Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την επιβολή δασμών εως και 45% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται και εισάγονται από την Κίνα στις 4 Οκτωβρίου, δήλωσαν στο πρακορείο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Τα κράτη μέλη έχουν λάβει το προσχέδιο ενός νέου κανονισμού που περιλαμβάνει τα προτεινόμενα μέτρα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ειδικότερα, η ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών του μπλοκ καθυστέρησε λίγο καθώς μέχρι και την τελεταία στιγμή, γίνονταν διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για να βρεθεί λύση που θα αποτρέψει την επιβολή των δασμών.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν τα κράτη μέλη εγκρίνουν τους δασμούς, ανέφεραν οι πηγές. Ωστόσο, η ημερομηνία της ψηφοφορίας μπορεί να αλλάξει, πρόσθεσαν προκειμένου να συνεχιστούν λίγο ακόμη οι διαπραγματεύσεις. Η ψηφοφορία γίνεται μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα επιδοτεί τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της και ότι απαιτούνται δασμοί ώστε οι ευρωπαίοι κατασκευαστές να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Η Κίνα αρνείται ότι επιδοτεί την αυτοκινητοβιομηχανία της και απειλεί να επιβάλλει σε αντίποινα δασμούς σε διάφορα ευρωπαϊκά προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, το κονιάκ και το χοιρινό, καθώς και στα αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες.

Η ψηφοφορία της ερχόμενης Παρασκευής θα ανοίξει το δρόμο για την επιβολή νέων δασμών ύψους 35% οι οποίοι θα ισχύσουν από τον προσεχή Νοέμβριο και για πέντε χρόνια, εκτός εάν υπάρξει ειδική πλειοψηφία – δηλαδή από 15 κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού του μπλοκ – που θα αντιταχθεί στην κίνηση. Σήμερα η Ευρώπη επιβάλλει δασμούς 10% στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Υπάρχουν αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ισπανίας, που έχουν ταχθεί αντίθετα στην επιβολή δασμών, με το σκεπτικό ότι μπορούν να οδηγήσουν εμπορικό πόλεμο.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης και το διμερές εμπόριο Κίνας- Ευρώπης έφτασε το 2023 τα 739 δισ. ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι η επιβολή των δασμών θα εγκριθεί ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά φοβούνται την αντίδραση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες που έχει μιλήσει κατά των δασμών, και της Γερμανίας που συνεχίζει να πιέζει για συμφωνία με το Πεκίνο.

Διαβάστε ακόμη: