Το πρώτο κρούσμα Έμπολα, από το 1994, κατέγραψε η Ακτή Ελεφαντοστού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, επιβεβαίωσε την επανεμφάνιση της θανατηφόρας νόσου μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το πρώτο κρούσμα Έμπολα, μετά από 27 χρόνια, είναι μια 18χρονη γυναίκα από τη Γουινέα, η οποία έφυγε οδικώς από την πόλη Λάμπε, φτάνοντας στην Ακτή του Ελεφαντοστού την Τετάρτη.

«Αυτό είναι ένα μεμονωμένο και εισαγόμενο κρούσμα», ανακοίνωσαν αργά το Σάββατο 14 Αυγούστου, προσθέτοντας ότι η ασθενής νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο Αμπιτζάν.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πάτρικ Ατσι, προήδρευσε επείγουσας διυπουργικής συνεδρίασης το Σάββατο. Έκανε έκκληση για ηρεμία, σημειώνοντας ότι οι αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο περιελάμβανε την ταυτοποίηση και την επιτήρηση οποιουδήποτε είχε έρθει σε επαφή με την ασθενή.

Π.Ο.Υ.: Πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ακτή Ελεφαντοστού μετά από 27 χρόνια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτό είναι το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ακτή Ελεφαντοστού από το 1994. Η χώρα είχε «γλιτώσει» κατά τη διάρκεια της επιδημίας στη Δυτική Αφρική την περίοδο 2014-2016, που ξεκίνησε στη Γουινέα και στοίχισε τις ζωές τουλάχιστον 11.325 ανθρώπων, με κρούσματα να καταγράφονται ακόμη στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Έμπολα: Πρώτο κρούσμα, μετά από 27 χρόνια, στην Ακτή Ελεφαντοστού

Στη συνέχεια, έχουν αναφερθεί μια σειρά από επιδημίες Έμπολα, ιδιαίτερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία βίωσε το τέταρτο ξέσπασμα σε λιγότερο από τρία χρόνια νωρίτερα τον Μάιο.

Η Γουινέα, ανέφερε το πρώτο ξέσπασμα της νόσου μετά από εκείνη την επιδημία μόλις τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, πυροδοτώντας νέους φόβους για πιθανή επανάληψη του εφιάλτη της τριετίας 2014-2016.

Τον Μάρτιο, ο ΠΟΥ είχε εκτιμήσει ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του Έμπολα στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ακτής Ελεφαντοστού, θα ήταν «πολύ υψηλός».