Το 2024 θα είναι ένα έτος αναζήτησης ισορροπίας: στα επιτόκια και τον πληθωρισμό, τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και τις προσπάθειες κατευνασμού, την υποχώρηση των μεταπανδημικών πιέσεων και την αύξηση της ζήτησης σε κλάδους που τροφοδοτούνται από τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό.
Οι προβλέψεις είναι επισφαλείς, ωστόσο η ομάδα των οικονομολόγων του Economist συγκέντρωσε τις δέκα τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν τη νέα χρονιά και πώς αυτές θα αποτυπωθούν στα διαφορετικά μέρη του κόσμου:
1) Οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Ωστόσο, με τον παγκόσμιο πληθωρισμό να επιμένει στο 5%, οι καταναλωτές θα παραμείνουν φειδωλοί στις αγορές τους.
2) Ο διεθνής τουρισμός υπερβαίνει τη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα για να δημιουργήσει έσοδα ρεκόρ ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που τροφοδοτούνται από τις υψηλές τιμές και την αυξημένη ακόμα ζήτηση μετά την πανδημία.
3) Εν μέσω προσπαθειών για επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, η κατανάλωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αυξάνεται κατά 11% φτάνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Όμως τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να καλύπτουν πάνω από τα τέσσερα πέμπτα της ενεργειακής ζήτησης.
4) Η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων εξαπλώνεται, στηριζόμενη από ισχυρές κρατικές επιδοτήσεις. Ένα στα τέσσερα νέα αυτοκίνητα είναι plug-in, με περισσότερα από τα μισά από αυτά να πωλούνται στην Κίνα.
5) Ο γηράσκων κόσμος ξοδεύει πολλά για την υγεία. Με περίπου 1 στους 10 κατοίκους του πλανήτη να βρίσκεται σε ηλικία 65 ετών και άνω, η υγειονομική περίθαλψη ανέρχεται στο ένα δέκατο του παγκόσμιου ΑΕΠ.
6) Οι δαπάνες τεχνολογίας αυξάνονται, σημειώνοντας άνοδο περίπου 9%. Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής, αλλά παράγει μικρά έσοδα και προκαλεί αυξανόμενη εποπτεία.
7) Με το 60% των αμερικανικών επιχειρήσεων να επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι, το ένα πέμπτο των αμερικανικών γραφείων είναι άδεια. Αντίθετα, οι λιγότερο ευέλικτοι εργοδότες στην ΕΕ θα κρατήσουν το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας σε μόλις 8%.
8) Το χάσμα μεταξύ των υποδομών που χρειάζεται ο κόσμος και αυτών που υπάρχουν σήμερα ανέρχεται σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στην Ασία, οι επενδύσεις για υποδομές θα αυξηθούν κατά 4%.
9) Εκλογές και μεγάλα αθλητικά γεγονότα θα αυξήσουν τα έσοδα για την παγκόσμια διαφημιστική βιομηχανία κατά 5%. Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο.
10) Οι αμυντικές δαπάνες ανά τον κόσμο διογκώνονται. Οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν σχεδόν 900 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα, για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την αντιμετώπιση της Κίνας – της οποίας οι γείτονες, Ιαπωνία, Ταϊβάν και Φιλιππίνες, ενισχύουν επίσης την άμυνά τους.
Η πίεση στην κατανάλωση συνεχίζεται
Μείωση των αποταμιεύσεων και αύξηση των χρεοκοπιών στις πιστωτικές κάρτες προβλέπεται για τους καταναλωτές το 2024, αν και οι λιανικές πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 2% το επόμενο έτος.
Μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης, οι αγορές λιανικής σε Βρετανία και Γερμανία θα ανακάμψουν αργά, ενώ στις ΗΠΑ θα καταγραφεί μία ακόμα υποτονική χρονιά.
Ακόμη και η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά λιανικής στον κόσμο, θα αναπτυχθεί μόλις κατά 4%, σε σύγκριση με 7% κατά μέσο όρο πριν από τον Covid.
Γραφεία σε κρίση – Πτώση του κόστους κατοικίας
Οι επενδυτές που έβαλαν χρήματα σε εμπορικά ακίνητα θα βρεθούν αντιμέτωποι με προκλήσεις το 2024, καθώς τα υψηλά επιτόκια, οι λήξεις μισθώσεων και τα αλλαγμένα πρότυπα εργασίας μειώνουν τη ζήτηση.
Στις ΗΠΑ αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ άδειων γραφείων, με το ένα πέμπτο να χάνει τους ενοίκους του, αφού περίπου το 60% των αμερικανικών εταιρειών επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι.
Το ποσοστό των κενών γραφείων θα αυξηθεί στο 15% στον Καναδά, αλλά θα διατηρηθεί μόλις στο 8% στην ΕΕ, όπου η υβριδική εργασία είναι περιορισμένη.
Ωστόσο, δε θα πληγούν όλα τα εμπορικά ακίνητα με τον ίδιο τρόπο. Τα επιχειρηματικά hub και τα πράσινα κτίρια θα παραμείνουν δημοφιλή. Η ζήτηση για χώρους αποθήκευσης αλλά και για βιομηχανικούς χώρους θα ανακάμψει. Τα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και τα κέντρα δεδομένων θα είναι ψηλά στις προτιμήσεις.
Επίσης, εκτιμάται ότι προς τα τέλη του 2024, καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να πέφτουν, οι επενδυτές θα επιστρέψουν στα ακίνητα. Απαρχαιωμένα γραφεία και καταστήματα αναμένται να μετατραπούν σε κατοικίες.
Οι τιμές των κατοικιών αναμένεται να αποκλιμακωθούν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Φθηνότερα τρόφιμα- πιο ακριβά μέταλλα
Το 2024, το κόστος σε μία σειρά αγροτικών προϊόντων αναμένεται να μειωθεί. Δεν ισχύει το ίδιο για τα περισσότερα μέταλλα, οι τιμές των οποίων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.
Ο χαλκός, το αλουμίνιο, ο χάλυβας, ο χρυσός και η πλατίνα θα βρεθούν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος λόγω αυξημένης ζήτησης για πρώτες ύλες και «ασφαλή καταφύγια».
Αναζητώντας φροντίδα υγείας
Το 2024, το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι πάνω από 65 ετών και αυτό θα οδηγήσει σε μία σειρά από εξελίξεις:
– οι ανεπτυγμένες χώρες θα ανταγωνίζονται για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας
– οι κρατικές δαπάνες για υγεία θα αυξηθούν, γεγονός που θα οδηγήσει και σε αύξηση της σχετικής φορολογίας
– κολοσσοί της λιανικής, όπως οι Amazon και Walmart, θα επεκταθούν στην αγορά εγκαινιάζοντας νέες ψηφιακές κλινικές και κέντρα παροχής ιατρικής περίθαλψης
– οι παγκόσμιες πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων θα ξεπεράσουν τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, με την Αμερική να καταναλώνει πάνω από το ένα τρίτο και την Κίνα το ένα δέκατο των φαρμάκων .
Τηλεπικοινωνίες: Ο «πόλεμος του διαστήματος» εντείνεται
Αν και αναμένεται να κυριαρχήσουν στην Κίνα, η επέκταση των δικτύων 5G δεν προβλέπεται να είναι εξίσου εντυπωσιακή στον υπόλοιπο κόσμο.
Η υιοθέτηση 5G θα αγγίξει μόλις το 20% παγκοσμίως. Η Ericsson εκτιμά ότι το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα εξακολουθεί να στερείται πρόσβαση σε ευρυζωνική τηλεφωνία το 2024.
Ωστόσο, τα σχέδια των ισχυρών του κόσμου έχουν στόχο να αλλάξουν το τοπίο. Δύο εξ αυτών θα προχωρήσουν σε καθοριστικά βήματα το 2024: ο Ίλον Μασκ αναμένεται να λάβει έγκριση για επέκταση της κάλυψης του δορυφόρου Starlink, ενώ ο Τζεφ Μπέζος αναμένεται να στείλει τους πρώτους εμπορικούς δορυφόρους στο διάστημα μέσω του Project Kuiper.
Κίνα, ΕΕ και Ρωσία αναμένεται να θέσουν σε τροχιά τους δικούς τους δορυφόρους το 2024.
Διαβάστε ακόμη:
- Καιρός: Έρχονται «σκαμπανεβάσματα» στις θερμοκρασίες – Πρόγνωση ανά περιοχή
- Αλεξάνδρα Σδούκου για νέα τιμολόγια ρεύματος: Ποιο χρώμα επέλεξαν οι περισσότεροι
- Αντελίνα Βαρθακούρη: «Εμφανίστηκε» μετά από 2,5 χρόνια απουσίας – Με καστανά μαλλιά και αδυνατισμένη
- Ντίλερ του Καζίνο Μοντ Παρνές αποκαλύπτει ιστορίες τρέλας από το ναό του τζόγου