Ο Ρώσος Πρόεδρος παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός ηγέτης κράτους του εξωτερικού, στη Σερβία. Το 45% των Σέρβων πολιτών εξέφρασε θετική άποψη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία “Demostat” στα μέσα Ιουνίου.

Τη συμπάθεια των Σέρβων πολιτών κερδίζουν επίσης, ο Βίκτορ Ορμπάν με το 37% του δείγματος να εκφράζει την ικανοποίησή του για τη διακυβέρνηση του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, ενώ ακολουθούν ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ (12%) και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν(11%).

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 54% πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ φέρει αποκλειστικά την ευθύνη ενώ μονάχα το 7% των πολιτών θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία.

Η δημοσκόπηση επέδειξε, επίσης, ότι το 80% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και πως το 53% δεν επιθυμεί την εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής του Βελιγραδίου με εκείνη των Βρυξελλών. Το 43% έχει την πεποίθηση ότι εάν ασκηθούν πιέσεις, η Σερβία θα πρέπει να αρνηθεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη ένα συμπέρασμα της δημοσκόπησης, είναι ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση των ευρωσκεπτικιστών. Αν αύριο γινόταν δημοψήφισμα, το 34% θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης στην Ένωση, ενώ κατά θα ψήφιζε το 51% των πολιτών. Σε ανάλογη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, το ποσοστό των υποστηρικτών της ένταξης, ήταν 45%.

Η δημοσκόπηση της “Demostat” πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13/06 – 22/06, με τη συμμετοχή 1203 πολιτών.

Δημοσκόπηση Marc: Στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Στις 10 μονάδες κατέγραψε τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η δημοσκόπηση της Marc. Η ΝΔ κερδίζει μισή μονάδα και καταγράφει ποσοστό 32.5%, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 0.4 μονάδες και ποσοστό 22.5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται με πτώση 0.4 μονάδων, στο 12.8%. Οριακή άνοδο καταγράφει το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν σημαντικές αυξομειώσεις.

Θετικά και μάλλον θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 45.7% των πολιτών, ενώ οι αντίστοιχες θετικές αξιολογήσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση φθάνουν στο 24.3%, δηλαδή οριακά πάνω από το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου.