Στην Ιαπωνία παρατηρείται μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την πυρηνική ενέργεια, 13 χρόνια μετά τον τεράστιο σεισμό και το τσουνάμι που οδήγησαν στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.

Ο χρυσός έχει «πάρει φωτιά», ανεβαίνοντας σε νέο ρεκόρ. Εν τω μεταξύ, η Archer-Daniels-Midland Co. (ΑDM) αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου.

Τα στελέχη των πετρελαϊκών, οι επενδυτές και οι αναλυτές θα συγκεντρωθούν στο CERAWeek της S&P Global, ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια συνέδρια του κλάδου.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg:

Πυρηνική ενέργεια

Αν και η Ιαπωνία ανέστειλε τη λειτουργία όλων των πυρηνικών σταθμών της μετά το δυστύχημα της 11ης Μαρτίου 2011 στη Φουκουσίμα, οι εγκαταστάσεις επανέρχονται. Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, καθώς ορισμένοι από τους τελευταίους αντιδραστήρες για τους οποίους εκκρεμεί η επανεκκίνηση τίθενται σε λειτουργία, σύμφωνα με το BloombergNEF. 

Ταυτόχρονα, η ζήτηση για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μειωθεί, καθώς οι επανεκκινήσεις των μονάδων αυτών και η υψηλότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καύσης άνθρακα περιορίζουν την όρεξη για το LNG.

Χρυσός

Οι τιμές spot του χρυσού ακολουθούν την καλύτερη εβδομαδιαία πορεία που έχει καταγράψει το πολύτιμο μέταλλο από τον Οκτώβριο, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ και βρίσκεται πια μόνιμα σε απόσταση αναπνοής από τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας καταγράψει άνοδο της τάξης του 4,6% το περασμένο πενθήμερο. 

Η ανοδική δυναμική ενισχύεται από τις ισχυρές αγορές χρυσού από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκιά της φέτος. 

Η μείωση των επιτοκίων θα στηρίξει την περαιτέρω αύξηση των τιμών του πολύτιμου μετάλλου και μπορεί να ωθήσει τους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για το τέλος του έτους. Προς το παρόν, η μέση πρόβλεψη είναι 2.100 δολάρια ανά ουγγιά, κάτω από τις τρέχουσες τιμές spot. Σημειωτέον πως η επόμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια αναμένεται στις 20 Μαρτίου.

Ενεργειακή μετάβαση

Η ενεργειακή μετάβαση θα βρεθεί στο επίκεντρο της CERAWeek στο Χιούστον. Η προοπτική ταχείας αύξησης της ζήτησης για κρίσιμα ορυκτά εν μέσω της στροφής προς τα ηλεκτρικά οχήματα θέτει τεράστια ερωτήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την αξιοπιστία της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενέχει το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων για την ενεργειακή ασφάλεια. 

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ένα τυπικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτεί εξαπλάσιες εισροές ορυκτών σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Ο τομέας των μεταφορών δεν είναι ο μόνος ο οποίος θα ασκήσει τεράστια πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ένα χερσαίο αιολικό πάρκο απαιτεί εννέα φορές περισσότερους ορυκτούς πόρους από ό,τι μια μονάδα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Πετρέλαιο

Τα βραχυπρόθεσμα spreads τόσο για τα συμβόλαια West Texas Intermediate όσο και για τα συμβόλαια Brent υποχωρούν μετά την άνοδό τους για μεγάλο μέρος του έτους εν μέσω διαταραχών στις ροές πετρελαίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες οι τιμές του αργού εξακολουθούν να είναι περιορισμένες σε ένα στενό εύρος συναλλαγών, μια ένδειξη ότι υπάρχει μια υγιής ισορροπία στις αγορές. Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στις μηνιαίες εκθέσεις για την αγορά πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ την Τρίτη και τον ΙΕΑ την Πέμπτη όσον αφορά τα επικαιροποιημένα δεδομένα της προσφοράς και της ζήτησης.

Γεωργία

Η ADM, μία από τις κορυφαίες εταιρείες εμπορίας γεωργικών προϊόντων παγκοσμίως, είδε την κεφαλαιοποίησή της να καταγράφει μείωση κατά 20% από τότε που έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Οικονομικό Διευθυντή Βίκραμ Λούθαρ στα τέλη Ιανουαρίου εν μέσω λογιστικής έρευνας, ενώ μείωσε τις προοπτικές των κερδών της.

Η έρευνα επικεντρώνεται γύρω από τη μονάδα διατροφής της, η οποία παράγει προϊόντα υψηλότερης αξίας, όπως αρωματικές ύλες και συστατικά για τροφές κατοικίδιων ζώων. Η ADM δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αναμένει μια «ουσιώδη αδυναμία» στους εσωτερικούς της ελέγχους, η οποία δεν θα έχει ευρεία επίπτωση στα κέρδη.

Εκτός από την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, η εταιρεία αναμένεται να καταθέσει το έντυπο 10-K, το οποίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη περίληψη των οικονομικών επιδόσεών της.

Διαβάστε ακόμη: