Ακόμα μία οικογενειακή τραγωδία αναβίωσε στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο Ανδρέας Δημητρίου, αξιωματικός της Πυροσβεστικής. Την ώρα που μετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης, η σύζυγός του Μαργαρίτα και το 6 μηνών βρέφος τους περικυκλώνονταν από τις φλόγες. Τα αγαπημένα του πρόσωπα δεν τα κατάφεραν και έφυγαν από τη ζωή. Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο τις εφιαλτικές ώρες που ενώ βρισκόταν στην υπηρεσία του αγωνιούσε για την τύχη της οικογένειάς του.

«Ήμασταν σε γενική επιφυλακή και ήμουν στην υπηρεσία. Στις 18:15 ενημερώθηκα από τον οδηγό του διοικητή ότι η φωτιά έχει ξεφύγει από την Νταού Πεντέλης και κατεβαίνει προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος και στο Μάτι. Μέχρι τότε δεν είχε μιλήσει με τη Μαργαρίτα. Τότε την ενημέρωσα ότι η πυρκαγιά πάει στο Μάτι. «Πάρε το παιδί και φύγε», της είπα και εφησύχασα, γιατί πίστευα ότι θα πάρει το παιδί και θα ήταν όλα καλά. Μετά έμαθα ότι δεν είχε ρεύμα και δεν μπορούσε να ανοίξει την γκαραζόπορτα. Γι’ αυτό υποθέτω πως έφυγε πεζή. Η παραλία ήταν η μοναδική έξοδος», ανέφερε ο μάρτυρας στην κατάθεσή του.

 «Κατάλαβα ότι η Μαργαρίτα πονούσε, την άφησα να βρω το αυτοκίνητο»

Ο πυροσβέστης συνέχισε την περιγραφή του λέγοντας ότι προσπάθησε να μπει στην περιοχή του Ματιού, αλλά δεν μπόρεσε να πλησιάσει λόγω της πυρκαγιάς και έτσι επέστρεψε στην υπηρεσία του. Γύρω στις 9 το βράδυ, κάποιος άγνωστος του τηλεφώνησε και του είπε ότι βρίσκεται στην παραλία μαζί με τη σύζυγό του και το μωράκι τους και έτσι ξεκίνησε να πάει να τους βρει. «Πλησίαζα πεζός στην παραλία. Άρχισα να βλέπω λιωμένα αυτοκίνητα, πεσμένες κολώνες, άρχισα να βλέπω μια άλλη εικόνα. Φτάνω στην παραλία, ήταν γεμάτη κόσμο σε κατάσταση σοκ, παιδιά και ηλικιωμένοι… Η Μαργαρίτα ήταν καθισμένη στην παραλία με τα μάτια κλειστά. Βλέπω το μπέμπη μας στα χέρια ενός κυρίου που προσπαθούσε να δώσει πρώτες βοήθειες. Θεώρησα άμεσο να τους βάλω στο αυτοκίνητο για να τους πάω στο ΕΚΑΒ. Στην προσπάθεια μου να βγούμε από το σημείο βλέπω ένα εθελοντικό όχημα και τους παρακάλεσα να βάλουν το παιδί μέσα να το πάνε στο νοσοκομείο. Επειδή κατάλαβα ότι η Μαργαρίτα πονούσε, την άφησα να βρω το αυτοκίνητο. Μέχρι να γυρίσω, την είχε παραλάβει ασθενοφόρο. Ήταν η τελευταία φορά που την είδα», κατέθεσε ο πυροσβέστης εμφανώς ταραγμένος.

Μάτι: «Με ενημέρωσαν ότι ο μικρός δεν τα κατάφερε»

Λίγες ώρες αργότερα το έξι μηνών βρέφος άφηνε την τελευταία του πνοή. «Πήγα στο νοσοκομείο Παίδων. Από τα πρόσωπα τους καταλάβαινα πως κάτι δεν πάει καλά. Με ενημέρωσαν ότι ο μικρός δεν τα κατάφερε. Μετά πήγα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στη Μαργαρίτα. Επέστρεψα στο σπίτι πολύ αργότερα και ήταν σε ένα μεγάλο ποσοστό καμένο. Η Μαργαρίτα νοσηλεύθηκε για άλλες 11 ημέρες, 3 Αυγούστου δεν τα κατάφερε», κατέθεσε ο κ.Δημητρίου.

Ο πυροσβέστης ρωτήθηκε τι κατά την άποψή του ευθύνεται για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς. «Τι δεν λειτούργησε; Η λάθος εκτίμηση της αστυνομίας, η μη επάρκεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, η μη ενημέρωση των πολιτών. ‘Ολα αυτά μαζί συντέλεσαν στο να γίνει αυτό που έγινε. Θα έπρεπε όλα αυτά να λειτουργήσουν σωστά και να έχουν ένα αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που άρχισε το ένα να μην δουλεύει σωστά, συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα και έφτασε στο αποτέλεσμα με τους 104 νεκρούς και τους εγκαυματίες που μέχρι σήμερα υποφέρουν», απάντησε και συμπλήρωσε: «Μέχρι το 2018 δεν ήταν ξεκάθαρο σε εμένα σαν πυραγός, πώς δίνεται η διαδικασία εκκένωσης. Μετά, έμαθα ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για το πώς διαχέεται η πληροφορία και για το πώς γίνεται, δηλαδή πρώτα η εισήγηση από τον επικεφαλής του πεδίου και στη συνέχεια ενημερώνουν τα όργανα μέσω 112 ή ενεργούν. Εκείνη την ημέρα, το φαινόμενο ήταν πολύ δυναμικό και έντονο. Η οποιαδήποτε ενέργεια θα έπρεπε να γίνει άμεσα με σωστό σχεδιασμό, να γίνει από την αρχή έγκαιρα στην έναρξη της πυρκαγιάς με ακρίβεια. Όταν η φωτιά είχε πιάσει τη Μαραθώνος, δεν υπήρχε πια αυτή η επιλογή. Μετά το 2018 σε πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη, λειτουργεί το σύστημα ενημέρωσης πολιτών και η σταδιακή απομάκρυνση του κοινού. Μέχρι τότε δεν είχα τέτοια εικόνα. Εγώ στο παρελθόν δεν είχα συμμετάσχει σε άσκηση απομάκρυνσης πληθυσμού. Πρώτη φορά συμμετείχα φέτος στη Ραφήνα».

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

Διαβάστε ακόμη: