Ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ, με το δικό του σκεπτικό, στηρίζει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε χαρακτηριστικά: «Καταθέτουμε καθημερινά μομφή κατά της κυβέρνησης, στην πολιτική της και στις συνέπειες της. Μομφή λοιπόν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Παράλληλα, εξαπέλυσε οξεία κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης, στο έγκλημα, όπως χαρακτήρισε το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Μάλιστα, όπως είπε, έγινε προσπάθεια συγκάλυψης και στην Εξεταστική Επιτροπή στην οποία η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως υποστήριξε, αρνήθηκε να καλέσει κρίσιμους μάρτυρες και έκλεισε άρον άρον την διαδικασία. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο «για πόρισμα ντροπής, εγχειρίδιο συγκάλυψης που δεν εντοπίζετε καμία ποινική και πολιτική ευθύνη».

«Δεν αναγνωρίζουμε κανένα αντιπολιτευτικό ρόλο στο σοσιαλδημοκρατικό παρεάκι του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και της Πλεύσης Ελευθερίας», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ενώ άφησε αιχμές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας.

Ακόμη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επέκρινε τα κόμματα με αφορμή το άρθρο 86 του Συντάγματος, ασκώντας δριμεία κριτική και λέγοντας ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών επιτρέπει στον Κώστα Καραμανλή «να κρύβεται και να μην δικάζετε. Σε αυτό βάλατε όλοι την υπογραφή σας. Προτείναμε να καταργηθεί το άρθρο 86, αλλά κάνατε όλοι τους ψόφιους κοριούς και το απορρίψατε. Γιατί; Γιατί τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια, θέλατε να προστατεύσετε ο κάθε ένας τους υπουργούς σας».

Στη συνέχεια, εξαπέλυσε μια διμέτωπη προσωπική επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη καθώς και τον Στέφανο Κασσελάκη. Επέπληξε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το κόμμα του λοιδώρησε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, «δεν την ψήφισε δεν κατέθεσε καν πόρισμα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ξεκίνησε η διερεύνηση από το 1997 «για να δούμε τα πεπραγμένα όλων των υπουργών». Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στη γραμμή του κόμματος στο νομοσχέδιο του ΑΕΙ.

Από την άλλη, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας διερωτήθηκε αν η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για τους διεθνείς παρατηρητές ήταν αφέλεια ή επιπολαιότητα. Απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε «γιατί δεν τον προστατεύετε τον άνθρωπο; Εκτός αν ήταν ηθελημένο και αυτό το δώρο για να προστατεύσετε τον κ. Μητσοτάκη». Μάλιστα, κατέληξε λέγοντας «αν δεν υπήρχε ο κ. Κασσελάκης τότε ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρει».

Διαβάστε ακόμη: