Η άνοδος του χρυσού σε νέα υψηλά ρεκόρ αποδεικνύεται γρίφος για πολλούς αναλυτές. Το ράλι του πετρελαίου περιπλέκει τα πράγματα, ενώ οι επενδυτές των αγορών γεωργικών προϊόντων αναμένουν τις πληροφορίες από τη βασική έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg:

Χρυσός

Το ράλι του χρυσού την περασμένη εβδομάδα, το οποίο οδήγησε το πολύτιμο μέταλλο πάνω από τα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά, αιφνιδίασε πολλούς, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν. Οι αγορές των κεντρικών τραπεζών και η αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση στην Κίνα προσθέτουν στη δυναμική του χρυσού. Ενώ ενδέχεται να διαφαίνεται μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση στα τρέχοντα υπεραγορασμένα επίπεδα, οι προοπτικές είναι ως επί το πλείστον ανοδικές.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια υποδηλώνουν ότι υπάρχει χώρος για περισσότερα κέρδη, ενώ η πολυαναμενόμενη στροφή της Fed προς τη μείωση των επιτοκίων είναι πιθανό να οδηγήσει τους επενδυτές και πάλι σε χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια που υποστηρίζονται από χρυσό μετά από μήνες εκροών.

Πετρέλαιο

Η στροφή της αγοράς προς το call skew υπογραμμίζει το μέγεθος του ανοδικού κλίματος για το αργό, εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.

Το Brent αυξήθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο την περασμένη εβδομάδα, ενώ το West Texas Intermediate έχει επίσης εκτιναχθεί σε επίπεδα που δεν έχει καταγράψει εδώ και σχεδόν έξι μήνες.

Σιτάρι

Η ανάκαμψη της καλλιέργειας σίτου στις ΗΠΑ έρχεται την ώρα που οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα που παρασκευάζονται με το αγαθό. Το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας θα δημοσιεύσει την Πέμπτη τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια γεωργία και τη ζήτηση, ρίχνοντας φως στα στοιχεία των καλλιεργειών.

Καφές

Η τιμή του καφέ καταγράφει άνοδο, με τους φθηνότερους κόκκους robusta και την premium ποικιλία arabica να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ robusta διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς ένα κύμα καύσωνα απειλεί την παραγωγή στο κορυφαίο εξαγωγέα Βιετνάμ, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες των κόκκων που χρησιμοποιούνται στον στιγμιαίο καφέ.

H ποικιλία arabica, ο τύπος που προτιμά η Starbucks Corp., βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών. Η αγορά αναμένει τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Βραζιλίας η οποία είναι η κορυφαία προμηθευτής arabica, αφού ο βιομηχανικός όμιλος Cecafé θα δημοσιεύσει τα μηνιαία στοιχεία εξαγωγών αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ηλεκτρικά οχήματα

Οι πωλήσεις των επιβατικών ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζουν κάποια εμπόδια, τα οποία θα μπορούσαν να επιφέρουν πιθανή επιβράδυνση των ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του BloombergNEF για τον κλάδο. Η ρυθμιστική αναδιάρθρωση στην Ευρώπη, ο κορεσμός της αγοράς της Κίνας και η αβεβαιότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Παρ’ όλα αυτά, το BNEF εκτιμά ότι οι ετήσιες πωλήσεις EV φέτος θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 22% σε 16,7 εκατομμύρια επιβατικά EV παγκοσμίως, επιβράδυνση από το περσινό άλμα του 30%.

Διαβάστε ακόμη: