Ανακάμπτει κατά τι το χρηματιστήριο μετά τα αποτελέσματα του πρώτο τριμήνου (τράπεζες, εισηγμένες) εν μέσω άλυτων θεμάτων: για το ενεργειακό κόστος, τα διαθέσιμα εισοδήματα λόγω πληθωρισμού, έως και την ενεργειακή ασφάλεια.

Οι τράπεζες ανακοίνωσαν αξιοπρεπή πρώτα τρίμηνα έστω κι αν χρειάστηκαν 340 εκατ. ευρώ κέρδη από αντιστάθμιση κινδύνου (παράγωγα για ομόλογα 240 εκατ., ευρώ σε Eurobank) και 103 εκατ. ευρώ χρηματοοικονομικά αποτελέσματα σε Alpha bank.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, εν όψει των επόμενων τριμήνων οι τράπεζες θα αναζητήσουν κέρδη από δάνεια τα οποία βρίσκονται σε servicers προκειμένου να εμφανίζουν υψηλότερα έσοδα από τόκους, όταν θα ξεκινήσει και η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Για το χρηματιστήριο, όμως, χρειάζονται καταλύτες δηλαδή επιχειρηματικές συμφωνίες όπως αυτή της Cenergy και της Τέρνα Ενεργειακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Αξίας και του Radar, στην Αθήνα βρίσκεται Έλληνας εκπρόσωπος της Goldman Sachs South Europe ο οποίος είναι σύμβουλος της Cenergy και του Αυστραλιανού Macquarie. Aπό την πλευρά της Τέρνα σύμφωνα με ορισμένες πηγές σύμβουλος έχει αναλάβει Γαλλική τράπεζα.

Το ενδιαφέρον των Αυστραλών

Σε ό,τι αφορά την Τέρνα Ενεργειακή, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι διμερείς δηλαδή μεταξύ της Goldman Sachs και της Τέρνα Ενεργειακή, όπως αναφέρεται.

Το ενδιαφέρον των Αυστραλών είναι δεδομένο προκειμένου να “κλειδώσουν” για τους επενδυτές τους αποδόσεις της τάξης του 6-7%, ύστερα από τις αποδόσεις που πέτυχαν με την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι Αυστραλοί, οι οποίοι διεκδικούν και την παραχώρηση της Αττικής Οδού (μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου) προσφέρουν τις υψηλές αποτιμήσεις του κλάδου των Αιολικών Πάρκων στην Τέρνα Ενεργειακή και τιμές πέριξ των 22-23 ευρώ.

Μολονότι πηγές της αγοράς, με βάση την εξαγορά του Ανέμου από τη Μότορ Όιλ, υποστηρίζουν ότι το fair value της Τέρνα Ενεργειακής βρίσκεται γύρω στα 25 ευρώ.

Από την πλευρά της η Τέρνα Ενεργειακή προχώρησε σε επενδυτική ημερίδα σε ξένους επενδυτές και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν καθώς την περασμένη Πέμπτη άλλαξαν “χέρια” έξι πακέτα (30000 έκαστο).

Σε κάθε περίπτωση εφόσον κλείσει η συμφωνία και το Αυστραλιανό Macquarie αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών εν όψει πολέμου, τότε η συναλλαγή αυτή θα είναι μια σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές της χώρας καθώς εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητας θεσμικά κεφάλαια επενδύουν μεσομακροπρόθεσμα με το βλέμμα στραμμένο προς την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μεγάλη συμφωνία

H δεύτερη μεγάλη συμφωνία που χειρίζεται η Goldman Sachs είναι της Cenergy με την Δανέζικη Orsted.

Απομένει να αποκαλυφθεί το μέγεθος της συμφωνίας δηλαδή πόσα κέρδη θα παράγει η κοινή μονάδα παραγωγής υποθαλάσσιων καλωδίων στις ΗΠΑ (θα αποσβεστεί μέσα σε ένα δυο χρόνια σύμφωνα με πηγές της Βιοχάλκο).

Η συναλλαγή αλλάζει επίπεδα στην Cenergy καθώς η Orsted διαθέτει σειρά επενδύσεων (ανεμογεννήτριες) στις ΗΠΑ. Βεβαίως, αυτό που ενδιαφέρει επίσης είναι εάν προχωρήσει και μετοχική συμμετοχή.