Το πόσο σπάνιο κατόρθωμα είναι να γίνει κανείς δισεκατομμυριούχος, ειδικά σε νεαρή ηλικία, αναδεικνύεται από τη νέα λίστα του Forbes. Ο μέσος δισεκατομμυριούχος είναι 66 ετών και ο γηραιότερος στις τάξεις του είναι 102 ετών. Παρόλα αυτά, λίγοι και εκλεκτοί έχουν γίνει πάμπλουτοι πολύ νέοι.

Φέτος, οι 25 νεότεροι άνθρωποι στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes είναι όλοι από 33 ετών και κάτω. Μαζί αξίζουν 110 δισεκατομμύρια δολάρια. Μερικοί είναι αυτοδημιούργητοι, έχοντας λανσάρει αξιόλογες εταιρείες όπως η Snap (Evan Spiegel, 33 ετών), η Gymshark (Ben Francis, 31 ετών) και η Oculus VR (Palmer Luckey, 31 ετών).

Ποιοι ξεχωρίζουν

Οι περισσότεροι όμως είχαν βοήθεια και μάλιστα μεγάλη, καθώς για πρώτη φορά από το 2009, κάθε δισεκατομμυριούχος κάτω των 30 ετών κληρονόμησε την περιουσία του – αποτέλεσμα της γήρανσης ορισμένων αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών στα 30 τους χρόνια και σημάδι ότι η «μεγάλη μεταφορά πλούτου» μεταξύ των γενεών, έχει αρχίσει.

Η νεότερη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο είναι η Βραζιλιάνα Livia Voigt. Μόλις 19 ετών και φοιτώντας ακόμη στο κολέγιο, η αξία της εκτιμάται σε 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια χάρη στο μειοψηφικό της μερίδιο στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού εξοπλισμού WEG, την οποία συνίδρυσε ο παππούς της. Αυτή και η μεγαλύτερη αδελφή της, η Dora Voigt de Assis, 26 ετών, είναι δύο από τα επτά νέα πρόσωπα μεταξύ των 25 νεότερων δισεκατομμυριούχων και δύο από τους 18 κληρονόμους σε αυτό το σύνολο.

Οι πλουσιότεροι από τους κληρονόμους είναι οι αδελφοί Mistry από την Ιρλανδία, ηλικίας 25 και 27 ετών, οι οποίοι εκτιμάται ότι αξίζουν 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια ο καθένας χάρη στον όμιλο Tata Sons με έδρα τη Βομβάη, με πεδίο δραστηριότητας στην πληροφορική και τις επικοινωνίες, τη μηχανική και την ενέργεια. Έλαβαν τα μειοψηφικά τους μερίδια στην Tata μετά τον θάνατο του πατέρα τους, Cyrus Mistry, το 2022, ο οποίος πέθανε λιγότερο από τρεις μήνες μετά τον σεβαστό παππού τους Pallonji Mistry.

Δεν είναι μακράν οι μόνοι νέοι δισεκατομμυριούχοι που εντάχθηκαν στη λίστα τα τελευταία τρία χρόνια λόγω του θανάτου ενός πατέρα. Ο Ιταλός Clemente Del Vecchio, 19 ετών, έλαβε ένα μεγάλο μερίδιο στην ιταλογαλλική εταιρεία κατασκευής της Ray-Ban, EssilorLuxottica, μετά τον θάνατο του Leonardo Del Vecchio το 2022. Οι αδελφοί του Leonardo Maria, 28 ετών, και Luca, 22 ετών, κληρονόμησαν επίσης περιουσίες, όπως και τρία μεγαλύτερα αδέλφια του. Στη συνέχεια, υπάρχει η Sophie Luise Fielmann, 29 ετών, Γερμανίδα κληρονόμος της Fielmann AG, μιας περιουσίας γυαλιών οράσεως που άφησε ο πατέρας της, Günther Fielmann, ο οποίος πέθανε τον Ιανουάριο σε ηλικία 84 ετών.

Η μεγάλη μεταφορά πλούτου

Αυτές οι κληρονομιές απεικονίζουν την αρχή μιας από καιρό αναμενόμενης μεταφοράς πλούτου από γενιά σε γενιά μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία πληθυσμών σε όλο τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Baby Boomers και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (όσοι γεννήθηκαν το 1964 ή νωρίτερα) κατέχουν 95,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα 147,1 τρισεκατομμύρια δολάρια του συνολικού πλούτου των νοικοκυριών, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Αναμένεται ότι τρισεκατομμύρια θα αλλάζουν χέρια κάθε χρόνο, καθώς οι εύποροι ηλικιωμένοι αποχωρούν και αφήνουν τις περιουσίες τους στους απογόνους τους. Οι γηραιότεροι δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Charles Koch, 88 ετών, και ο Phil Knight, 86 ετών, ετοιμάζονται επί του παρόντος να μεταβιβάσουν την κληρονομιά τους στα παιδιά τους.

Υπάρχει όμως ακόμη ένας άλλος λόγος που υπάρχουν τόσοι πολλοί υπερ-νεαροί δισεκατομμυριούχοι και κληρονόμοι. Πολλοί από τους αρχετυπικούς αυτοδημιούργητους νέους μεγιστάνες, όπως ο Robert Cornelius Murphy της Snap (35 ετών) και ο Mark Zuckerberg της Meta (39 ετών), έχουν μεγαλώσει και δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Φέτος, υπάρχει μόνο ένας νέος αυτοδημιούργητος μεταξύ των 25 νεότερων: Ο Shunsaku Sagami από την Ιαπωνία, 33 ετών, ένας διαπραγματευτής συγχωνεύσεων και εξαγορών, του οποίου η εταιρεία M&A Research Institute Holdings χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την αντιστοίχιση πελατών. Η μετοχή της έχει εκτιναχθεί πάνω από 800% από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο τον Ιούνιο του 2022, στέλνοντάς τον στα ύψη στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων. Και το να κάνεις περιουσίες σε νεαρή ηλικία δεν αποτελεί εγγύηση ότι οι επιχειρηματίες μπορούν να τις κρατήσουν.

Σχεδόν όλοι αυτοί οι 25 που μπήκαν στην κατάταξη είναι πλουσιότεροι από πέρυσι. Το μεγαλύτερο κέρδος σε σχέση με πέρυσι ανήκει στον κληρονόμο της Red Bull Mark Mateschitz, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε κατά 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια, και ακολουθεί ο Michal Strnad, ο οποίος κληρονόμησε και τώρα διευθύνει την αμυντική εταιρεία παραγωγής Czechoslovak Group και αξίζει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από πέρυσι. Οι περισσότεροι από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους -15, δηλαδή το 60%- προέρχονται από την Ευρώπη. Οι υπόλοιποι είναι από τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ (όλοι κληρονόμοι) ή την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (όλοι αυτοδημιούργητοι).


Evan Spiegel
Ηλικία: 33 | Υπηκοότητα: ΗΠΑ | Πηγή πλούτου: Snapchat | Καθαρή αξία: $3,1 δισ.

Ο Spiegel εγκατέλειψε το Stanford για να ιδρύσει το Snapchat με τους συμφοιτητές του Bobby Murphy και Reggie Brown το 2011 και έγινε δισεκατομμυριούχος σε ηλικία 25 ετών. Τώρα αυτός και ο Murphy, 35 ετών, κατέχουν μαζί περίπου το ένα τέταρτο της εισηγμένης στο χρηματιστήριο Snap Inc., η οποία απέφερε πέρυσι έσοδα 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου. Το 2022 εξόφλησε το χρέος των φοιτητικών δανείων ολόκληρης της τάξης των αποφοίτων του Otis College of Art and Design, όπου είχε παρακολουθήσει μαθήματα κατά τη διάρκεια του λυκείου.


John Collison
Ηλικία: 33 ετών | Υπηκοότητα: Ιρλανδία | Πηγή πλούτου: Stripe | Καθαρή αξία: 7,2 δισ. δολ.

Γεννημένος από γονείς επιστήμονες κοντά στο Limerick, ο ίδιος και ο αδελφός του Patrick, ηλικίας 35 ετών, πούλησαν την πρώτη τους νεοσύστατη επιχείρηση -το λογισμικό διαχείρισης του eBay Auctomatic, που δημιούργησαν μαζί με τους αδελφούς Harj και Kulveer Taggar- για 5 εκατομμύρια δολάρια το 2007, όταν ο John ήταν στο γυμνάσιο. Ήταν μόνο η αρχή για το δίδυμο: Αφού ο John γράφτηκε και στη συνέχεια εγκατέλειψε το Χάρβαρντ (ο Patrick πήγε στο γειτονικό MIT), ίδρυσαν την Stripe, ένα λογισμικό πληρωμών, στους επενδυτές του οποίου περιλαμβάνονται η Fidelity και το κρατικό ταμείο ανάπτυξης της Ιρλανδίας. Το 2016, ένας γύρος χρηματοδότησης που αποτίμησε τον μονόκερο στα 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον έκανε τον νεότερο τότε αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο στον κόσμο στα 26 του.

Shunsaku Sagami
Ηλικία: 33 ετών | Υπηκοότητα: Ιαπωνία | Πηγή πλούτου: M&A Brokerage | Καθαρή αξία: 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Συγκινημένος από την εμπειρία του παππού του, ο οποίος αναγκάστηκε να κλείσει την κτηματομεσιτική του επιχείρηση επειδή δεν είχε διάδοχο, ο Sagami, ο οποίος ξεκίνησε από το χώρο της διαφήμισης, ίδρυσε την M&A Research Institute Holdings το 2018. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να συμβουλεύει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με γηράσκοντες ιδιοκτήτες που δεν έχουν κανέναν στη σειρά για να αναλάβουν. Έγινε δισεκατομμυριούχος τον περασμένο Απρίλιο, όταν η τιμή της μετοχής της M&A Research Institute Holdings εκτοξεύτηκε στα ύψη χάρη στην εκτίναξη των εσόδων και την έξαρση της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Ιαπωνία.

Jonathan Kwok
Ηλικία: 32 | Υπηκοότητα: Ιθαγένεια: Χονγκ Κονγκ | Πηγή πλούτου: Ακίνητα | Καθαρή αξία: 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια

Αυτός και ο αδελφός του Geoffrey, 38 ετών, οφείλουν την περιουσία τους στην αυτοκρατορία ακινήτων της οικογένειας στο Χονγκ Κονγκ. Μετά τον θάνατο του πατέρα τους Walter Kwok το 2018 σε ηλικία 68 ετών, κληρονόμησαν τα μερίδιά του στη Sun Hung Kai Properties -τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της επικράτειας- και την Empire Group Holdings, την εταιρεία ανάπτυξης που ξεκίνησε ο Walter αφού οι οικογενειακές διαμάχες τον έδιωξαν από την προεδρία της SHKP. Ο Τζόναθαν διευθύνει τώρα την Empire Group Holdings με τον αδελφό του και είναι ο νεότερος δισεκατομμυριούχος στο Χονγκ Κονγκ.

Mark Mateschitz
Ηλικία: 31 ετών | Υπηκοότητα: Αυστρία | Πηγή πλούτου: Red Bull | Καθαρή αξία: 39,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Κληρονόμησε το 49% της Red Bull όταν ο πατέρας του Dietrich Mateschitz, ο οποίος ίδρυσε την επιχείρηση το 1984, πέθανε το 2022. Πριν από το θάνατο του πατέρα του, είχε διευθύνει το τμήμα οργανικών προϊόντων της εταιρείας, αλλά παραιτήθηκε επειδή «δεν πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να είναι ταυτόχρονα υπάλληλος και μέτοχος της ίδιας εταιρείας», σύμφωνα με μια δήλωση που είχε κάνει τότε. Η Red Bull απέφερε 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα πέρυσι και πούλησε 12,1 δισεκατομμύρια κουτιά, αρκετά για κάθε άνθρωπο στη γη για να τονώσει με 1,5 ενεργειακά ποτά.

Ben Francis
Ηλικία: 31 | Υπηκοότητα: 1,5 εκατ: Βασιλείου | Πηγή πλούτου: Gymshark | Καθαρή αξία: 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Όταν ήταν 19χρονος φοιτητής και δούλευε ως διανομέας στην Pizza Hut, μαζί με τον φίλο του Lewis Morgan ξεκίνησαν έναν ιστότοπο που ονόμασαν «Gymshark», τον οποίο χρησιμοποιούσαν για να πωλούν συμπληρώματα διατροφής, που είχαν αγοράσει χύμα με μικρό κέρδος. Όταν πέρασαν στη ραφή και τη μεταξοτυπία ρούχων γυμναστικής στο γκαράζ των γονιών του Francis, τότε γεννήθηκε η φερώνυμη μάρκα αθλητικών ειδών. Ο Morgan ξεφορτώθηκε το μερίδιό του στην ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων General Atlantic σε μια συμφωνία του 2020 που αποτίμησε την εταιρεία σε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο Francis εξακολουθεί να κατέχει το 70% της Gymshark και να εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου.

Andy Fang
Ηλικία: 31 | Υπηκοότητα: Α: ΗΠΑ | Πηγή πλούτου: DoorDash | Καθαρή αξία: 1,2 δισ. δολάρια

Ο ίδιος και ο πρωτοετής συμφοιτητής του στο Στάνφορντ Stanley Tang συνεργάστηκαν με τον φοιτητή MBA Tony Xu (σήμερα 39 ετών) για να ξεκινήσουν την DoorDash, αφού παρατήρησαν ότι οι μόνες επιλογές παράδοσης φαγητού στην περιοχή τους ήταν ένα τοπικό κινέζικο εστιατόριο και η Domino’s. Ίδρυσαν την εταιρεία το 2013, ενώ φοιτούσαν ακόμη στο Στάνφορντ, και την έφεραν στο χρηματιστήριο το 2020. Ο Fang διευθύνει σήμερα την ομάδα μηχανικών «LaunchPad» της DoorDash.

Michal Strnad
Ηλικία: 31 | Υπηκοότητα: Ιθαγένεια: Δημοκρατία της Τσεχίας | Πηγή πλούτου: | Καθαρή αξία: 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης μάντρας σε μια μικρή πόλη που ξεκίνησε να συγκεντρώνει και να πουλάει πρώην σοβιετικό εξοπλισμό στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Μετέτρεψε την επιχείρηση στην αμυντική παραγωγική εταιρεία Czechoslovak Group αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (έσοδα 2023), την οποία ο Strnad ανέλαβε έκτοτε ως ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος. Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Strnad συλλέγει έργα τέχνης, σπορ αυτοκίνητα και ιστορικά οχήματα.

Το top 25 του Forbes συμπληρώνουν οι ακόλουθοι:

Palmer Luckey
Ηλικία: 31 ετών | Υπηκοότητα: ΗΠΑ | Πηγή πλούτου: Εικονική Πραγματικότητα, Αμυντική Τεχνολογία | Καθαρή αξία: 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Stanley Tang
Ηλικία: 31 ετών | Υπηκοότητα: ΗΠΑ | Πηγή πλούτου: DoorDash | Καθαρή αξία: 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια

Gustav Magnar Witzøe
Ηλικία: 30 | Ιθαγένεια: Gustav Witzitzitze Νορβηγία | Πηγή πλούτου: | Καθαρή περιουσία: 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια

Sophie Luise Fielmann
Ηλικία: 29 | Υπηκοότητα: Γερμανία | Πηγή πλούτου: Οπτομετρία | Καθαρή αξία: 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Leonardo Maria Del Vecchio
Ηλικία: 28 ετών | Υπηκοότητα: Ιταλία | Πηγή πλούτου: Γυαλιά οράσεως | Καθαρή αξία: 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Katharina Andresen
Ηλικία: 28 ετών | Υπηκοότητα: Νορβηγία | Πηγή πλούτου: Επενδύσεις | Καθαρή αξία: 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Alexandra Andresen
Ηλικία: 27 ετών | Υπηκοότητα: Α: Νορβηγία | Πηγή πλούτου: Επενδύσεις | Καθαρή αξία: 1,6 δισ. δολάρια

Firoz Mistry
Ηλικία: 27 ετών | Υπηκοότητα: Ιρλανδία | Πηγή πλούτου: Διάφορες επιχειρήσεις | Καθαρή αξία: 4,9 δισ. δολάρια

Dora Voigt de Assis
Ηλικία: 26 ετών | Υπηκοότητα: Brazil | Πηγή πλούτου: Βιομηχανικά μηχανήματα | Καθαρή περιουσία: 1,1 δισ. δολάρια

Zahan Mistry
Ηλικία: 25 ετών | Υπηκοότητα: Ιρλανδία | Πηγή πλούτου: Διάφορες επιχειρήσεις| Καθαρή αξία: 4,9 δισ. δολάρια

Remi Dassault
Ηλικία: 22 | Υπηκοότητα: 22: Dassault: Γαλλία | Πηγή πλούτου: Καθαρή αξία: 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Luca Del Vecchio
Ηλικία: 22 ετών | Υπηκοότητα: Ιταλία | Πηγή πλούτου: Γυαλιά οράσεως | Καθαρή αξία: 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Kim Jung-min
Ηλικία: 22 ετών | Υπηκοότητα: Κορέας | Πηγή πλούτου: Online gaming | Καθαρή περιουσία: 1,4 δισ. δολάρια

Kevin David Lehmann
Ηλικία: 21 ετών | Υπηκοότητα: Γερμανία | Πηγή πλούτου: Φαρμακεία | Καθαρή περιουσία: 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Kim Jung-youn
Ηλικία: 20 ετών | Υπηκοότητα: Κορέας | Πηγή πλούτου: Online gaming | Καθαρή περιουσία: 1,4 δισ. δολάρια

Clemente Del Vecchio
Ηλικία: 19 | Υπηκοότητα: 19: Ιταλία | Πηγή πλούτου: Γυαλιά | Καθαρή περιουσία: 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Livia Voigt
Ηλικία: 19 | Υπηκοότητα: Βραζιλία | Πηγή πλούτου: Βιομηχανικά μηχανήματα | Καθαρή αξία: 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια

Διαβάστε ακόμη: