Η ετήσια συνάντηση του London Metal Exchange βρίσκεται σε εξέλιξη, συγκεντρώνοντας εμπόρους και αναλυτές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη ζάχαρη βρίσκονται σε τροχιά για να καταγράψουν τον καλύτερο μήνα τους από τον Ιανουάριο. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ξεπερνούν άλλες βιομηχανικές ομάδες στον S&P 500, εν μέρει χάρη στη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg:

Χαλκός

Ο χαλκός έχει φέτος καταγράψει μία τρελή πορεία, με ένα κύμα επενδύσεων και μια σημαντική συμπίεση short στη Νέα Υόρκη να οδηγούν τις τιμές του σε ρεκόρ τον Μάιο. Στη συνέχεια οι επενδυτές αντιμετώπισαν σημαντικά προβήματα καθώς οι αμφιβολίες για την κινεζική οικονομία ήρθαν εκ νέου στο προσκήνιο. Τα τελευταία στοιχεία σηματοδοτούν ότι οι ίδιοι επενδυτές δεν κυνηγούν το ράλι τόσο έντονα όσο την τελευταία φορά.

Ενέργεια

Οι ΗΠΑ κινητοποιούν τόσο μεγάλο αριθμό επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια που ξεπερνούν πλέον ακόμη και την αποκορύφωση της επανάστασης του fracking στην Αμερική την περασμένη δεκαετία. Το κύμα δαπανών που προκάλεσε ο νόμος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να αποτελέσει το μεγαλύτερο και πιο διαρκές εγχώριο επίτευγμα του προέδρου.

Οι πολιτικές του συνέβαλαν στην προώθηση νέων επενδύσεων ύψους περίπου 493 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κατασκευή και την ευρεία ανάπτυξη ηλιακών συλλεκτών, ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων τεχνολογιών μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα μέσα του 2022 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από το MIT και την εταιρεία ερευνών Rhodium Group.

Φυσικό αέριο

Η Ευρώπη εισέρχεται στην χειμερινή περίοδο αυτή την εβδομάδα με ένα τεράστιο απόθεμα φυσικού αερίου, θωρακισμένη από απροσδόκητες διακοπές εφοδιασμού. Οι αποθήκες της Γηραιάς Ηπείρου είναι περίπου 94% γεμάτες, πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, αλλά ελαφρώς κάτω από τα περσινά επίπεδα. Αυτό είναι αρκετό για να κρατήσει κάποιους επενδυτές σε εγρήγορση, καθώς παρακολουθούν στενά τη συνεχιζόμενη συσσώρευση αποθεμάτων.

Πάροχοι ενέργειας

Ο τομέας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ξεπερνά τους άλλους κλάδους του δείκτη S&P 500 τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι μετοχές των αμερικανικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν μεγάλα κέρδη το γ’ τρίμηνο λόγω του ενθουσιασμού της αγοράς για τις προοπτικές της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας βρίσκονται στην κορυφή των 11 βιομηχανικών ομάδων του δείκτη S&P καθώς το τρίμηνο πλησιάζει στο τέλος του, με τα κέρδη να οδηγούνται από τις Vistra Corp. και Constellation Energy Corp., η οποία μόλις συνήψε συμφωνία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη Microsoft Corp. Η Vistra είναι αξιοσημείωτη επειδή διατηρεί επίσης την κατάταξή της ως η μετοχή με τις καλύτερες επιδόσεις στον ευρύτερο S&P 500 για φέτος, αφού η αξία των μετοχών της υπερτριπλασιάστηκε.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη σημείωσε πτώση τον Σεπτέμβριο λόγω των άσχημων προοπτικών συγκομιδής της Βραζιλίας, η οποία αποτελεί και τον κορυφαίο εξαγωγέα παγκοσμίως. Ενώ οι ελπιδοφόρες προβλέψεις για την παραγωγή στην Ινδία και την Ταϊλάνδη ανέκοψαν το ράλι της περασμένης εβδομάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη ζάχαρη εξακολουθούν να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία ακάθεκτα.

Η σοβαρή ξηρασία στη Βραζιλία πλήττει τις αποδόσεις ζαχαροκάλαμου, αυξάνοντας τους φόβους για περαιτέρω περικοπές στις εκτιμήσεις για την παραγωγή. Οι έμποροι θα παρακολουθούν στενά τη ροή των πλοίων που μεταφέρουν ζάχαρη από το νοτιοαμερικανικό έθνος τον Οκτώβριο, καθώς τυχόν χαλάρωση των εξαγωγών σημαίνει ότι οι παγκόσμιοι αγοραστές μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν προμήθειες τους τελευταίους μήνες του 2024.

Διαβάστε ακόμη: