Το ECDC ενημερώνει πως σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας.

Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Όπως ανέφερε, η ανησυχία είναι πως τα κρούσματα δεν συνδέονταν με τους τυπικούς ιούς, που συνήθως προκαλούν ηπατίτιδα A, B, C, D και E.

«Έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά αφορά παιδιά και έχει σοβαρά συμπτώματα», σχολίασε η Maria Buti, καθηγήτρια Ηπατολογίας από τη Βαρκελώνη και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη Παθήσεων του Ήπατος.

«Κατά 99% ο ιός είναι στην Ελλάδα»

Ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμησε σήμερα πως κατά πάσα πιθανότητα ο ιός είναι ήδη στην Ελλάδα.

«Κυκλοφορεί εκτεταμένα εδώ και δεκαετίες. Κατά 99% είναι ήδη στην Ελλάδα» είπ.ε, ενώ ερωτώμενος για το πόσα κρούσματα μπορεί να δούμε στη χώρα μας είπε πως μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 10 – 20.

Τα περιστατικά που έχουν επιβεβαιωθεί ανά τον κόσμο «δεν έχουν σχέση μεταξύ τους» κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι «πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό στον οποίο κάποια παιδιά έχουν, μάλλον, μία γενετική ευαισθησία. Δεν ξέρουμε, ακόμα, γιατί αντιδρούν κατά αυτόν τον τρόπο».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με μία «σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδομένου ιού» και πιθανότερος «ένοχος» φαίνεται πως είναι ο «αδενοϊός 41».

Συνέστησε στους γονείς να προσέχουν το χρώματα των ματιών των παιδιών τους και σε περίπτωση που είναι κίτρινα να τα πάνε στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

«Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό χτυπάει καμπανάκι γιατί πρέπει το παιδί να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις» είπε, ειδικότερα.