Ανησυχητικά τα δεδομένα για τον πυρετό Lassa, που εμφανίστηκε πρόσφατα στην Αγγλία και σήμανε συναγερμό στις Αρχές, καθώς στη χώρα καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από τη νόσο.

Πρόκειται για ένα άτομο από το Bedfordshire, ενός εκ των τριών κρουσμάτων που καταγράφηκαν και ανήκουν στην ίδια οικογένεια, που επέστρεψε πρόσφατα από τη Δυτική Αφρική.

Μόνο 10 περιπτώσεις της ασθένειας – η οποία μεταδίδεται από τρωκτικά – έχουν καταγραφεί συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πρόσφατα τρία κρούσματα είναι μάλιστα τα πρώτα που εμφανίζονται από το 2009. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνουν μέχρι στιγμής, ότι ο κίνδυνος για το κοινό είναι «πολύ χαμηλός». Η αρχή δημόσιας υγείας, ανέφερε ότι η ασθένεια δεν εξαπλώνεται εύκολα και ότι αφορά όσους ήρθαν σε στενή επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Τι γνωρίζουμε για τον πυρετό Lassa

Οι ασθένεια είναι ιογενής αιμορραγική, όπως η νόσος του ιού Έμπολα, η ελονοσία, η σιγκέλλωση, ο τυφοειδής πυρετός και ο κίτρινος πυρετός.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 80% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό Lassa δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας είναι 1%.

Τρόποι μετάδοσης

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της έκθεσης σε τρόφιμα ή είδη οικιακής χρήσης, ούρα ή κόπρανα μολυσμένων αρουραίων, ή και από τα σωματικά υγρά.

Συμπτώματα

Ωστόσο, όσοι νοσούν από Lassa ενδέχεται να εμφανίσουν πυρετό και γενική αδυναμία τις πρώτες ημέρες. Μετά από αυτό, μπορεί να εμφανίσουν πονοκέφαλο, πονόλαιμο, μυϊκό πόνο, πόνο στο στήθος, ναυτία, έμετο, διάρροια, βήχα και κοιλιακό άλγος.

Περίπου μία στις πέντε λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια, που μπορεί να περιλαμβάνει οίδημα του προσώπου, υγρό στους πνεύμονες, αιμορραγία από το στόμα, τον κόλπο, τη μύτη ή το γαστρεντερικό σωλήνα.

Ο ΠΟΥ, σημείωσε δε ότι σοκ, επιληπτικές κρίσεις, τρόμος, αποπροσανατολισμός και κώμα μπορεί να παρατηρηθούν στα τελευταία στάδια, ενώ κώφωση εμφανίζεται στο 25% των ασθενών που έχουν αναρρώσει. Στις μισές περιπτώσεις η ακοή θα επανέλθει.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ασθένεια κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή στην εγκυμοσύνη, όπου υπάρχει κίνδυνος για απώλεια εμβρύου ή και θάνατο της μητέρας.

Δεν υπάρχει επί του παρόντος εγκεκριμένο εμβόλιο για τον πυρετό Lassa, με βάση τον ΠΟΥ.

Σημειώνεται, πως η ασθένεια έχει ταξινομηθεί ως δυνητική πανδημία και βρίσκεται στη λίστα παρακολούθησης προτεραιότητας του ΠΟΥ, μαζί με τον Έμπολα και τον δάγκειο πυρετό.