search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δολοφονία Χανίγια: Σε επιφυλακή ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική για ενδεχόμενο χτύπημα σε ισραηλινούς στόχους

Τόσο η ΕΥΠ όσο και η Αντιτρομοκρατική βρίσκονται σε επίπεδο επιφυλακής και πρόληψης καθώς πληροφορίες για χτύπημα ή στόχο που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν υφίστανται μέχρις στιγμής.

Αιφνιδιαστικό έλεγχο στα αρχεία της ΕΥΠ έκανε ο Αντεισαγγελέας του Α. Πάγου -Για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, με τις Αρχές πολλών χωρών να βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενο χτύπημα σε ισραηλινούς στόχους ως ανταπάντηση.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές βρίσκεται και η δική μας.

Τόσο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) όσο και η Αντιτρομοκρατική βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πιθανό να γίνει προσπάθεια να πληγεί ισραηλινός στόχος που δεν βρίσκεται στο έδαφος του Ισραήλ αλλά σε τρίτη χώρα (ανάμεσα σε αυτές και η δική μας).

Αυτά βέβαια σε επίπεδο επιφυλακής και πρόληψης καθώς πληροφορίες για συγκεκριμένο χτύπημα ή στόχο που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν υφίστανται μέχρις στιγμής.

Πάντως μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, καθώς ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έκανε λόγο για αντίποινα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαμενεΐ έδωσε εντολή στο Ιράν να πλήξει άμεσα το Ισραήλ μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την εντολή, κατά τους New York Times.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, υποστήριξε την Τετάρτη (31/7) ότι οι επιθέσεις στη Βηρυτό και την Τεχεράνη «αντιπροσωπεύουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση» στην περιοχή.

Ο κ. Γκουτέρες παρατήρησε ακόμη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για να αποκλιμακώσει και να προσπαθήσει να αποτρέψει «οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να ωθήσουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο όριο», ενδεχόμενο που προκαλεί σοβαρή ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Διαβάστε ακόμη: