Νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την τουρκική πλευρά να τείνει χείρα φιλίας και να μιλά για βελτίωση των σχέσεων στο Αιγαίο, στέλνοντας μέχρι και ευχές για την 25η Μαρτίου στη χώρα μας.

Έτσι, μετά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευχήθηκε στην Ελλάδα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε ευχετήρια επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτήν ο πρόεδρος της Τουρκίας, εκτός από τις ευχές προς τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία.

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις «ευχές» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την 25η Μαρτίου.

«Ήταν ένα ξάφνιασμα, ευχάριστο μεν αλλά ξάφνιασμα. Έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τουλάχιστον σε επίπεδο ατμόσφαιρας, τα πράγματα είναι καλά στο Αιγαίο. Δεν έχει λυθεί κάποιο πρόβλημα και ούτε έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία για να λυθεί κάποιο πρόβλημα, αλλά δεν είναι η κατάσταση που επικρατούσε πριν την 6η Φεβρουαρίου, δηλαδή τη μέρα του σεισμού στην Τουρκία. Έχουμε δυο μήνες τώρα που δεν έχουμε ούτε προκλητικές δηλώσεις, ούτε προσβολές», είπε αρχικά.

25η Μαρτίου: Τι κρύβεται πίσω από τα «ανοίγματα φιλίας» του Ερντογάν;

«Είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσουμε τα κίνητρα αυτής της δραματικής αλλαγής. Πάντως το γεγονός ότι η Τουρκία θα έπρεπε να το έχει συνειδητοποιήσει νωρίτερα, φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι δεν έχει κάποιο όφελος από την διατήρηση της έντασης με την Ελλάδα, δεν έχει καμία λογική όλο αυτό το οποίος συνέβαινε, της δημιουργεί μία σειρά από εμπόδια, ίσως το να «βγει από τη μέση» έστω και προσωρινά η ελληνοτουρκική διελκυστίνδα, να προχωρήσει η Τουρκία στις εκλογές έτσι όπως είναι σκόπιμο να προχωρήσει, δηλαδή με μία ηρεμία, αυτό είναι το καλύτερο. Και αυτό συμβαίνει», εξήγησε ο κ. Υφαντής.

Για τις φωνές που κάνουν λόγο για ποσοστό 53% του Ερντογάν ο κ. Υφαντής ανέφερε πως, «εκτίμηση κάνουμε, νομίζω ότι η Τουρκία είναι σαφές ότι θα ήθελε να ξεκινήσει μία διαδικασία συζήτησης με την Ελλάδα Οι δύο επιστολές Τσαβούσογλου-Δένδια αλλά και του Ερντογάν στον κ. Μητσοτάκη, δίνει το μήνυμα ότι η Τουρκία θέλει να εμπλακεί σε μία συζήτηση. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο αντιλαμβάνμαι τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς, καθώς η Τουρκία δεν έχει κουνηθεί ούτε εκατοστό από τις πάγιες θέσεις της.

«Νομίζω ότι είναι περισσότερο ευχή παρά πραγματικότητα», κατέληξε ο κ. Υφαντής.

Διαβάστε περισσότερα