Αμφότεροι απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ύστερα από τη σημερινή (10/05) τηλεφωνική τους συνομιλία.

Υπό το πρίσμα των επιβεβλημένων αυστηρών περιορισμών λόγω του κορωνοϊού όσον αφορά τις μετακινήσεις στην Κίνα, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Πεκίνο να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της γαλλικής κοινότητας, ιδίως με τη διατήρηση των αεροπορικών συνδέσεων με την ευρωπαϊκή χώρα, επιτρέποντας τα ταξίδια σε αεροδρόμια και διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά δε θα χωρίζονται από τους γονείς τους.

Ο κ. Σι προειδοποίησε για αντιπαραθέσεις, οι οποίες θα προκύψουν από την κρίση στην Ουκρανία.

«Η σύγκρουση μεταξύ συνασπισμών ίσως μετατραπεί σε μεγαλύτερη και παρατεταμένη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη από ό,τι η κρίση στην κορύφωσή της», επεσήμανε στον Γάλλο ομόλογό του, σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τα ευρωπαϊκά κράτη να ασκούν αυτόνομη διπλωματία, αντί να συμμαχούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε μία υποτυπώδη «νοοτροπία ψυχρού πολέμου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε κατά την διάρκεια της συζήτησης με τον κ Μακρόν πως «η Κίνα θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο της ευρωπαϊκής ασφάλειας», όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα πως «η Γαλλία πρόκειται να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην προώθηση των δεσμών», μίας που θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.