Σε αναζήτηση προπονητή βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η Εθνική ομάδα, μετά την συνάντηση του προέδρου της ομοσπονδίας Βαγγέλη Λιόλιου με τον Δημήτρη Ιτούδη.

Στη συνάντηση αυτή οριστικοποιήθηκε η κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας του Έλληνα προπονητή με την ΕΟΚ για τον πάγκο της Εθνικής ομάδας μπάσκετ.

Μετά το «βελούδινο διαζύγιο» με τον Δημήτρη Ιτούδη, ο ισχυρός άνδρας της ΕΟΚ και οι συνεργάτες του θα έχουν ένα σεβαστό χρονικό διάστημα ώστε να θέσουν σε εφαρμογή το πλάνο αντικατάστασής του,με τον Βασίλη Σπανούλη να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Το παρασκήνιο

Η φετινή προσπάθεια στις Φιλιππίνες, που ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της 15ης θέσης στον κόσμο (η χαμηλότερη που έχει πάρει ποτέ η Εθνική ομάδα στην διοργάνωση), στιγματίστηκε από τις περισσότερες απουσίες που είχε ποτέ σε διεθνές τουρνουά η επίσημη αγαπημένη (οκτώ παίκτες πρώτης διαλογής).

Ο Δημήτρης Ιτούδης φερόταν να σκέφτεται σοβαρά την αποχώρησή του από το 3ο έτος του συμβολαίου του με την ΕΟΚ, για να αφοσιωθεί στις υψηλές απαιτήσεις και την αυξημένη πίεση (μετά την περυσινή αποτυχία σε πρωτάθλημα και Ευρώπη) που θα έχει φέτος στην Φενερμπαχτσέ.

Οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για το διαφορετικό μήκος κύματος

Η ήττα από την Λιθουανία και ο μαθηματικός αποκλεισμός της ελληνικής ομάδας από την φάση των “8” έβγαλαν στην επιφάνεια το διαφορετικό μήκος κύματος (όσον αφορά στην συνέχιση της συνεργασίας τους) στο οποίο φάνηκαν να βρίσκονται οι δύο πλευρές.

Όταν ρωτήθηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου, ο Δημήτρης Ιτούδης θύμισε ότι έχει άλλον έναν χρόνο συμβόλαιο και δεν δήλωσε διατεθειμένος να μην το τιμήσει, ενώ όταν το ίδιο θέμα προπονητή τέθηκε στον Βαγγέλη Λιόλιο, ο «ισχυρός άνδρας» του ελληνικού μπάσκετ αρκέστηκε στην απάντηση ότι «δεν είναι της παρούσης! Ας κάτσει πρώτα η σκόνη, να γίνει ο απολογισμός και να είστε σίγουροι ότι προχωρήσουμε παρακάτω!»

Δηλαδή ούτε επιβεβαίωσε την φημολογούμενη επιθυμία της ΕΟΚ για αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, αλλά όμως, ούτε μπήκε στην διαδικασία να διαψεύσει ότι υπάρχει ζήτημα, ενισχύοντας την παραμονή του Βεροιώτη τεχνικού στον πάγκο της Εθνικής.

Ξέσπασμα Ιτούδη μετά την ήττα της Εθνικής: «Κάποιοι δεν αγαπούν την ομάδα»

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Δημήτρης Ιτούδης άφησε αιχμές για τους διεθνείς που αποφάσισαν να μην ενισχύσουν την Εθνική Ελλάδος στο Μουντομπάσκετ 2023.

Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με την Λιθουανία ο ομοσπονδιακός τεχνικός ανέφερε πως όσοι διεθνείς ταξίδεψαν στις Φιλιππίνες «μας έκαναν χάρη», σχολιάζοντας μάλιστα πως «δεν είναι δεδομένο ότι όλοι αγαπούν την εθνική.

«Συγχαρητήρια στη Λιθουανία και καλή τύχη. Είχαμε μετά τα πρώτα λεπτά μια καλή απόδοση σε άμυνα κι επίθεση φτάνοντας σε μια διαφορά. Στο 61-58 ήρθε ένα τρίποντο του Μοτιεγιούνας που έπαιξε ρόλο στο μομέντουμ» είπε αρχικά για το ματς και πρόσθεσε:.

«Μπήκαμε στην τέταρτη περίοδο χωρίς να έχουμε μπει ποτέ στο μπόνους, ενώ η Λιθουανία είχε 16 τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο. Είχαν την ώθηση που χρειάζονταν και πήραν δίκαια τη νίκη. Δεν προκρινόμαστε πλέον στα προημιτελικά, αλλά είμαστε περήφανοι για την προσπάθειά μας. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και την Κυριακή, να παλέψουμε για τη χώρα μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που μας ακολούθησε και εδώ και μας στήριξε και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η ομάδα έδειξε χαρακτήρα σε όλο το τουρνουά. Χρειάζεται να έχεις συνέχεια στον αγώνα, δεν αρκεί ένα ημίχρονο ή τρία δεκάλεπτα».

Αναφερόμενος στους διεθνείς που αποφάσισαν να μην ενισχύσουν την εθνική ομάδα στο Μουντομπάσκετ είπε: «Όποιος φορά τη φανέλα της Εθνικής ομάδας αξίζει συγχαρητήρια. Μας έκαναν χάρη που ήρθαν και όσοι δεν ήρθαν δεν μπορούσαν. Πρέπει να κρατήσουμε στο υψηλότερο επίπεδο την επιθυμία. Είμαστε ένα περήφανο έθνος, αγαπάμε το μπάσκετ και οι παίκτες εκπροσωπούν τη χώρα με περηφάνια» τόνισε και πρόσθεσε: «Από τέτοιες καταστάσεις μπορείς να βγεις πιο δυνατός, πιο σοφός, πιο σκληρός… Δεν είναι δεδομένο ότι όλοι αγαπούν αυτό που κάνουν, αλλά εγώ είμαι περήφανος για αυτούς τους παίκτες που είχα. Αυτή η ομάδα έχει μέλλον. Δεν θα έρθουμε απλώς να παίξουμε την Κυριακή, αλλά για να προσπαθήσουμε για τη νίκη».

Διαβάστε ακόμη: