«Σελίδα» επιχειρεί να γυρίσει ο Όμιλος Ελλάκτωρ μέσα από την αναδιοργάνωση στη λειτουργική και χρηματοοικονομική δομή του.

Όπως δήλωσε κατά την διάρκεια διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου ο νέος επικεφαλής του ομίλου Ευθύμιος Μπουλούτας η ολοκλήρωση του ομολογιακού δανείου ύψους €50 εκατ. στην ΑΚΤΩΡ αλλά και η επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έχει δρομολογήσει η εταιρεία και θα πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές για την βελτίωση της κερδοφορίας και κατά συνέπεια την διεκδίκηση νέων έργων.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εκτιμάται ότι μόλις πάρει το «πράσινο φως» θα προχωρήσει η αύξηση ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου.

Ο όμιλος, όπως είπε, θα ακολουθήσει μοντέλο ανάκτησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, με επανεκκίνηση κατασκευών, ακινήτων και έργων παραχώρησης, καθώς επίσης και μείωση ζημιών στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ο νέος επικεφαλής του ομίλου υπογράμμισε ότι θα μπει στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης για εμβληματικά έργα όπως για παράδειγμα ο ΒΟΑΚ, η Πολιτεία Καινοτομίας (ΧΡΩΠΕΙ) αλλά και το μεγάλο project του Ελληνικού. Σημειώνεται ότι η ΑΚΤΩΡ το προηγούμενο τρίμηνο υπέγραψε συμβάσεις έργων 165 εκατ. ευρώ (113 Εγνατία Οδός, 32 συντήρηση Ψυτάλλειας και 17 εκατ. έργα φυσικού αερίου Ξάνθη).

Μείωση εσόδων το α’ τρίμηνο

Σε σχέση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου, κατά την διάρκεια του α’ τριμήνου υπήρξε μείωση της τάξης του 24% στα διοικητικά έξοδα. Στο τέλος Μαρτίου ο αριθμός του προσωπικού είχε μειωθεί κατά 14% στον κατασκευαστικό κλάδο και κατά 16% στον υπόλοιπο όμιλο, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Το εξεταζόμενο διάστημα ο όμιλος ανακοίνωσε κύκλο εργασιών μειωμένο κατά 14% το α’ τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση στα 193 εκατ. ευρώ και ζημιές προ φόρων 7 εκατ. ευρώ από κέρδη 2,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ έναντι 51 εκατ. ευρώ επηρεασμένα κυρίως από την κάμψη των επιδόσεων του κλάδου Παραχωρήσεων, λόγω των επιπτώσεων της COVID-19 και των μέτρων περιορισμού (-11,7 εκατ. ευρώ έναντι του πρώτου τριμήνου 2020), του κλάδου της κατασκευής (-8,5 εκατ. ευρώ έναντι του πρώτου τριμήνου 2020), αλλά και από τη σημαντική βελτίωση του κλάδου των ΑΠΕ (+7,8 εκατ. ευρώ έναντι του πρώτου τριμήνου 2020).

Στο τέλος του 2020, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Άκτωρ και των θυγατρικών της διαμορφωνόταν σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο 2021 πρόσθεσε συμβάσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ και διαθέτει προς υπογραφή έργα συνολικού ύψους 158 εκατ. ευρώ.