Φόρεμα μπλε και λευκό που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ στην ταινία του 1939 «Ο Μάγος του Οζ» δεν θα πωληθεί σε δημοπρασία, καθώς δικαστής μπλόκαρε την πώληση του εμβληματικού ενδύματος.

Η τιμή πώλησης του καρό φορέματος της Ντόροθι εκτιμήθηκε ότι θα ανερχόταν σε 800.000 έως 1,2 εκατ. δολάρια στη δημοπρασία αναμνηστικών του Χόλιγουντ του οίκου Bonham στο Λος Άντζελες.

Το φόρεμα βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια ανακαίνισης.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Πολ Γκαντέρφ στη Νέα Υόρκη εξέδωσε προκαταρκτική εντολή να σταματήσει η πώληση, αφού συγγενής καθολικού ιερέα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα υπέβαλε μήνυση ισχυριζόμενη ότι το φόρεμα της ανήκει.

Ο ιερέας Γκίλμπερτ Χάρτκε, ο οποίος πέθανε το 1986, ήταν επικεφαλής του Τμήματος Θεάτρου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο και είχε λάβει το φόρεμα ως δώρο το 1973 από την ηθοποιό Μερσέντες ΜακΚέιμπριτζ, όπως αναφέρει η μήνυση. Ο Γκίλμπερτ Χάρτκε φωτογραφήθηκε κρατώντας το φόρεμα σε πολλές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

«Το πανεπιστήμιο δεν έχει κανένα ιδιοκτησιακό συμφέρον για το φόρεμα, καθώς… δεν υπάρχει τεκμηρίωση που να αποδεικνύει ότι ο κληρικός δώρισε ποτέ επίσημα ή ανεπίσημα το φόρεμα στο Καθολικό Πανεπιστήμιο» υποστηρίζει η ανιψιά του Γκίλμπερτ Χάρτκε, Μπάρμπαρα Αν Χάρτκε στη μήνυση που κατατέθηκε κατά του πανεπιστημίου και του οίκου δημοπρασιών.

Ο ιερέας αποσύρθηκε το 1986 και άφησε το φόρεμα στους διαδόχους του που είναι επικεφαλής του θεατρικού τμήματος.

«Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τη θέση μας και τα συντριπτικά στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της κ. Χάρτκε, στο δικαστήριο» δήλωσαν οι δικηγόροι του πανεπιστημίου.

Το φόρεμα

Η Τζούντι Γκάρλαντ φόρεσε πολλές εκδοχές του φορέματος αυτού στην ταινία, αλλά σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών αυτών είναι ένα από τα δύο που έχουν την πρωτότυπη μπλούζα και ένα από τα συνολικά τέσσερα που υπάρχουν ακόμη. Ο Bonhams εκτιμά την αξία του φορέματος από 800.000 έως 1,2 εκατομμύρια δολάρια.

«Το φόρεμα ήταν θρυλικό, αλλά κανένας δεν το είχε δει από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80», δήλωσε στους New York Times η Τζάκλιν Λίρι- Γουόρσοου, κοσμήτορας της σχολής μουσικής, θεάτρου και τέχνης στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Το 1973 η ηθοποιός Μερσέντες ΜακΚέμπριτζ- φίλη της Τζούντι Γκάρλαντ- έδωσε το φόρεμα στον τότε επικεφαλής της σχολής θεάτρου του πανεπιστημίου, Γκίλμπερτ Χαρτκ. Όμως, το φόρεμα καταχωνιάστηκε κάπου και το εκπαιδευτικό ίδρυμα έχασε τα ίχνη του, δήλωσε η κοσμήτορας.