Μέσα σε μια κατάμεστη από συγγενείς θυμάτων δικαστική αίθουσα, ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Ν. Πασχάλης, αγορεύει από το πρωί στη δίκη του «ψευτογιατρού» και μέχρι στιγμής έχει ζητήσει την ενοχή του κατηγορούμενου για έξι από τις 12 συνολικά ανθρωποκτονίες, τις οποίες κατηγορείται.

Η εισαγγελική αγόρευση συνεχίζεται και αναμένεται να είναι μαραθώνια. Και αυτό, καθώς, ο ….Dr Kontos πλέον των άλλων αδικημάτων που αντιμετωπίζει κατηγορείται και για 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας ασθενών με ανίατες ασθένειες και κυρίως καρκινοπαθών.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου για έξι ανθρωποκτονίες με δόλο και σε αυτές περιλαμβάνονται οι ανθρωποκτονίες δύο ανήλικων παιδιών, του 16χρονου Θεοδόση και της 14χρονης Δέσποινας.

Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελικός λειτουργός στην αγόρευσή του για αυτές τις περιπτώσεις: «Ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε τους ασθενείς και συγγενείς του ως όργανα. Τους έδινε την ελπίδα και εκείνοι έσπευσαν να την αδράξουν. Τα θύματα τόνισαν ότι εκείνος ήταν ιδιαίτερα χειριστικός. Όπως μας είπε ο πατέρας του Θεοδόση το στήσιμο του ήταν τέτοιο που δεν έδινε το περιθώριο να αμφισβητήσεις τον ρόλο του. Τους έλεγε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Αφού παραπλάνησε, συγγενείς και οικείους ως δήθεν έμπειρος ογκολόγος να μην ακολουθήσουν ή να διακόψουν την θεραπεία ενώ οι ασθενείς αγνοούσαν την πραγματική του ιδιότητα, στη συνέχεια τους παραπληροφορούσε προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στο δικό του θεραπευτικό σχήμα… Ο Θεοδόσης είχε τη δυνατότητα να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση ενώ είχε στη διάθεση του κι εναλλακτικές θεραπείες. Η Δέσποινα θα μπορούσε να συνεχίσει θεραπεία της ή να κάνει άλλες».

Ακόμη, ο εισαγγελέας μέχρι αυτή τη στιγμή έχει αναφερθεί σε 21 περιπτώσεις απάτης από τις οποίες ο κατηγορούμενος απεκόμισε 687.104 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στους 16 συγκατηγορούμενους του «ψευτογιατρού» ο εισαγγελέας είπε για 11 από αυτούς πως δεν προκύπτει ο απαιτούμενος διπλός δόλος για την καταδίκη τους.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πασχάλης ανέφερε για τον «ψευτογιατρό»: «Ο Νικόλαος Κοντοστάθης συστήνεται σχεδόν σε όλους ως γιατρός. Οι ειδικότητες δεν είναι όλες ίδιες (νευρογκολόγος, νευροχειρουργός κ.λπ.) αλλά σχετίζονται σχεδόν όλες με τον καρκίνο. Ο ισχυρισμός του ότι δεν συστηνόταν ως γιατρός δεν ισχύει. Χρησιμοποιούσε ηλεκτρονική διεύθυνση με ψευδή στοιχεία ταυτότητας και ιδιότητας. Έφερε μαζί του ελβετική ιατρική ταυτότητα και ταυτότητα διεθνούς ερυθρού σταυρού. Ο Νικ Κονταστάθης φρόντιζε να δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, φορώντας ακριβό κουστούμι και έχοντας ακριβό αυτοκίνητο. Άφηνε να εννοηθεί ότι έχει γνωριμίες και στενές επαφές με έτερους γιατρούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έδειχνε να επέχει επαφές με εξέχοντα άτομα του τόπου όπως Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Κανόνιζε να δίνει ραντεβού σε διαγνωστικά κέντρα.Προέβαλε τον εαυτό του ως επιστήμονα διεθνούς βεληνεκούς με έδρα την Ελβετία. Με κάθε ευκαιρία ανέφερε πως ειχε σώσει πολλούς ασθενείς μεταξύ των οποίων ο Σουμάχερ, η Γιάννα Αγγελοπουλου, ο Πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας. Έλεγε ότι έχει θεραπεία για λίγους και ότι φαρμακοβιομηχανίες κυνηγάνε να τον σκοτώσουν».

Μάλιστα, κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στη μακρά ακροαματική διαδικασία, η οποία άρχισε τον Νοέμβριο του 2021. Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 44 συνεδριάσεις, κατά την διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν 60 μάρτυρες και αναγνώστηκαν χιλιάδες σελίδες εγγράφων.

Διαβάστε ακόμη: