Ένα ευφυέστατο σχέδιο προκειμένου να αποσπάσουν ποσό τεράστιας αξίας σε κρυπτονομίσματα, φαίνεται πως υλοποίησαν δύο πρώην φοιτητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT).

Τα δύο αδέρφια συνελήφθησαν την Τετάρτη (15/5) κατηγορούμενοι ότι έκλεψαν κρυπτονομίσματα αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων από την αλυσίδα Ethereum.

Σύμφωνα με το CNN, κατηγορούμενοι είναι ο 24χρονος Anton Peraire-Bueno και ο 28χρονος James Peraire-Bueno, με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο Μανχάταν να κάνουν λόγο για ένα “καινοτόμο” σχέδιο.

Η περίπτωση των δύο αδελφών αποτελεί την πρώτη απάτη που αποτελεί αντικείμενο ποινικών κατηγοριών στις ΗΠΑ.

Η περίτεχνη κλοπή έγινε τον Απρίλιο του 2023, όταν τα δύο αδέλφια απέσπασαν 25 εκατομμύρια δολάρια από τους εμπόρους μέσα σε μόλις 12 δευτερόλεπτα, αποκτώντας πρόσβαση σε εκκρεμείς συναλλαγές και μεταβάλλοντας την κίνηση των κρυπτονομισμάτων.

“Όπως ισχυριζόμαστε, το σχέδιο των κατηγορουμένων θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ακεραιότητα του blockchain”, δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Damian Williams.

Το κατηγορητήριο τους κατηγορεί για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης, απάτη μέσω καλωδίων και συνωμοσία με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο Anton Peraire-Bueno συνελήφθη στη Βοστώνη, ενώ ο James Peraire-Bueno συνελήφθη στη Νέα Υόρκη.

Οι δικηγόροι τους δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

Και τα δύο αδέλφια είχαν φοιτήσει στο ΜΙΤ του Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου σύμφωνα με τους εισαγγελείς σπούδασαν πληροφορική και μαθηματικά και ανέπτυξαν τις δεξιότητες και την εκπαίδευση στην οποία βασίστηκαν για να πραγματοποιήσουν την απάτη τους.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι επί μήνες, οι αδελφοί Peraire-Bueno σχεδίαζαν να χειραγωγήσουν και να αλλοιώσουν τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για την επικύρωση των συναλλαγών προς καταχώριση στην αλυσίδα μπλοκ Ethereum, ένα δημόσιο βιβλίο που καταγράφει κάθε συναλλαγή κρυπτονομίσματος.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι το έκαναν αυτό εκμεταλλευόμενοι μια ευπάθεια στον κώδικα του λογισμικού που ονομάζεται MEV-boost και χρησιμοποιείται από τους περισσότερους “επικυρωτές” του δικτύου Ethereum, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της εγκυρότητας των νέων συναλλαγών πριν από την προσθήκη τους στην αλυσίδα μπλοκ.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι μετά την πραγματοποίηση της ληστείας, τα αδέρφια απέρριψαν τα αιτήματα επιστροφής των κεφαλαίων και αντ’ αυτού έλαβαν μέτρα για να ξεπλύνουν και να κρύψουν το κλεμμένο κρυπτονόμισμα.