Αν η υπερβολή είχε όνομα, θα λεγόταν Regina d’Italia καθώς το superyacht των Dolce & Gabbana, που θυμίζει πλωτή γκαλερί τέχνης αποτελεί ωδή στην υπερβολή.

Ένα πλωτό μουσείο

Το σκάφος κατασκευάστηκε για τον σχεδιαστή μόδας, Stefano Gabbana από την Codecasa, ένα από τα πιο αξιόπιστα ιταλικά ναυπηγεία και παραδόθηκε στους ιδιοκτήτες τους το 2006. Το μήκους 51 μέτρων γιοτ, αποτελεί ένα μοναδικό μείγμα σκληρού μινιμαλισμού με καθαρή χλιδή.

Εμπνευσμένο από το εμβληματικό στυλ Dolce & Gabbana, το εσωτερικό του σκάφους μπορεί να συγκριθεί με ένα μικρό, πλωτό μουσείο. Ακόμη και τα χερούλια κάθε πόρτας ή οι κρεμάστρες ρούχων αποτελούν μικροσκοπικά έργα τέχνης.

Συνδυάζοντας μοναδικά τη λιτή κομψότητα με την θορυβώδη υπερβολή, το Regina d’Italia, δικαίως θεωρήθηκε πρωτοποριακό για την εποχή του. Αν κάποιος αφαιρούσε όλα τα χρυσοποίκιλτα έπιπλα, τα μοναδικά αντικείμενα και τους πολυτελείς καθρέφτες θα είχε στη διάθεσή του ένα σύγχρονο superyacht.

Οι σχεδιαστές της Codecasa στο ναυπηγείο Viareggio διαμόρφωσαν το μελλοντικό γιοτ και το διάνθισαν με τις μοναδικές πινελιές του εκκεντρικού στυλ των Dolce & Gabbana. Την ευθύνη για το εξωτερικό styling, είχαν οι Franco και η Anna Dellarole της Della Role Design, συνεργάτες της Codecasa, που κατάφεραν να παντρέψουν τον σύγχρονο σχεδιασμό με το αξεπέραστο στυλ.

Σκοτεινή ατμόσφαιρα αυτοκρατορικής κομψότητας

Στο κεντρικό σαλόνι, τα αντικείμενα τέχνης συναγωνίζονται για να κερδίσουν τα περισσότερα βλέμματα. Ένα εμβληματικό τζάγκουαρ Cartier κάθεται πάνω από ένα ντουλάπι καλυμμένο με δέρμα χελιού. Ένας διάδρομος καλυμμένος με αστραχάν οδηγεί σε μια υπέροχη τραπεζαρία με ένα τεράστιο τραπέζι και καρέκλες αντίκες. Αγάλματα ανδρών σε φυσικό μέγεθος που κουβαλούν γιγάντια μπολ συνδυάζονται με την εξωτική διακόσμηση, όπως ακριβώς και οι δύο ξαπλωμένοι πάνθηρες, επίσης του Cartier.

Μαύροι τοίχοι και τεράστιοι καθρέφτες παντού δημιουργούν μια σκοτεινή ατμόσφαιρα αυτοκρατορικής κομψότητας. Μπαρόκ αντικείμενα και αντίκες συνδυάζονται αρμονικά με τα σύγχρονα έργα τέχνης. Όλα αυτά τοποθετούνται σε ένα μινιμαλιστικό σκηνικό με έντονες γραμμές και κλασικές διατάξεις.

Διακόσμηση βασισμένη στην καινοτομία

Καθρέφτες, χρυσός, animal print και γούνα είναι τα καθοριστικά στοιχεία παντού. Η απίστευτη αφθονία των καθρεφτών δημιουργεί την ψευδαίσθηση τεράστιων χώρων. Ένα άλλο έξυπνο τρικ συμβάλλει σε αυτή την ψευδαίσθηση: χρησιμοποιήθηκε σανίδα από ξύλο τικ για όλους τους ορόφους, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Καθώς στα superyachts το τικ χρησιμοποιείται μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, εδώ η κάλυψη όλων των χώρων με το ίδιο υλικό, δημιουργεί της ψευδαίσθηση της ροής από τον έναν χώρο στον άλλο, μετατρέποντας τα δάπεδα των δωματίων σε ρευστούς διαδρόμους.

Μια άλλη έντονη αντίθεση δημιουργείται μεταξύ της ψυχρής όψης των καθρεπτών και της απαλής υφής πολλών ειδών γούνας και δέρματος. Το Αστραχάν, το βιζόν, το χέλι και το τσιντσιλά είναι μερικά από αυτά. Τα χρυσά αντικείμενα αφθονούν και συμπληρώνονται από υφάσματα με animal print και εξωτικά έργα τέχνης.

Όταν η χλιδή συναντά την υπερβολή

Η κύρια σουίτα ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση στυλ. Οι πελώριοι καθρέφτες την κάνουν να φαίνεται σαν να είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από γυαλί. Μαύρο βελούδο, ελαφρύ μετάξι και διάφορα είδη γούνας είναι διάσπαρτα τριγύρω. Ένας τεράστιος χρυσός θρόνος αντικαθιστά την τυπική πολυθρόνα.

Πίσω από τον κραυγαλέο πλούτο, το υπνοδωμάτιο κρύβει επιδέξια σύγχρονες ανέσεις, όπως μια τεράστια γκαρνταρόμπα, μια τηλεόραση και έναν πίνακα ελέγχου για τα φώτα και το σύστημα ψυχαγωγίας. Δύο πανομοιότυπα μπάνια είναι καλυμμένα με πολύτιμο μάρμαρο…

Και οι τέσσερις καμπίνες επισκεπτών βρίσκονται στο κάτω κατάστρωμα, καθεμία εμπνευσμένη από ένα εξωτικό ζώο. Κάθε καμπίνα έχει και την ανάλογη λαβή πόρτας, σε σχήμα ελέφαντα, ρινόκερου, κροκόδειλου και καμηλοπάρδαλης.

Γιατί το superyacht δεν διαθέτει τζακούζι

Όπως τα περισσότερα σούπερ γιοτ, το Regina d’Italia διαθέτει ένα δεύτερο σαλόνι, έναν μεγάλο χώρο για φαγητό στο κατάστρωμα, ένα γυμναστήριο και ένα ευρύχωρο κατάστρωμα για ηλιοθεραπεία. Το μόνο που λείπει είναι ένα τζακούζι και αυτό γιατί ο ίδιος ο Stephano αρνήθηκε να συμπεριλάβει ένα. Πιθανότατα θα σόκαρε τους περισσότερους Αμερικανούς ιδιοκτήτες γιοτ, αλλά ο Stephano θεωρούσε τις πισίνες άχρηστες αφού ήθελε μόνο να κολυμπήσει στον ωκεανό.

Ωστόσο, λάτρευε τα θαλάσσια σπορ, γι’ αυτό και το γιοτ του συνοδευόταν από μια μεγάλη ποικιλία εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυτελούς waterjet Castoldi και μιας τεράστιας φουσκωτής νεροτσουλήθρας.

Tο σκάφος των celebrities

Οι διασημότητες που απόλαυσαν τη φιλοξενία αλλά και την αξεπέραστη χλιδή του Regina d’Italia, ήταν πολλές. Ανάμεσά τους η Κάιλι Μινόγκ, που συχνά απολάμβανε τις διακοπές της εκεί. Πλέον που το σκάφος δεν ανήκει πια στους μεγιστάνες της μόδας, το σκάφος επέλεξαν η Κόρτνεϊ Καρντάσιαν και ο Τράβις Σκοτ για το γάμο τους ζητώντας από Dolce & Gabbana να επιμεληθούν επίσης το νυφικό και το γαμπριάτικο κοστούμι.

Τα τοπ μόντελ Εύα Χετζίκοβα και Κλόντια Σίφερ καταφτάνουν στο Regina d’Italia στη διάρκεια του 62ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το 2009.

Πουλήθηκε φθηνότερα για να αντικατασταθεί από μια νέα «βασίλισσα»

Παρά το ειδικό βάρος που έφερε το Regina d’Italia χάρη στη μοναδική διακόσμηση που βασίστηκε στο γούστο των Dolce & Gabbana, προκειμένου να πουληθεί το 2019, η τιμή του μειώθηκε από 18 εκατομμύρια ευρώ σε 13,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο νέος ιδιοκτήτης του το ονόμασε «Ωραία μου Κυρία» ενώ τα ναυπηγεία Codecasa, δημιούργησαν μια νέα Regina d’Italia, μήκους 65 μέτρων, με τις φήμες να αναφέρουν πως είναι πλέον το νέο supertoy των Dolce & Gabbana. Η νέα-και βελτιωμένη- Regina d’Italia με τους 5 ορόφους λέγεται ότι αξίζει 50 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο το εσωτερικό της παραμένει ακόμη μυστήριο…

Διαβάστε ακόμη: