Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των startups με Έλληνες ιδρυτές που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στις ΗΠΑ και με ορισμένους από αυτούς τους επιχειρηματίες θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, μαζί με τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστο Δήμα.

Μπορεί κάποιοι από τους ιδρυτές, αν και ελληνικής καταγωγής, να μην κατέχουν την ελληνική υπηκοότητα, να μην γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και κυρίως να μην είναι ενήμεροι για τα βήματα προόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της Ελλάδας κατά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όπως σημειώνεται σε επικαιροποιημένη μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Αγίου Φραγκίσκου που είχε αρχικά συνταχθεί τον Απρίλιο του 2020, η ενημέρωσή τους για τα πλεονεκτήματα που έχει, πλέον, η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός μπορεί να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η Silicon Valley προσφέρει επί δεκαετίες γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και κατά συνέπεια προσελκύει επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες απ’ όλες τις γωνιές κόσμου. Από αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεν λείπει το ελληνικό στοιχείο, με πολλούς Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς ιδρυτές νεοφυών εταιρειών να δραστηριοποιούνται στην περιοχή και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, μια νεοφυής επιχείρηση με δραστηριότητα και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ μπορεί να αξιοποιήσει πλήθος πλεονεκτήματα και να πετύχει τους καλύτερους όρους χρηματοδότησης και ίσως και εξαγοράς.

«Κατά τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των startups με Έλληνες ιδρυτές που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα γενικά στις ΗΠΑ, κυρίως σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη, το Λος ‘Αντζελες και το Όστιν (Τέξας)» όπως αναφέρει η μελέτη και με στόχο τη θεμελίωση μίας οικονομικής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ξεκινάει σήμερα, Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, η οκταήμερη επίσκεψη στη Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο, του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη και του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστου Δήμα.

Σκοπός είναι να τεθούν οι βάσεις για μια πιο συστηματική και ουσιαστική θεσμική παρουσία της Ελλάδας στην κοιτίδα της τεχνολογίας με το εκεί οικοσύστημα και οχήματα σε αυτό το ταξίδι των δύο υφυπουργών είναι το Elevate Greece, η επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που παρουσιάζει το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας και τα παρεχόμενα εξειδικευμένα κίνητρα, και το Enterprise Greece, η  Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου.

Startup εταιρείες με Έλληνες ή Ελληνοαμερικάνους ιδρυτές στις δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ

Είναι ενδεικτικό από τη λίστα που συνοδεύει τη μελέτη (επισυνάπτεται ο πίνακας) ότι υπάρχουν αρκετά σχήματα δραστηριοποίησης startup εταιρειών με Έλληνες ή Ελληνοαμερικάνους ιδρυτές που έχουν παρουσία στην Silicon Valley και ορισμένες από αυτές σε άλλες περιοχές των δυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ, αλλά παράλληλα υπάρχει δραστηριότητα και στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τις ιστοσελίδες των εταιρειών, τα προφίλ των ιδρυτών στο LinkedIn, δημοσιεύματα σε έγκριτα διαδικτυακά περιοδικά τεχνολογίας και – σε ορισμένες περιπτώσεις – από συζητήσεις με τους ίδιους τους ιδρυτές, επενδυτές, στελέχη των εν λόγω εταιρειών.

Από τη χαρτογράφηση λοιπόν προκύπτει ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι εταιρείες έχουν τυπικά ιδρυθεί στην Πολιτεία του Ντελαγουέαρ (στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ) λόγω της ευνοϊκής νομοθεσίας που έχει θεσπίσει η συγκεκριμένη Πολιτεία αναφορικά με μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τις startups (γραφειοκρατία, φορολογία, μετοχές, επενδύσεις, δικαστικό σύστημα, προστασία της προσωπικής περιουσίας των ιδρυτών σε περίπτωση αποτυχίας της startup, προστασία διανοητικής ιδιοκτησίας κλπ), διατηρούν ωστόσο την ουσιαστική τους δραστηριότητα και έδρα στις δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Όμως, στη λίστα, συμπεριλαμβάνονται και αρκετές εταιρείες που έχουν παρουσία, τόσο στην Silicon Valley, όσο και στην Ελλάδα. Στις περιπτώσεις αυτές το εμπορικό τμήμα της εταιρείας βρίσκεται στην Silicon Valley (οι πωλήσεις) και το τεχνικό στην Ελλάδα (η έρευνα και ανάπτυξη του καινοτόμου προϊόντος ή της πρωτοποριακής υπηρεσίας). Όπως σημειώνεται, οι εταιρείες που έχουν αυτή τη διττή παρουσία, έχουν και τη δυνατότητα να προσελκύσουν ευκολότερα χρηματοδότηση από τα αμερικάνικα επενδυτικά funds υψηλού ρίσκου (Venture Capital – VC), να προσεγγίσουν αποτελεσματικότερα τους πελάτες τους (στη συνήθη περίπτωση εταιρείες τεχνολογίας με έδρα στην Silicon Valley), ταυτόχρονα όμως να αναπτύξουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα με το εργατικό δυναμικό να αμείβεται χαμηλότερα απ’ ό,τι στην αμερικάνικη αγορά εργασίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως προστίθεται, μπορεί οι εταιρείες να μην έχουν παρουσία στην Ελλάδα, συνεργάζονται, όμως, με Έλληνες προγραμματιστές ή μηχανικούς που δουλεύουν εξ αποστάσεως παρέχοντας τις υπηρεσίες τους ως εξωτερικοί συνεργάτες χωρίς να έχουν προσληφθεί ως υπάλληλοι. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ενδέχεται να είναι υπάλληλοι κάποιας θυγατρικής της αμερικανικής εταιρείας στην Ευρώπη.

Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εταιρείες συνεργάζονται με επιχειρήσεις στην Ελλάδα που αναλαμβάνουν έργα από ξένες εταιρείες στην βάση του outsourcing, δηλαδή με σύμβαση έργου (π.χ. αναλαμβάνουν να αναπτύξουν ένα τμήμα μιας ψηφιακής υπηρεσίας ή το σχεδιασμό ενός εξαρτήματος του τελικού προϊόντος).

Ορισμένες από τις εταιρείες έχουν ήδη μια επιτυχημένη πορεία κάποιων ετών, ενώ άλλες βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο.

Πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδρυτές των εταιρειών υπήρξαν μεταπτυχιακοί φοιτητές σε τοπικά πανεπιστήμια (Stanford, Berkeley κλπ) και ανέπτυξαν τις καινοτόμες ιδέες τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους καθώς, τα αμερικάνικα πανεπιστημιακά ιδρύματα διαθέτουν ιδιαιτέρως ανεπτυγμένα γραφεία αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων για εμπορικές εφαρμογές. Αρκετοί ιδρυτές συμμετείχαν σε προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης τοπικών accelerators με διεθνές κύρος ή ανέπτυξαν το καινοτόμο προϊόν τους στην Ελλάδα και μετά βρέθηκαν στην Silicon Valley προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια.

Τομείς δραστηριότητας

Όσον αφορά τους τομείς δραστηριότητας το εύρος είναι εκτενές και περιλαμβάνει ετερόκλητους, εξειδικευμένους κλάδους. Ως γενική παρατήρηση αναφέρεται ότι στην πλειοψηφία τους οι εταιρείες ασχολούνται με ψηφιακές εφαρμογές που απευθύνονται σε άλλες εταιρείες (Β2Β) και όχι στον τελικό καταναλωτή (B2C).

Όπως σημειώνεται λοιπον: «Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι ορισμένοι εκ των ιδρυτών, αν και ελληνικής καταγωγής, δεν κατέχουν την ελληνική υπηκοότητα, δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και δεν είναι ενήμεροι για τα αξιοσημείωτα βήματα προόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της Ελλάδας κατά τα τελευταία χρόνια. Οπότε εκτιμάται ότι η προσέγγιση ειδικά αυτών των ιδρυτών και η προβολή της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού για την επέκταση των δραστηριοτήτων των εταιρειών τους, δύναται να τύχουν θετικής ανταπόκρισης. Οι ελληνικές καταβολές και η ανάγκη που συχνά παρατηρείται για τη διατήρηση του δεσμού με την πατρίδα των προγόνων από πλευράς Ελληνοαμερικανών, σε συνδυασμό με το διαρκώς βελτιούμενο επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα στον τεχνολογικό τομέα κατά τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν τις προϋποθέσεις επιτυχούς προσέλκυσης στη χώρα μας κατά προτεραιότητα των ελληνικής καταγωγής επιχειρηματιών του εξωτερικού.

Συχνά, η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ο τόπος διακοπών. Αντιλαμβανόμενοι ωστόσο τα πλεονεκτήματα δραστηριοποίησής τους στην Ελλάδα (υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό για την στελέχωση της εταιρείας τους και φιλικές προς την νεοφυή επιχειρηματικότητα συνθήκες), η επέκταση τους στη χώρα μας αναδεικνύεται ως επιχειρηματικά συμφέρουσα επιλογή. Μια επιλογή που συνδυάζει την επικερδή επαγγελματική κίνηση με την ισχυροποίηση και εμβάθυνση οικογενειακών και προσωπικών δεσμών με τον τόπο καταγωγής τους».

Η χαρτογράφηση των startups με Έλληνες ιδρυτές που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα γενικά στις ΗΠΑ

Στη μελέτη περιλαμβάνεται και λίστα με παραδείγματα επιτυχημένης πορείας ορισμένων νεοφυων εταιρειών κατά τα τελευταία χρόνια που εξασφάλισαν σημαντικά ποσά χρηματοδοτήσεων από Venture Capital funds των ΗΠΑ και εξαγοράστηκαν από μεγαλύτερες εταιρείες του εκάστοτε κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε πολλές περιπτώσεις οι ιδρυτές των εταιρειών αυτών μετά την εξαγορά προχωρούν στην ίδρυση νέων εταιρειών (serial entrepreneurs), ασχολούνται με τις επενδύσεις (είτε ως angel investors είτε ιδρύοντας επενδυτικά funds) ή/και δραστηριοποιούνται ως σύμβουλοι σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 είχε δημιουργηθεί το Silicon Valley Greek Seed Fund από μια ομάδα επιτυχημένων επιχειρηματιών της ελληνικής κοινότητας με σκοπό την επένδυση σε ελληνικές startups στην Silicon Valley. Δυστυχώς, το επενδυτικό αυτό σχήμα ήταν βραχύβιο και πραγματοποίησε ουσιαστικά μόνο μία αξιόλογη επένδυση (στην εταιρεία BugSense).

Οι πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ανάπτυξης εταιρειών

Τέλος, η μελέτη ξεχωρίζει, ενδεικτικά μερικές αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις εταιρειών με επιτυχημένη ανάπτυξη και χρηματοδότηση. Πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις:

Aisera

Η Aisera είναι η τέταρτη εταιρεία που ιδρύει στην Silicon Valley ο Χρήστος Τρύφωνας. Η Aisera ιδρύθηκε το 2017 και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματισμού λειτουργιών πληροφορικής, πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών μέσω εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία ανακοίνωσε την εξασφάλιση χρηματοδότησης τρίτου γύρου ύψους 40 εκατομ. δολλαρίων τον Απρίλιο του 2021 με τη συνολική χρηματοδότηση της εταιρείας να ανέρχεται στα 90 εκατ. δολάρια.

Arrikto

H εταιρεία Arrikto προσφέρει εργαλεία για το σχεδιασμό εφαρμογών υπολογιστικής μάθησης (ML, machine learning). Ιδρύθηκε το 2015 από τους Κωνσταντίνο Βενετσανόπουλο και Βαγγέλη Κούκη και διατηρεί γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο του 2020 η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση πρώτου γύρου 10 εκατ. δολλαρίων από το την εταιρεία Unusual Ventures (επενδυτική εταιρεία Venture Capital στη Silicon Valley).

BetterUp

Η εταιρεία BetterUp ιδρύθηκε από τον Alexi Robichaux (ελληνικής καταγωγής από τη μητέρα του) το 2013 και δραστηριοποιείται στον κλάδο της ψυχικής υγείας προσφέροντας coaching σε στελέχη επιχειρήσεων. Απασχολεί περί τους 2.500 coaches ψυχικής υγείας και χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για ανάλυση συμπεριφοράς. Οι υπηρεσίες της εταιρείας διατίθενται σε 370 επιχειρήσεις σε 90 χώρες. Το καλοκαίρι του 2021 η εταιρεία ανακοίνωσε την επέκτασή της στην Ευρώπη με γραφεία στο Λονδίνο και το Μόναχο. Στις αρχές του Οκτωβρίου 2021 εξασφάλισε χρηματοδότηση πέμπτου γύρου ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

Blueground

Η Blueground παρέχει επιπλωμένα διαμερίσματα προς ενοικίαση για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα του ενός μηνός σε 15 πόλεις ανά τον κόσμο. Η έδρα της στις ΗΠΑ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ωστόσο παρέχει υπηρεσίες και στο Σαν Φρανσίσκο. Το Σεπτέμβριο του 2021 ανακοίνωση της εξασφάλιση χρηματοδότησης τρίτου γύρου, ύψους 180 εκατ. δολλαρίων, τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής χρηματοδότηση για ελληνική startup.

Centaur Analytics

Εταιρεία που αναπτύσσει αισθητήρες για την καταγραφή των συνθηκών αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων. Βάσει των μετρήσεων που συλλέγουν οι αισθητήρες, αναλύονται παράμετροι της αποθήκευσης της σοδειάς προκειμένου να αποφευχθεί απώλεια τροφίμων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014, έχει έδρα το Βόλο και διατηρεί γραφεία την νότια Καλιφόρνια. Η εταιρεία εντάχθηκε στο δίκτυο της Endeavor Greece το 2018.

Helic

H Helic, εταιρεία που ανέπτυξε λογισμικό προσομοίωσης της λειτουργίας μικροεπεξεργαστών, δραστηριότητα που εντάσσεται στον κλάδο του EDA Electronic Design Automation. Ιδρύθηκε το 2000 στην Αθήνα και μετέφερε το 2007 την έδρα της στην Santa Clara (Silicon Valley), διατηρώντας το τμήμα έρευνας & ανάπτυξης στην Αθήνα. H αρχική επένδυση προήλθε από τον ιδρυτή της Atmel, Ελληνοαμερικανό George Perlegos. H εταιρεία εξαγοράστηκε από την αμερικανική ANSYS, κορυφαία εταιρεία λογισμικού προσομοίωσης με γραφεία σε 45 χώρες, το 2019.

Matternet

Εταιρεία που κατασκευάζει drones για μεταφορά μικρών πακέτων μέσα σε πόλεις με ιδρυτή τον Ανδρέα Ραπτόπουλο που έχει γραφεία στο Mountain View όπου κατασκευάζει τα drones. Ο ιδρυτής της Matternet παρακολούθησε το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του Singularity University το 2011, έτος ίδρυσης της εταιρείας. Ήδη νοσοκομεία στην Ελβετία χρησιμοποιούν τα drones για την μεταφορά φαρμάκων. Η εταιρεία έχει συνεχή ανοδική πορεία και το καλοκαίρι του 2019 έκλεισε μεγάλη συμφωνία με την UPS. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ανακοινώθηκε συνεργασία της εταιρείας με το υπουργείο Υγείας του Αμπου Ντάμπι για τη δημιουργία του πρώτου δικτύου μεταφορών ιατρικών προμηθειών με drones που θα καλύπτει όλη την πόλη.

Miroculus

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Miroculus έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο διαγνωστικό μηχάνημα, διατηρεί την έδρα της στο San Francisco και το Μάρτιο του 2021 εξασφάλισε χρηματοδότηση Β’ γύρου ύψους 45 εκατ. δολλαρίων. Ιδρύθηκε από την Φαίη Χριστοδούλου που παρακολούθησε το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του Singularity University το 2013 και εντάχθηκε στο δίκτυο της Endeavor Greece τον Οκτώβριο του 2020.

yrmex

Ιδρύθηκε το 2015 από τους Ιωάννη Κανέλλο και Ορέστη Φαινέκο και έχει αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο σημείο παραλαβής παραγγελιών όπου αυτοκινούμενα ρομποτικά οχήματα συγκεντρώνουν τα προϊόντα από την αποθήκη για την παράδοσή τους στους καταναλωτές. Η έδρα της εταιρείας είναι την Silicon Valley και το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα.

NovaCredit

Εταιρεία του κλάδου fintech με συνιδρυτή τη Νίκη Γουλιμή που διατηρεί γραφεία στην Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο. Η NovaCredit έχει αναπτύξει ένα credit passport για τη χρήση ξένων επαγγελματιών και φοιτητών στις ΗΠΑ προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες (πιστωτική κάρτα, δάνεια κλπ). H Νίκη Γουλιμή συμμετείχε στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης του Y Combinator το 2016.

Orfium

Εταιρεία του κλάδου της μουσικής βιομηχανίας. Ανέπτυξε πλατφόρμα εντοπισμού παραβιάσεων των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Πελάτες της είναι μουσικοί εκδότες και δισκογραφικές εταιρείες. Διατηρεί παρουσία στο Los Angeles και την Αθήνα. Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης που εδρεύει στην Αθήνα αριθμεί 120 υπαλλήλους. Στη ΔΕΘ του 2021 διακρίθηκε με το πρώτο εθνικό βραβείο νεοφυών επιχειρήσεων από το Elevate Greece, το Εθνικό Μητρώο νεοφυών εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Sentio Solutions

Εταιρεία του κλάδου healthtech με ιδρυτές τους Γιώργο Ελευθερίου και Χάρη Τσίρμπα που έχει γραφείο στο San Francisco και θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα. Έχει αναπτύξει το προϊόν Feel, ένα βραχιόλι με αισθητήρες θερμοκρασίας, καρδιακού παλμού κλπ που επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της ψυχολογικής κατάστασης του χρήστη και την σε πραγματικό χρόνο παροχή προσωποποιημένων μηνυμάτων για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Yodeck

Εταιρεία που έχει αναπτύξει πλατφόρμα ψηφιακής σήμανσης που επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται οθόνες προβολής διαφημιστικών μηνυμάτων εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου. Ιδρυτές είναι οι Βαγγέλης Μιχαλόπουλος και Δημήτρης Τσίγκος (ιδρυτής επίσης της εταιρείας Epignosis και του ελληνικού VC fund Starttech Ventures).

Zeit Medical

Νέα εταιρεία του κλάδου της βιοτεχνολογίας που ανέπτυξε συσκευή έγκαιρης ανίχνευσης εγκεφαλικών επεισοδίων. Βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης. Ιδρυτής είναι ο Ορέστης Βαρδούλης, απόφοιτος του Stanford. Το 2021 έγινε δεκτή στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του περιώνυμου επιταχυντή της Silicon Valley, Y Combinator. Η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση seed round 2 εκατ. δολλαρίων τον Οκτώβριο του 2021.

Zumper

Πρόκειται για ραγδαία ανερχόμενη εταιρεία που έχει αναπτύξει διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης διαμερισμάτων προς ενοικίαση με χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Έχει έδρα το San Francisco και ιδρύθηκε το 2012 από τον Anthemos Georgiades. Η online πλατφόρμα και η αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιείται από 70 εκατ. χρήστες. Εξασφάλισε χρηματοδότηση τέταρτου γύρου ύψους 60 εκατ. δολαρίων τον Μάρτιο του 2020.

Startup με Έλληνες ιδρυτές στις δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ (κυρίως στην Silicon Valley)

 

Ονομασία εταιρείας Ιστοσελίδα εταιρείας Έλληνας/ Ελληνοαμερικανός ιδρυτής ή συνιδρυτής Έδρα και υποκαταστήματα Τομέας/ Κλάδος
1. 2ndKitchen 2ndkitchen.com Nick Anastasiades San Francisco, Chicago, New York Gastronomy services
2. Acromove www.acromove.com Artemios Achilopoulos Evangelos Achillopoulos San Fernando, CA / Athens Hardware data storage
3. Acrossio www.acrossio.com Harry Thomos San Francisco Artificial Intelligence
4. Aeovian

Pharmaceuticals

www.aeovian.com Stelios Tzannis Walnut Creek, CA BioPharma
5. Aisera www.aisera.com Christos Tryfonas Palo Alto, CA / Athens Application Software
6. Akorn Technology www.akorn.tech Anthony Zografos San Francisco AgroTech
7. Arrikto www.arrikto.com Constantinos Venetsanopoulos Vangelis Koukis San Mateo, CA / Athens Cloud data services
8. Athos Therapeutics www.athostx.com Dimitris Iliopoulos Torrance, CA Health
9. Audioship www.audioship.io Manolis Kounelakis San Francisco Tools for music creators
10. Audyssey Laboratories www.audyssey.com Chris Kyriakakis Los Angeles Audio Technology
11. Authenticiti www.authenticiti.io Thanasi Karachotzitis San Francisco / Los Angeles / Toronto Supply chain analytics
12. Balena.io www.balena.io Alexandros Marinos Seattle WA/ London / Milan /

Athens

Internet of Things
13. Behavioral Signals www.behavioralsignals.com Alex Potamianos Los Angeles / Athens Artificial Intelligence
14. Beelocl www.beelocl.com Dina Tasiou San Mateo, CA TravelTech
15. BetterUp www.betterup.com Alexi Robichaux San Francisco, CA Mental

HealthTech

16. Blueground www.theblueground.com Alexandros

Chatzielefteriou

New York / San Francisco /

Athens κ.α.

Hospitality
17. Boulevard www.joinblvd.com Sean Stavropoulos Los Angeles Business management platform
18. Centaur Analytics www.centaur.ag Sotiris Bantas Ventura, CA / Volos Internet of Things / Agriculture
19. Close www.close.com Steli Efti Palo Alto, CA Customer

Relations Management

20. Commit www.commit-global.com Spyros Konidaris San Diego, CA / Athens Translation services
21. Connectly www.connectly.ai Stefanos Loukakos Menlo Park, CA Customer messaging
22. Cover www.buildcover.com Alexis Rivas Gardena, CA Construction
23. DNAnexus www.dnanexus.com Serafeim Batzoglou Mountain View, CA BioTech

 

 

24. DreamClass www.dreamclass.io George Tesseris

Lefteris Trimintzios

Dimitris Tzingos

San Francisco Education Technology
25. Dyania Health www.dyaniahealth.com Dimitris Iliopoulos Los Angeles / Athens HealthTech
26. Econais rtls.econais.com Dimitris Leonardos San Jose, CA / Patra Indoor tracking system
27. Ethos Life www.ethoslife.com Peter Colis Palo Alto, CA Financial

Services

28. Ellinopoula www.ellinopoula.com Anna Sakkis Oakland / Athens Education
29. EndoMedical – Pnoe www.mypnoe.com Apostolos Atsalakis Palo Alto, CA / Athens Healthcare
30. Enosis www.enosis.io Vangelis Lymprouridis Los Angeles Entertainment
31. Epignosis www.epignosishq.com Thanos Papagelis Dimitris Tsingos San Francisco / Athens / New York

London

Education
32. Ergeon www.ergeon.com Odysseas Tsatalos Palo Alto, CA Construction
33. Flashchat www.flashchat.ai Vaios Gitsas San Francisco / Athens eCommerce
34. FlickType www.flicktype.com Kosta Eleftheriou San Francisco Typing app
35. Flowater www.drinkflowater.com Rich Razgaitis Denver, Colorado Water management
36. Fountain Therapeutics www.fountaintx.com John Dimos South

San Francisco

BioTech
37. Gaspar www.gaspardesk.com Christos Karafeizis San Francisco SaaS / Artificial Intelligence
38. GetPycked www.getpycked.com Antigone Skoulas San Francisco Healthcare
39. Health Sherpa www.healthsherpa.com George Kalogeropoulos San Francisco Healthcare
40. HiHo www.hiho.video Gregg Spiridellis Los Angeles Social media video platform
41. Human First www.gohumanfirst.com Andy Coravos San Francisco Healthcare
42. Ideoli Group www.ideoli.com George Stromboulis Los Angeles / New York / Athens Interior design
43. Inaccess www.inaccess.com Christos Georgopoulos San Jose, CA / Athens Utilities / Energy assets management
44. IntraVu www.intravu.com Stefanos Papadimitriou Redwood City, CA Healthcare
45. Keybee Hosting www.keybeehosting.com Nadia Michelidaki Berkeley, CA / Athens Hospitality
46. Knock www.knockcrm.com Demetri Themelis Seattle Property management
47. Langaware www.langawere.com Vassiliki Rentoumi Menlo Park, CA / Athens BioTech
48. Luta Security www.lutasecurity.com Katie Moussouris Kirkland, WA Cybersecurity
49. Matternet www.mttr.net Andreas Raptopoulos Mountain View, CA Transportation

/ Drones

50. Mevi www.mevi.io Anthony

Papadimitropoulos

Denver, Colorado Real estate
51. Mflux www.mfluxlighting.com Michael Filippakis San Francisco Construction / Lighting
52. Miroculus www.miroculus.com Fay Christodoulou San Francisco BioTech
53. Mist www.mist.io Christodoulos Psaltis Dimitris Moraitis San Francisco / Athens Cloud infrastructure management
54. Motohunt www.motohunt.com Michael Masouras San Francisco Online motorcycle marketplace
55. Muse Robotics www.muserobotics.com Alexandros Nikolakakis San Diego, CA Prototyping tools
56. Myrmex www.myrmex-inc.com Orestis Fainekos

Ioannis Kanellos

San Francisco / Athens Robotics / Industrial Automation
57. Nesos www.nesos.com Konstantinos Alataris San Francisco Neuroscience
58. Netdata www.netdata.cloud Costas Tsaousis San Francisco / Athens infrastructure monitoring
59. NovaCredit www.novacredit.com Nicky Goulimis New York / San Francisco Fintech
60. ‘Nuffsaid www.nuffsaid.com Nick Paranomos Palo Alto, CA Salt Lake City, UT Messaging integration
61. NumberAI www.numberai.com Tasso Roumeliotis Oakland, CA Artificial Intelligence
62. Nurx www.nurx.com Edvard Engessth San Francisco Healthcare
63. Orfium www.orfium.com Michael Petychakis Los Angeles / Athens Music Industry / Digital rights management
64. Outseta www.outseta.com Dimitris Georgakopoulos San Diego, CA SaaS
65. Pao App www.thepaoapp.com Anna Zervos Boulder, Colorado Travel app
66. Persado www.persado.com Alexis Vratskidis San Francisco / Athens Digital marketing
67. Pi Network www.minepi.com Nicolas Kokkalis Palo Alto, CA Crypto mining app
68. Polyverse www.polyverse.com Alexander Gounares Bellevue, WA Cybersecurity
69. Primitive www.primitive.io John Voorhees Mountain View, CA Virtual Reality
70. Proto www.proto.io Alexis Odysseos Alexis Piperidis San Francisco Prototyping software
71. Reportbrain www.reportbrain.com Alexander Kostopoulos London /

San Francisco / Athens

Market research
72. Riple Health Group www.ripplehealthgroup.com Anastasios Kasiolas San Francisco HealthTech
73. Rowboat Advisors www.rowboatadvisors.com Iraklis Kourtidis Menlo Park, CA FinTech
74. SandCage www.sandcage.com Evan Kokkonos Sunnyvale, CA Cloud data services
75. Selfie Networks www.selfie-networks.com Giannis Giakoumis San Francisco Network quality optimization
76. SafeTreces www.safetraces.com Anthony Zografos Pleasanton, CA Ventilation, air filtration monitoring
77. Sentio Solutions www.myfeel.co George Eleftheriou Haris Tsirmpas San Francisco / Athens HealthTech
78. SmartBot360 www.smartbot360.com Evangelos Christidis Riverside CA Healthcare chatbots
79. Sparkl SF Bay www.sparklsfbay.com Paul Liotsakis San Francisco Recycling
80. Station A www.stationa.com Manos Saratsis San Francisco CleanTech
81. Storexperts www.technillc.com George Fanourgiakis Foster City, CA Construction
82. Subpac www.feel.subpac.com John Alexiou Palo Alto, CA Audio technology
83. Tetra Insights www.tetrainsights.com Panos Rigopoulos Boulder, Colorado Data analytics
84. The Because Market www.becausemarket.com Alexi Suvacioglu San Francisco Personal health
85. The Streamable www.thestreamable.com Peter Michailidis San Francisco Streaming services
86. Transifex www.transifex.com Dimitris Glezos Menlo Park, CA / Athens Localization services
87. Tray www.tray.com Peter Kellis Scottsdale, AZ / Santa Monica CA On-demand point of sale platform
88. Triparound www.triparound.com Christos Stergiou Antonis Chalkiopoulos Palo Alto, CA / Athens TravelTech
89. Unibrain www.unibrain.com Theologos Sosonis San Ramon, CA / Athens Cabling solutions
90. Veturilo www.veturilo.io Andreas Kolouas Dimitris Tsingos San Francisco Vehicle Fleet Management
91. Vir www.vir.io George Scangos San Francisco / Boston / Switzerland BioTech
92. Wyre www.sendwyre.com Ioannis Giannaros San Francisco Payment platform
93. Yodeck www.yodeck.com Vangelis Mihalopoulos Dimitris Tsingos San Francisco / Athens Digital signage
94. Zeit Medical www.zeitmedical.com Orestis Vardoulis Redwood City, CA BioTech
95. Zumper www.zumper.com Anthemos Georgiadis San Francisco Apartment rental platform

 

Εξαγορές startup εταιρειών Ελλήνων ιδρυτών με έδρα στις δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ
(κυρίως στην Silicon Valley)

 

Εταιρεία Ιδρυτής Αγοραστής Έτος εξαγοράς
1 Kazeon Systems Christos Tryfonas EMC 2009
2 Aster Data Tasso Argyros Teradata 2011
3 Lite Point Spiros Bouas Teradyne 2011
4 AdGrok Argyris Zymnis Twitter 2011
5 Cetas Christos Tryfonas Vmware 2012
6 BugSense Panos Papadopoulos Jon Vlachogiannis Splunk 2013
7 Location Labs Tasso Roumeliotis AVG Technologies 2014
8 SnappyLabs John Papandriopoulos Apple 2014
9 Metanautix Theo Vassilakis

Toli Lerios

Microsoft 2015
10 Nuage Networks Dimitri Stiliadis Nokia 2015
11 Caspida Christos Tryfonas Splunk 2015

 

12 Amiato Stavros Harizopoulos Amazon Web Services 2015
13 Atypon George Papadopoulos Wiley 2016
14 Fleksy Kosta Eleftheriou Ioannis Verdelis Pinterest 2016
15 Deviantart Angelo Sotiracopoulos Wix 2017
16 Intacct Odysseas Tsatalos Sage 2017
17 CloudVelox Panos Tsirigotis VMWare 2018
18 Helic Yorgos Koutsoyannopoulos Sotiris Bantas ANSYS Ιανουάριος 2019
19 Omnition Spiros Xanthos Splunk Σεπτέμβριος 2019
20 Roboteq Cosma Pabouctsidis Nidec Δεκέμβριος 2019
21 Aporeto Dimitri Stiliadis Palo Alto Networks Ιανουάριος 2020
22 Therachat Kouris Kalligas Wellin5 Φεβρουάριος 2020
23 Blendo Kostas Pardalis RudderStack Μάιος 2020
24 Sinefa Chris Siakos Palo Alto Networks Νοέμβριος 2020
25 Cicle Medical George Favvas WELL Health Νοέμβριος 2020
26 Alphonso Lampros Kalampoukas LG Ιανουάριος 2021