Η σερβική πρωτεύουσα είναι μια πόλη με πλούσιο πολιτισμό, μνημεία σε κάθε γωνία της και φημισμένη για την έντονη νυχτερινή ζωή. Αλλά αυτά δεν είναι τίποτα! Το Βελιγράδι καταφέρνει να εκπλήξει όχι μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους.

Η πόλη του Βελιγραδίου βρίσκεται στη διασταύρωση του ποταμού Δούναβη και του ποταμού Σάβα και ανέκαθεν προοριζόταν να είναι κέντρο των Βαλκανίων.

O ρυθμός στη σερβική πρωτεύουσα είναι μάλλον έντονος, τόσο που οι Βελιγραδιώτες αγνοούν αρκετά μυστικά που κρύβει η πόλη τους. Πάμε να τα δούμε ένα προς ένα:

Το Βελιγράδι χτίστηκε στα ερείπια μιας αρχαίας πόλης

Σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία τοποθεσία στην παλιά πόλη του Βελιγραδίου που να μην κρύβει απομεινάρια από τη ρωμαϊκή περίοδο! Μάλιστα, ο πρώτος αστικός οικισμός χτίστηκε εδώ τον 3ο αιώνα π.Χ. από τους Κέλτες. Στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους τον 1ο αιώνα π.Χ. και ονομάστηκε Singidunum.

Vinča, ένας πολιτισμός παλαιότερος και από αυτόν της Μεσοποταμίας

Το Βελιγράδι είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης με οικισμούς που υπάρχουν συνεχώς εδώ και τουλάχιστον 7000 χρόνια. Όχι πολύ μακριά από το κέντρο του Βελιγραδίου αναπτύχθηκε ένας πολιτισμός παλαιότερος ακόμα και από τους οικισμούς στη Μεσοποταμία.

Μία πόλη – δεκαπέντε ονόματα

Με τους Κέλτες να ονομάζουν τον οικισμό τους Singidūn(on), εξελίχθηκε σε Singidūnum και από τότε είναι γνωστό με πολλά ονόματα όπως: Alba Graeca, Alba Bulgarica, Fehérvár, Nandoralba, Nándorfehérvár, Landorfehérvár, Griechießischenburg και Castelbianco, Veligrad(i)on ή Velegrada, Dar Al Jihad (ο οίκος του πολέμου), Belgrat, Prinz Eugen Stadt. Αλλά το όνομα που έμεινε μέχρι σήμερα είναι Beograd (δηλαδή Βελιγράδι η Λευκή Πόλη), που αναφέρεται για πρώτη φορά το 878 σε μια παπική επιστολή προς τον Βούλγαρο ηγεμόνα Μπόρις τον πρώτο.

Μια σπηλιά στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της πόλης, κάτω από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Tašmajdan θα βρούμε το σπήλαιο Šalitrena. Οι Ρωμαίοι την εκμεταλλεύτηκαν για την εξόρυξη ενός τύπου πέτρας που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την κατασκευή σαρκοφάγων. Αργότερα, σαρκοφάγοι ανακαλύφθηκαν σε όλο το Βελιγράδι.

Στο Kalemegdan ίσως βρίσκεται ο τάφος του θρυλικού Αττίλα

Τον 5ο αιώνα, το Φρούριο του Βελιγραδίου καταστράφηκε από τους Ούννους. Ένας θρύλος μάλιστα λέει ότι ο τάφος του Αττίλα βρίσκεται στη συμβολή του Δούναβη και του ποταμού Σάβα, κάτω από το ίδιο το φρούριο. Το Φρούριο του Βελιγραδίου θεωρείται το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της πόλης. Δεδομένου ότι η είσοδος είναι δωρεάν, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός επισκεπτών (επισκέπτες και ντόπιοι) είναι πάνω από 2 εκατομμύρια ετησίως.

Μια πόλη κάτω από μια πόλη

Το Βελιγράδι έχει τόσα πολλά μυστικά, αλλά ένα από αυτά κρύβεται μερικά εκατοστά κάτω από την επιφάνεια. Κυριολεκτικά. Περίπου. Περισσότερα από εκατό σπήλαια, κανάλια, σήραγγες και περάσματα αφηγούνται την ιστορία αυτοκρατοριών που κυριάρχησαν στην πόλη ανά τους αιώνες.

Το υπόγειο Βελιγράδι τραβούσε δικαιολογημένα πάντα την προσοχή. Ρωμαϊκές αίθουσες και υδραγωγεία, τα μυστικά του Τίτο καθώς και αυτά των κατασκόπων του Κομμουνιστικού Γραφείου Πληροφοριών – μπορείτε να τα βρείτε όλα κάτω από το Βελιγράδι.

Ο μασονισμός στο Βελιγράδι

Η ύπαρξη του Τεκτονισμού είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα κρυμμένα μυστικά αιώνες τώρα. Όμως οι Μασόνοι έφτασαν στη Σερβία και πολλά κτίρια στο Βελιγράδι φέρουν τα σύμβολα του τεκτονισμού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάφοι του Branislav Nušić (Σέρβος συγγραφέας) σε σχήμα ημιτελούς πυραμίδας και του Živojin Mišić (Σέρβος στρατηγός) με το κλαδί ακακίας. Και τα δύο αποτελούν σύμβολα των Μασόνων.

Το Βελιγράδι έχει τη δική του Silicon Valley

Πρόκειται για την οδό Strahinjića Bana η οποία είναι ευρέως γνωστή και ως Silicon Valley και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με υπολογιστές και τελευταία τεχνολογία. Πρόκειται για μια μοναδική τουριστική εμπειρία και πιθανότατα όχι του γούστου μου. Εδώ συγκεντρώνονται οι πλούσιοι και οι διάσημοι από όλη την Σερβία. Ονομάστηκε έτσι λόγω των όμορφων γυναικών που κάνουν, ή θα ήθελαν να κάνουν, αυτή την πολυτελή ζωή. Τα αυτοκίνητα, το αλκοόλ, τα κορίτσια, το κύρος – όλα είναι μέρος της Silicon Valley.

Η πρώτη καφάνα στην Ευρώπη

Ο όρος καφάνα χρησιμοποιείται στις περισσότερες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας για να περιγράψει ένα χαρακτηριστικό τοπικό μπιστρό, το οποίο σερβίρει κατά κύριο λόγο οινοπνευματώδη ποτά και καφέ, και ενίοτε μεζεδάκια και άλλα τρόφιμα. Τα περισσότερα έχουν και ζωντανή μουσική παράσταση. Δεν διαφέρουν και πολύ με τα ελληνικά καφενεία. Η έννοια ενός τόπου κοινωνικής συνάθροισης ανδρών για αλκοόλ και καφέ προέρχεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και εξαπλώθηκε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, η πρώτη καφάνα στην Ευρώπη άνοιξε σε ένα προάστιο του Βελιγραδίου, και συγκεκριμένα στο Ντόρκολ το 1522.

Σύμφωνα με άλλους, η ίδια καφάνα άνοιξε κάποια στιγμή μετά το 1738, όταν οι Οθωμανοί ανακατέλαβαν την πόλη από τους Αυστριακούς. Το όνομά της ήταν Crni orao (ο Μαύρος Αετός δηλαδή) στη διασταύρωση των σημερινών οδών Κράλια Πέτρα και Ντουσάνοβα. Σέρβιρε μονάχα τούρκικο μαύρο καφέ από ασήμι μπρίκι σε φλιτζάνια, καθώς και ναργιλέ.

Το κυνήγι πάπιας στην πλατεία της πόλης

Μια από τις πολλές ιδιόρρυθμες παραδόσεις του Βελιγραδίου που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι στις αρχές του 19ου αιώνα η πλατεία Slavija ήταν ένας διάσημος κυνηγότοπος. Η έκταση αγοράστηκε το 1878 και ανήκε σε έναν Σκωτσέζο ονόματι Francis MacKenzie. Εδώ μαζεύονταν οι ντόπιοι και πήγαιναν για κυνήγι αγριόπαπιων.

Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων

Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Σάββα θεωρείται ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός των Βαλκανίων. Είναι κτισμένος στο κέντρο του Βελιγραδίου, στη θέση που εικάζεται πως βρισκόταν ο τάφος του Αγίου Σάββα, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός. Ο Αγ. Σάββας είναι ο ιδρυτής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο τρούλος του έχει ύψος 70 μέτρα και στην κορυφή του βρίσκεται ένας επίχρυσος σταυρός ύψους 12 μέτρων.

Το Βελιγράδι έχει ισοπεδωθεί 44 φορές στην ιστορία του

Γνωρίζατε ότι το Βελιγράδι έγινε πεδίο μάχης για 115 φορές ανά τους αιώνες και τις 44 απ’ αυτές ισοπεδώθηκε; Λόγω της στρατηγικής της θέσης της πόλης στη συμβολή των δύο ποταμών, η Λευκή πόλη ήταν το σημείο όπου η Δυτική με την Ανατολική Ευρώπη διασταυρωνόταν.

Λόγω αυτού, οι διάφοροι πολιτισμοί δεν το άφησαν σε ησυχία. Κέλτες, Ρωμαίοι, Γότθοι, Ούννοι, Οθωμανοί και Αυστροούγγροι ήθελαν να το κατακτήσουν. Η ιστορία επαναλήφθηκε και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και στον ΒΠΠ αλλά και το πιο πρόσφατο 1999 με τους βομβαρδισμούς από το ΝΑΤΟ. Αλλά το Βελιγράδι πάντα έβρισκε τον τρόπο να «στηριχτεί στα πόδια του». Υπάρχουν ακόμη ερείπια από τους βομβαρδισμούς στην πόλη σήμερα ως υπενθύμιση του τι συνέβη.

Στο Βελιγράδι τα πάρτι είναι και θαλάσσιο σπορ

Εκτός από τα περίφημα καφάνα, τα μπαρ, τις παμπ, τα καφέ, και τα κλαμπ το Βελιγράδι έχει ένα επιδείξει ένα ακόμα μέρος για διασκέδαση και σοσιαλάιζινγκ. Μιλάμε για τα splavs, τα οποία είναι μπαρ και κλαμπ σε μόνιμα αγκυροβολημένα σκάφη κατά μήκος των όχθεων του Δούναβη και του Σάβα.