Αυτή η υπόθεση με τους εφοριακούς, που καταγγελίες επιχειρηματιών (αλλά και συναδέλφων τους!) τους κατονομάζουν για συστηματικούς εκβιασμούς, φαίνεται ότι έχει μεγάλο βάθος, σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι τώρα γίνει γνωστά και με όσα έχουν έρθει σε γνώση μας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα καταγγελλόμενα στη στήλη, τα δύο παράκεντρα έχουν “έδρα”, το ένα στη Θεσσαλία και το άλλο στη Β. Ελλάδα, αλλά συνεργάζονται…αρμονικά μεταξύ τους, έχοντας συνεργάτες μέχρι και σε νομούς της Πελοποννήσου και νησιά του Ιονίου!

Αν αληθεύουν όσα αναφέρονται, το καλά αυτό όπως δείχνουν τα πράγματα κύκλωμα των δύο συνεργαζόμενων παράκεντρων και των… υποκαταστημάτων τους, εκβίαζε από μεγάλους επιχειρηματίες, μέχρι και μικροεπαγγελματίες.

Και η “λεία” τους δεν ήταν μόνο σε χρήμα, που φυσικά αποτελούσε το προτιμητέο προϊόν εκβιασμού, αλλά έφτανε μέχρι και σε… αποστολές τροφίμων, με προτίμηση το ελαιόλαδο και τα τυροκομικά!

Έχει, πάντως, σημασία να επισημανθεί ότι οι πρώτες καταγγελίες έγιναν το μακρινό 2013, στα χρόνια των μνημονίων δηλαδή και με το πέρασμα των χρόνων αυξήθηκαν, εμφανίζοντας έξαρση τη περίοδο της πανδημίας και εν συνεχεία της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Πλην, όμως, για άγνωστους (πιθανόν όμως εξηγήσιμους στην κοινή γνώμη) λόγους, δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ μέχρι και σήμερα, δημιουργώντας την αίσθηση της πλήρους ασυλίας “από το σύστημα”.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που, ενώ οι τοπικές εφορίες δεν προχωρούσαν σε ενδεδειγμένους ελέγχους, όπου ο κόσμος είναι μικρός και όλοι γνωρίζονται, εκεί ερχόταν να δώσει λύση ένα από τα παράκεντρα, στέλνοντας “υπηρεσιακά” ελεγκτές π.χ. είτε από τη Β. Ελλάδα είτε από τη Θεσσαλία προς την Πελοπόννησο ή τα νησιά του Ιονίου.

Το δίκτυο, όμως, αυτό φέρεται να είχε έντονη και πλούσια, κυριολεκτικά, δράση και σε Αττική και Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις, που λόγω του αντικειμένου τους ήταν πιο “ευάλωτες” σε εκβιασμούς. Ακριβώς για το λόγο αυτό είχε στηθεί ένα τρίτο, υποτίθεται “ανεξάρτητο” κέντρο, που λειτουργούσε ξεχωριστά ή παράλληλα με τους τακτικούς φορολογικούς ελέγχους.

Τώρα, λοιπόν, που έγιναν πολλές και οι επώνυμες καταγγελίες εκβιαζομένων επιχειρηματιών κάθε μεγέθους, είναι η ώρα να εξαρθρωθεί το όλο κύκλωμα εκ βάθρων, με άμεσους ελέγχους και παρεμβάσεις, ακόμα και με άνοιγμα λογαριασμών ύποπτων εφοριακών και των συγγενικών τους προσώπων.

Τα ποσά που λέγεται ότι αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια αυτό το τεράστιο κύκλωμα με τα δύο ή και τρία οργανωμένα παράκεντρα, είναι ασύλληπτο, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς.

Μάλιστα, για να καλύπτουν τα ίχνη τους, οι επίορκοι εφοριακοί, ενώ υπόσχονταν στα θύματά τους, ότι μετά την αμοιβή τους “θα καθαρίσουν”, εντούτοις κατέφθαναν άλλοι εφοριακοί, που επέβαλαν μικρότερα μεν πρόστιμα, αλλά και πάλι τσουχτερά και δυσβάσταχτα για τα θύματά τους.

Και κάπως έτσι άρχισαν οι καταγγελίες και άνοιξαν τα πρώτα στόματα. Επειδή, όμως, επί πολλά χρόνια ακούω για πάταξη της παραβατικότητας των ελεγκτικών οργάνων, κρατάω μικρό καλάθι, μέχρι νεοτέρας. Και υπόσχομαι ενδιαφέρουσα συνέχεια…

Διαβάστε ακόμη: