Ο κλάδος της χαλυβουργίας αντιμετωπίζει περιορισμένη ζήτηση, πτώση των τιμών και υπερπροσφορά κινεζικού χάλυβα. Η αναμενόμενη, σημαντική έκθεση για τη βραζιλιάνικη ζάχαρη θα προσφέρει πληροφορίες για τις επερχόμενες κινήσεις των τιμών του αγαθού. Παράλληλα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου σε έναν βασικό κόμβο των ΗΠΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg:

Χάλυβας

Τα στελέχη της χαλυβουργίας της Βόρειας Αμερικής συναντώνται στην Ατλάντα για την ετήσια σύνοδο κορυφής SMU Steel Summit. Τα «καυτά» θέματα αναμένεται να περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο των αυξανόμενων κινεζικών εξαγωγών, οι οποίες έχουν αρασύρει τις τιμές χαμηλότερα σε όλο τον κόσμο και το κατά πόσον η υποτονική ζήτηση στις ΗΠΑ θα αρχίσει να ανακάμπτει.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων στο συνέδριο θα είναι η μελλοντική κατεύθυνση της αγοράς, με τις τιμές του χάλυβα να έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 40% φέτος και να πλησιάζουν σε χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στα τέλη του 2022.

Ζάχαρη

Τα επικείμενα στοιχεία για την παραγωγή ζάχαρης στη Βραζιλία – τον κορυφαίο εξαγωγέα παγκοσμίως – θα είναι καθοριστικά για το αν η παγκόσμια αγορά θα παραμείνει καλά εφοδιασμένη.

Η χώρα βρίσκεται στα μέσα της περιόδου συγκομιδής ζαχαροκάλαμου, ενώ μέχρι στιγμής ένας ισχυρότερος του συνηθισμένου ρυθμός παραγωγής έχει συμβάλει στην πτώση των τιμών του αγαθού κατά σχεδόν 12% φέτος. 

Παρ’ όλα αυτά, η ξηρασία απειλεί να πλήξει τις αποδόσεις και οι έμποροι θα αναζητήσουν ενδείξεις στην αναμενόμενη έκθεση της Unica.

Πετρέλαιο

Τα αποθέματα πετρελαίου στο Cushing της Οκλαχόμα, έχουν μειωθεί σε χαμηλά έξι μηνών, ενώ τα διυλιστήρια της περιοχής αυξάνουν τη δραστηριότητά τους μετά από απροσδόκητες διακοπές στη λειτουργία τους.

Η μείωση των αποστολών αργού από τον Καναδά συνέβαλε επίσης στη στενότητα της προσφοράς. Οι μειώσεις στο Cushing έχουν συμβάλει στη στήριξη της ανοδικής δομής backwardation στην καμπύλη των προθεσμιακών συμβολαίων αργού των ΗΠΑ.

Γαλακτοκομικά

Η έρευνα της Κίνας κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα σηματοδοτεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη σε μια εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, η έρευνα στοχοποιεί διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων και επεξεργασμένων τυριών.

Σημειωτέον πως η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τεχνολογία και κλιματική αλλαγή

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Κίνα ως ο κύριος επενδυτής στην τεχνολογία που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του BloombergNEF. Αν και οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν, σε μεγάλο βαθμό λόγω των αποτελεσματικών φορολογικών πιστώσεων και κινήτρων, η χρηματοδότηση του τομέα μειώθηκε κατά σχεδόν 50% παγκοσμίως σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Εταιρείες όπως αυτές που κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες και προϊόντα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συγκέντρωσαν 22 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε ακόμη: