Την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή της Ισπανίας ανακοίνωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ένα μήνα μετά την παραίτηση του από τη θέση του ως αναπληρωτή πρωθυπουργού της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο 42χρονος ιδρυτής του αριστερού κόμματος Podemos προχώρησε σε μια αιφνιδιαστική κίνηση πριν από λίγες εβδομάδες με την υποψηφιότητα στις εκλογές της Μαδρίτης, οι οποίες κατέληξαν σε μια μεγάλη νίκη για τη συντηρητική υποψήφια Ισαμπέλ Ντιάζ Αγιούσο, την Τρίτη το βράδυ.

«Αποχωρώ από την πολιτική. Δεν θα αποτελέσω εμπόδιο για την ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζεται η πολιτική μας δύναμη», δήλωσε ο Ιγκλέσιας σε δημοσιογράφους αργά την Τρίτη αφού έμαθε τα αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε «τραγωδία», όπως μεταδίδει το Reuters.  «Αποτύχαμε», παραδέχθηκε ο ιδρυτής των Podemos.

Εγκαταλείπει την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά την ήττα στη Μαδρίτη

Η εντυπωσιακή πορεία και η πτώση

Αν και ο Ιγκλέσιας είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εθνικές εκλογές, το 2023, η ανακοίνωση αυτή επιταχύνει την αποχώρησή του από την ισπανική πολιτική, την οποία βοήθησε να μεταμορφωθεί την τελευταία δεκαετία, όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Ιγκλέσιας ίδρυσε τους Podemos τον Ιανουάριο του 2014 για να συγκεντρώσει την ψήφο των αγανακτισμένων Ισπανών από τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Τον Μάιο του 2014 κέρδισε μια θέση ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συνέχεια η πολιτική του άνοδος ήταν εντυπωσιακή.

Το Podemos διεμβόλισε τον δικομματισμό στην Ισπανία,  όπου οι Σοσιαλιστές και οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος εναλάσσονταν στην εξουσία από τη δεκαετία του 1980 – ανοίγοντας το δρόμο για άλλα κόμματα να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο της Ισπανίας.

Το 2016, ο Ιγκλέσιας πέτυχε το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, αφού δημιούργησε μια συμμαχία από αριστερά κόμματα που ονομάζεται Unidas Podemos.

Να σημειωθεί η ιδιαίτερη πολιτική σχέση του Πάμπλο Ιγκλέσιας με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι Podemos ήταν αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Ισπανός πολιτικός είχε στηρίξει την άνοδο του Τσίπρα στην εξουσία. Ωστόσο οι σχέσεις του ψυχράθηκαν κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το ριζοσπαστικό όραμα του Ιγκλέσιας για επικράτηση της mainstream αριστεράς, δεν υλοποιήθηκε ποτέ πλήρως και το 2019 η αποτυχία του να καταλήξει σε συμφωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ οδήγησε σε επαναληπτικές  εκλογές.

Τελικά, οι Podemos και οι Σοσιαλιστές σχημάτισαν την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας – αλλά 1,5 χρόνο μετά, ο Ιγκλέσιας έχρισε την υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντιάζ ως διάδοχό του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr