Το ελληνικό χρηματιστήριο έδωσε πέρυσι πολύ καλές αποδόσεις, καθώς αρκετοί τίτλοι κατέγραψαν σημαντική άνοδο, αφήνοντας πίσω τα γκρίζα χρόνια της πανδημίας και λίγο πιο πίσω τις περιόδους των μνημονίων.
Ένας σημαντικός αριθμός εισηγμένων εταιρειών αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός στις διαδοχικές οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις και μόλις η κατάσταση ηρέμησε, έδειξε τη δυναμική του είτε “αγνοώντας” είτε επωφελούμενος και των νεότερων κρίσεων – της ενεργειακής πρωτίστως και της κρίσης του πληθωρισμού.
Ξεχωριστό κομμάτι αποτελεί η πορεία του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος μετακύλησε στον Ηρακλή το μεγαλύτερο μέρος των “κόκκινων” δανείων του και μπόρεσε να παρουσιάσει υψηλή κερδοφορία, στην οποία καθοριστικά βέβαια εισέφεραν η χαώδης διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων, όπως και οι ιδιαίτερα υψηλές χρεώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών!
Δεν είναι τυχαία η εκρηκτική μετοχική συμπεριφορά της Alpha bank που καταγράφει + 50% από την αύξηση κεφαλαίου, ούτε της Τρ. Πειραιώς που εκτινάχθηκε η τιμή στα ύψη μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος ξένων funds για το 27% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ!
Αντίστοιχα η Eurobank με το εξαιρετικό μάνατζμεντ δίνει σε μόνιμη βάση δείγματα γραφής υγιούς τραπεζικής συμπεριφοράς και αντίληψης!
Επιπροσθέτως τεράστια δυναμική κατέδειξαν ο κλάδος της Ενέργειας και των Κατασκευών (Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ιντρακάτ, ΓΕΚ Τέρνα) των Πετρελαίων (Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ) αλλά και τα «καλά χαρτιά» του ΓΔ, όπως η Aegean και η Jumbo!
Οι ρευστοποιήσεις κερδών, ο προβληματισμός και η ευκαιρία αγορών!
Με αφορμή τις τελευταίες συνεδριάσεις, κατά τις οποίες παρουσιάστηκε ένα σημαντικό κύμα ρευστοποιήσεων, καθώς θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές έπρεπε κάποια στιγμή να κατοχυρώσουν κέρδη, άρχισε ο προβληματισμός – εύλογος ως ένα σημείο – για το κατά πόσο η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να προσδοκά σε συνέχεια της ανόδου, πέραν όποιων διορθώσεων.
Αναλυτές και χρηματιστές, φαίνεται να συμφωνούν στο ότι υπάρχουν αρκετές μετοχές που έχουν αποφέρει πολύ μεγάλες αποδόσεις και λογικά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει συνέχεια, οπότε δεν τους ξενίζει μία πρόσκαιρη υποχώρηση των τιμών τους.
Για ορισμένους δε, αυτό είναι και επιθυμητό, για να μπορέσει να τοποθετηθεί νέο αίμα, μετά την κερδοφόρο έξοδο όσων ανέβηκαν έγκαιρα στο τρένο της ανόδου.
Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τίτλοι εταιρειών, που είτε δεν ακολούθησαν καθόλου την μέχρι τώρα άνοδο είτε απέφεραν μικρά κέρδη έναντι άλλων, οι οποίες μπορούν κάλλιστα να διατηρήσουν την ανοδική τάση στην αγορά.
Τα καλύτερα είναι μπροστά! Η ανάκτηση της Επενδυτικής βαθμίδας και οι αυξήσεις μεγεθών των εισηγμένων
Ακόμα και οι πλέον συντηρητικοί παράγοντες, οι οποίοι λόγω επικείμενων εκλογών αναμένουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης, βλέπουν ότι “τα καλύτερα είναι μπροστά, μέσα στο χρόνο που διανύουμε”, με κοινό παρονομαστή των προσδοκιών τους, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα.
Ένα τέτοιας βαρύτητας γεγονός φυσικά και θα προεξοφληθεί και στη συνέχεια θα αποτελέσει μοχλό έλευσης νέων επενδυτικών κεφαλαίων, με μία από τις κύριες αναφορές βέβαια και το Χρηματιστήριο.
Το γεγονός είναι πάντως πως τα κορυφαία ξένα funds συνεχίζουν να τοποθετούνται μαζικά καθώς δεν διαβλέπουν πολιτικό ρίσκο, με τη συγκυρία πλέον να θυμίζει συνθήκες παραμονής εκλογών του 2019!
Επιπλέον, παρά την αναμενόμενη βύθιση της ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος, οι περισσότερες επιχειρήσεις, πλην ελαχίστων, εκτιμάται μετά βεβαιότητας ότι θα εμφανίσουν και σε αυτή τη χρήση σημαντικές αυξήσεις μεγεθών, γεγονός που δεν μπορεί να μην “εξαργυρωθεί” και μετοχικά.
Οπότε, προσεκτικά και με γνώμονα την τακτική κατοχύρωση κερδών, μπορεί ο κάθε επενδυτής να επιτύχει και το 2023 σημαντικές αποδόσεις των κεφαλαίων που θα διαθέσει για την αγορά μετοχών στο ΧΑ.