Ήταν μια δύσκολη χρονιά στην κορυφή της εταιρικής σκάλας. Η υποτονική ανάπτυξη σε πολλές αγορές έβαλε τα αφεντικά να προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος, καθώς ο πληθωρισμός ώθησε τους εργαζομένους τους να απαιτήσουν ισχυρές αυξήσεις μισθών. Η ασταθής γεωπολιτική και οι τοξικοί πολιτισμικοί πόλεμοι άφησαν τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να αισθάνονται σαν σχοινοβάτες. Η τρέλα για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη τους έχει κάνει να ανησυχούν και για την επαπειλούμενη τεχνολογική αναστάτωση.

Παρόλα αυτά, για ορισμένους διευθύνοντες συμβούλους το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά. Για να προσδιορίσει ποιος τα κατάφερε καλύτερα, ο Economist εξέτασε τις επιδόσεις των αφεντικών των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών του δείκτη S&P 1200, ο οποίος καλύπτει τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες εκτός από την Κίνα και την Ινδία.

Αφήσαμε, αναφέρει ο Economist, στην άκρη όσους βρίσκονταν στη θέση τους για λιγότερο από τρία χρόνια, για να αποφύγουμε να δώσουμε υπερβολικά πολλά εύσημα για την αντικατάσταση ενός ακατάλληλου προκατόχου. Στη συνέχεια κατατάξαμε τους υπόλοιπους διευθύνοντες συμβούλους με βάση τις αποδόσεις που δημιούργησαν για τους μετόχους σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου τους. Eξαίρεσε επίσης και εκείνους που είδαν τις επιχειρήσεις τους να εμφανίζουν θεαματικά αποτελέσματα εξαιτίας εξελίξεων στις αγορές που δεν είχαν να κάνουν με τη δική τους στρατηγική (πχ η εκτίναξη των τιμών του ουρανίου απογείωσε τις επιδόσεις της καναδικής μεταλλευτικής Cameco).

Κατέληξε, έτσι, στην ακόλουθη 5αδα:

David Ricks – Eli Lilly
David Velez Osorno – Nubank
Sekiya Kazuma – Disco
Mark Zuckerberg – Μeta
Jensen Huang – Nvidia

Ο μεγάλος νικητής

Από τους παραπάνω ξεχωρίζει αναμφίβολα ο ιδρυτής της εταιρείας ημιαγωγών Nvidia. Ο Jensen Huang καθιέρωσε την Nvidia ως τον απαραίτητο προμηθευτή των τσιπ που τροφοδοτούν την επανάσταση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Και είδε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας του να εκτινάσσεται πάνω από το 1 τρισ. δολάρια.

Και όλα αυτά, ενώ έχει πετύχει κάτι όχι πολύ εύκολο: την πλήρη αποδοχή από τους εργαζομένους της εταιρείας, που φαίνεται να «πίνουν νερό στο όνομά του».

Γιατί είναι αγαπητός όχι μόνο από τους επενδυτές, αλλά και τους εργαζομένους

Η δημοφιλία του στις τάξεις του προσωπικού της Nvidia αγγίζει το 98%, καθώς έχει καθιερώσει ένα μοντέλο απόλυτης ευελιξίας, με βάση το οποίο οι εργαζόμενοι καθορίζουν το πόσες ημέρες και ώρες δουλεύουν και το πόσο συχνά βρίσκονται στο γραφείο ή δουλεύουν εξ αποστάσεως.

Ορίζονται βεβαίως κάποιοι συγκεκριμένοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα και καλλιεργείται το αίσθημα της ευθύνης απέναντι και στην υπόλοιπη ομάδα. Αυτό το μοντέλο φαίνεται να έχει δώσει ώθηση στη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη της καινοτομίας στους κόλπους της εταιρείας, σύμφωνα με τον Economist.

Το «πρόβλημα»

Αν ο Jensen Huang έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, αυτό είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοί του έχουν γίνει πολύ… πλούσιοι. Με την εταιρεία να προσφέρει στους υπαλλήλους της εδώ και χρόνια μετοχές και την αξία της μετοχής να έχει απογειωθεί 1.500% την τελευταία 5ετία, κάποιοι έχουν δει την περιουσία τους να «φουσκώνει». Υπάρχουν λοιπόν παράπονα ότι ορισμένοι – πρωτίστως αυτοί που είναι πολλά χρόνια στο δυναμικό της εταιρείας- είναι πλέον σε μουντ «ημι- συνταξιοδότησης», έχοντας ελαχιστοποιήσει την προσφορά τους στην καθημερινή λειτουργία και τις ανάγκες της εταιρείας και σκεπτόμενοι ήδη το πότε θα αποσυρθούν εντελώς.

Ο ίδιος ο Χουάνγκ ρωτήθηκε από έναν εργαζόμενο τι προτίθεται να κάνει για το φαινόμενο αυτό και η απάντησή του, μάλλον εξέπληξε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ είπε ότι το να δουλεύει κανείς στην Nvidia είναι σαν «εθελοντικό σπορ», επομένως ο κάθε υπάλληλος είναι ο CEO του δικού του χρόνου. Πρόσθεσε βεβαίως ότι όλοι αξιολογούνται στο τέλος της ημέρας, όπως και ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη: