικόνα στη Φουρνά έχει αλλάξει. Στο χωριό ζουν 27 παιδιά, εκ των οποίων τα 18 εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την έναρξη της δράσης. Άνοιξε φούρνος, ενώ πραγματοποιήθηκε και ο πρώτος γάμος έπειτα από σχεδόν 11 χρόνια. Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα μεγαλύτερο από τις δυνατότητες φιλοξενίας, καθώς τρεις ακόμη οικογένειες περιμένουν να μετακομίσουν, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες.

Το μοντέλο εφαρμόζεται ήδη στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Εκεί έχουν μετακομίσει συνολικά έξι οικογένειες, ενώ στο χωριό ζουν πλέον μαζί τους 15 παιδιά. Και στη Ζίτσα, όμως, τα διαθέσιμα σπίτια έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα η αναζήτηση κατοικιών να επεκτείνεται στη γειτονική Καρίτσα.

Στο Κόκκινο Βοιωτίας έχει ήδη εγκατασταθεί μία οικογένεια με τέσσερα παιδιά, ενώ δύο ακόμη οικογένειες αναμένεται να ακολουθήσουν έως τον Δεκέμβριο.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι ο Δήμος Ορεστιάδας, όπου η δημογραφική συρρίκνωση είναι ιδιαίτερα έντονη. Η πρώτη φάση του σχεδίου επικεντρώνεται στη Νέα Βύσσα, τα Δίκαια και τον Κυπρίνο. Στόχος είναι να καταγραφούν διαθέσιμες κατοικίες και θέσεις εργασίας, ώστε όσοι μετακομίσουν να έχουν εξαρχής ένα οργανωμένο πλαίσιο για τη νέα τους ζωή.

Για τις οικογένειες που θα επιλέξουν τα χωριά του Έβρου προβλέπεται ιδιωτική οικονομική στήριξη 5.000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα αξιοποίησης κρατικής ενίσχυσης 10.000 ευρώ. Στην περιοχή υπάρχουν παράλληλα ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και την εστίαση, ενώ τα ενοίκια μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και στα 150-200 ευρώ τον μήνα.

Η ανταπόκριση δείχνει τη δυναμική του εγχειρήματος. Περίπου 80 οικογένειες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση και βρίσκονται σε αναμονή, ενώ στόχος της «Νέας Ζωής στο Χωριό» είναι κάθε χρόνο να εντάσσονται στη δράση ένα ή δύο νέα χωριά.

Διαβάστε ακόμη: