Την ώρα που 52 ημέρες μας χωρίζουν από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου που προκήρυξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν χωρεί αμφιβολία ότι στην χρηματιστηριακή αγορά επέστρεψε ο κίνδυνος της πολιτικής ανωμαλίας, το ρίσκο που την ώρα τούτη δεν φαίνεται να αναλαμβάνουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, προ του θόλου πολιτικού τοπίου που προδιαγράφεται, ενώ μέχρι πρότινος τοποθετούνταν αθρόα και μαζικά διαβλέποντας ισορροπία στο πολιτικό σύστημα και ομαλό περιβάλλον αυτοδυναμίας μετά τις εκλογές!

Αδιαμφισβήτητα ένα μοιραίο γεγονός, όπως εν προκειμένω η τραγωδία των Τεμπών που ανέδειξε την ανεπάρκεια του Κράτους και των μηχανισμών που στην περίπτωση του ΟΣΕ πρόκειται για δεκαετίες πίσω, ανέτρεψε τα δεδομένα και πιθανόν ανατρέπει τον υφιστάμενο χάρτη των πολιτικών ισορροπιών, καθιστώντας την αγορά ευμετάβλητη στις εξελίξεις!

Υπό την έννοια τούτη, η τραγωδία των Τεμπών συνιστά και τον πρώτο απρόβλεπτο και αστάθμητο παράγοντα ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών!

Ο δεύτερος αστάθμητος παράγων ως προς την επιρροή του στο εκλογικό αποτέλεσμα, είναι η έκβαση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπου πλέον μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Αμερικανικός παράγων έχει καταστεί εξαιρετικά επιδραστικός ως προς τα πρόσωπα και τα πολιτικά κόμματα!

Ο τρίτος αστάθμητος παράγων που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη και τη συμμετοχή του ή όχι στις εκλογές της 21ης Μαΐου!

Οι φόβοι και τα σενάρια των ξένων επενδυτών και της αγοράς!

Την ώρα που οι ξένοι αλλά και οι Έλληνες ρευστοποιούν αθρόα «γκρεμίζοντας» τον γενικό δείκτη (μετά την προκήρυξη των εκλογών) και τις επιμέρους μετοχές, χρηματιστηριακοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι συζητούν και επεξεργάζονται δύο σενάρια (και τις επιπτώσεις τους στο κυβερνητικό σχήμα και το κυβερνών κόμμα) ως προς το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, η έκβαση καθενός εκ των οποίων θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη και των τιμών των μετοχών!

ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Αυτοδυναμία Μητσοτάκη

Παρά το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που την ώρα τούτη έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία για την κυβέρνηση, εντούτοις υφίστανται πιθανότητες στον βαθμό που η οργή της κοινωνίας εκτονωθεί σύντομα, στις δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 2 Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία να αποσπάσει αυτοδυναμία.

Βεβαίως, η αλήθεια είναι πως σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής (21 Μαΐου) θα διαμορφώσει το πλαίσιο και τις προοπτικές για την δεύτερη Κυριακή. Εάν δηλαδή η ΝΔ πιάσει γύρω στο 30% στην πρώτη αναμέτρηση, θεωρητικά είναι σχεδόν αδύνατο να πηδήξει στο 38% στην δεύτερη!

Τούτο σημαίνει ότι για να υπάρχουν πιθανότητες αυτοδυναμίας θα πρέπει η ΝΔ να κινηθεί γύρω στο 33%- 34% την πρώτη Κυριακή! Κάτι που δεν προκύπτει βάσει των μέχρι σήμερα δεδομένων όπως αυτά προκύπτουν από κυλιόμενες κυρίως δημοσκοπήσεις των κομμάτων και των πρεσβειών!

ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Κυβέρνηση συνεργασίας με Μητσοτάκη πρωθυπουργό ή με πρόσωπο κοινής αποδοχής!

Η δεύτερη εκδοχή την οποία συνεκτιμούν ως πιθανότερη την ώρα τούτη οι ισχυροί επιχειρηματικοί κύκλοι, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της δεύτερης Κυριακής! Πιθανότατα της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ!

Ωστόσο και το σενάριο αυτό έχει τρεις εκδοχές:

  • Εκδοχή Α: Η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις εκλογές με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ! Στην πράξη τούτο σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα είναι ισχυρό, χωρίς εσωστρέφειες και με την πρωτοβουλία των κινήσεων, που σημαίνει κυβέρνηση συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό.
  • Εκδοχή Β: Το πρώτο κόμμα (ΝΔ) δεν έχει βγει τόσο ισχυρό μέσα από την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Πρώτο μεν, αλλά χωρίς μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα και χωρίς πολύ υψηλά ποσοστά! Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας θα τεθεί υπό την αίρεση της αλλαγής πρωθυπουργού με πρόσωπο κοινής αποδοχής! Σε απλά λόγια δεν θα γίνει αποδεκτό το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, αλλά θα αναζητηθεί άλλη προσωπικότητα με ειδικό βάρος και αποδεκτές αναφορές.
  • Εκδοχή Γ: Η ΝΔ δεν βγαίνει πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου ή κερδίζει με διαφορά μίας ή δύο μονάδων! Στην περίπτωση αυτή πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι στο κυβερνών κόμμα θα υπάρξει εσωστρέφεια και πιθανότατα θα δρομολογηθούν διαδικασίες αλλαγής αρχηγού!

Τρίτες εθνικές εκλογές τέλη Αυγούστου παρά τις διαβεβαιώσεις;

Την αγορά ωστόσο απασχολεί και το γεγονός να μην υπάρξει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τις δεύτερες εκλογές.

Ειδικά εάν τεθεί θέμα κυβερνήσεως χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό!

Σε αυτή την περίπτωση υφίσταται η σοβαρή πιθανότητα, η χώρα να οδηγηθεί σε τρίτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν στα τέλη Αυγούστου!

Το σενάριο αυτό, υφίσταται ακόμη πιο ισχυρό στην περίπτωση που έχει εγερθεί ζήτημα ηγεσίας σε τουλάχιστον ένα πολιτικό κόμμα και προβληματίζει ιδίως τους ξένους επενδυτές αλλά και τους ισχυρούς εγχώριους επιχειρηματικούς κύκλους οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι στην περίπτωση αυτή από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα λειτουργεί τίποτε, η ακυβερνησία θα κυριαρχήσει και όλα μοιραία θα πάνε πίσω, από εξαγορές και συγχωνεύσεις έως εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις!

Σημειώνεται ωστόσο ότι στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά έκαψε τις «τρίτες» εκλογές!

Διαβάστε περισσότερα