Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε λίγο πριν τις 16:45 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για την πρόταση δυσπιστίας την οποία και καταθέτει κατά της κυβέρνησης επ αφορμής της τραγωδίας των Τεμπών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ  έχει κάνει συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Πληρώνουμε το ίδιο, διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, σε κάθε ατιμωρησία, η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια. Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία, η συγκάλυψη και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική.

Πριν λίγες ημέρες, στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την ηθική σας χρεοκοπία. 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ζητήσαμε προανακριτική με βάση το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και είπατε όχι. Η εξεταστική επιτροπή απέκρυψε κρίσιμους μάρτυρες, που αφορούσαν την τηλεδιοίκηση αλλά και αποφάσεις του κ. Καραανλή. Είχατε το θράσος να αποκλείσετε και την επιθεωρήτρια που διερεύνησε τη σύμβαση 717. Καταθέσατε ένα πόρισμα εκατοντάδων σελίδων που επιρρίπτει πλήρη ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος. Αν το σύστημα τηλεδιοίκησης και πέδησης λειτουργούσαν, οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ.

Προχθές, ένα δημοσίευμα μιας κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι όσο όλη η Ελλάδα θρηνούσε, παγωμένος ο ελληνικός λαός, η μόνη αγωνία κάποιων στην κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον. «Ποιος είχε πρόσβαση στο υλικό πριν την ΕΛ.ΑΣ. και πριν την ελληνική δικαιοσύνη για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους», είπε,.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην υπόθεση Ασημακοπούλου, με τη διαρροή των email. «Ο ελληνικός λαός ζητά να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας, υπογεγραμμένη από τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για την τραγωδία των Τεμπών.

Μάλιστα, πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία και ενώ συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τα «αίματα άναψαν» αφού έντονη αντιπαράθεση είχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Ο κ. Παππάς ζήτησε να υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ στις εκλογές με τον κ. Βορίδη να απαντά ότι σε όλες τις εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα υπάρχουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Και πρόσθεσε ότι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στην χώρα μας κρίθηκαν ελεύθερες και δίκαιες. Και απηύθυνε το ερώτημα στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εχετε πρόθεση να αμφισβητήσετε ένα κεκτημένο δεκαετιών στην μεταπολίτευση που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές; Αμφισβητείτε το αποτέλεσμα των εκλογών και τον τρόπο διεξαγωγής τους;».

Αυτή είναι η πρόταση δυσπιστίας

Όπως αναφέρει το κείμενο των έξι σελίδων, «στην εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης προστέθηκε και η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων».

«Η πρωτοφανής αυτή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση» σημειώνεται.

Στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, στην ακρίβεια και στην διαχείριση της Υγείας και της Παιδείας. «Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής» αναφέρεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα, μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας η οποία και θα επιφέρει διακοπή της συζήτησης επί νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών η οποία λαμβάνει χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης είχε νωρίτερα σήμερα διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Όπως έγινε γνωστό αργά το μερσημέρι, το ΚΚΕ θα στηρίξει στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση της NΔ.

Κατά πληροφορίες, πηγές ανέφεραν ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκαν πολύ καλά και επεσήμαναν ότι οι τροποποιήσεις που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν δεκτές και έτσι διαμορφώθηκαν κάποια σημεία του κειμένου και όπως λένε είναι πιο αυστηρά και πιο αιχμηρά.

Η διαδικασία

Πάντως, από τις αρχικές τοποθετήσεις η πρόταση δυσπιστίας της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται μπορεί να αποσπάσει την στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Πλεύσης Ελευθερίας προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τουλάχιστον 50 βουλευτών και να γίνει αποδεκτή. 

Σημειώνεται ότι εισηγητές από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Νίκος Παππάς και από το ΠΑΣΟΚ η Μιλένα Αποστολάκη.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, σήμερα το μεσημέρι θα είναι παρών στα κυβερνητικά έδρανα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα υποδεχθεί το αίτημα και θα διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν ενίσταται στο να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Εφόσον επιβεβαιωθεί το διαδικαστικό σκέλος, η κορύφωση της συζήτησης αναμένεται την Πέμπτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ” σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση από τη μεριά της, είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, εγκαταλείποντας την αμυντική στρατηγική που τηρούσε δια μακρόν στο θέμα της υπόθεσης των Τεμπών. Παρά τις παρασκηνιακές συζητήσεις και διεργασίες που έτρεξαν τις προηγούμενες μέρες, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για «μονταζιέρα» στα ηχητικά των Τεμπών, από την κυβέρνηση εξακολουθούν να επιμένουν ότι είναι σε εξέλιξη μιας επιχείρηση φθοράς της με στόχο την πτώση της, με συγχρονισμό επιχειρηματικών συμφερόντων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε, στέκονταν στον «χρονισμό» της πρότασης μομφής που προανήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης, ελάχιστες ώρες μετά το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας.

Διαβάστε ακόμη: