Δύο πολύ σοβαρές υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος διερευνά η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή μετά από καταγγελίες αλλά και στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή της.

Υπόθεση Νο1: Ο Βενεζουελάνος, οι αγορές και τα εμβάσματα

Η πρώτη υπόθεση αφορά ομογενή επιχειρηματία από την Βενεζουέλα ο οποίος εμφανίστηκε στη χώρα μας επί κυβερνήσεως Σαμαρά αλλά γιγαντώθηκε και επεκτάθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αγοράζοντας βίλες, ακίνητα, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων!

Για τον βίο και την πολιτεία του στην Βενεζουέλα λέγονται πολλά, με κυριότερη ότι πλούτισε μέσα από την εκμετάλλευση νομισματικά εισαγωγών , εξαγωγών και πως λειτουργούσε ως άνθρωπος των στρατηγών στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Η υπόθεση του, βρέθηκε στην Αρχή για το ξέπλυμα, όμως ο φάκελος του παρέμεινε ερμητικά κλειστός επί της προηγούμενες κυβέρνησης.

Τώρα όμως ξανάνοιξε μετά από ίχνη που άφησαν ύποπτα εμβάσματα που ακολούθησαν τη διαδρομή Βενεζουέλα – Παναμάς- ΗΠΑ – Ελβετία και στη συνέχεια Αθήνα!

Κατά πληροφορίες η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ελέγχονται εξονυχιστικά και συνεργάτες του Βενεζουελάνου στην Ελλάδα που θεωρούνται ύποπτοι, ενώ έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή από την εισαγγελία της Ζυρίχης!

Υπόθεση Νο 2: Ο εφοπλιστής, ο στοιχηματζής και το σπάσιμο των capital controls

Η δεύτερη υπόθεση είναι συνθέτη και αφορά μεγαλοεφοπλιστή ο οποίος είχε εμπλακεί σε τεράστιο σκάνδαλο με συστημική τράπεζα και συναλλασσόμενο μαζί του στοιχηματζή!

Ο εφοπλιστής πριν ακόμη σκάσει η υπόθεση που παραλίγο να ρίξει έξω την πάλαι ποτέ κραταιά τράπεζα, επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και capital controls είχε βρει έναν τρόπο να εκμεταλλεύεται την συγκυρία και την προνομιακή σχέση με την τράπεζα!

Έπαιρνε δάνεια από την συγκεκριμένη τράπεζα σε εταιρίες του εξωτερικού, τα έφερνε μετά στην Ελλάδα ως εισαγωγή συναλλάγματος που μπορούσε να βγάλει ξανά στο εξωτερικό και με τον τρόπο αυτό διευκόλυνε επιχειρηματία να παρακάμπτει την νομοθεσία για τα capital controls!

Οι πληροφορίες λένε πως ο εφοπλιστής με τον τρόπο αυτό διευκόλυνε στοιχηματζή να βγάλει εκτός Ελλάδος 80 εκατ. ευρώ, παίρνοντας προμήθεια 10%!!!

Η υπόθεση αυτή έχει φτάσει στις Αρχές μετά από επώνυμη καταγγελία, ερευνάται και αναμένονται σύντομα τα πρώτα ευρήματα…