Σε ιστορική δημοπρασία που διοργανώνεται τον ερχόμενο μήνα θα πωληθεί ένα από τα φορέματα που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ ως Ντόροθι στο κινηματογραφικό μιούζικαλ «Ο Μάγος του Οζ».

Η Γκάρλαντ φορούσε πολλές εκδοχές του μπλε και λευκού gingham φορέματος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της κλασικής ταινίας του 1939, αλλά μόνο τέσσερις υπάρχουν – και αυτό το συγκεκριμένο είναι ένα από τα δύο που έχουν λευκή μπλούζα.

Το φόρεμα που θα πωληθεί στη δημοπρασία «Bonhams Classic Hollywood: Film and Television» στο Λος Άντζελες με εκτιμώμενη αξία 800.000 δολάρια έως 1,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Bonhams, έχει «ταυτιστεί με μια συγκεκριμένη σκηνή της αγαπημένης ταινίας, δηλαδή όταν η Ντόροθι αντιμετωπίζει την κακιά μάγισσα της Δύσης στο Κάστρο της Μάγισσας».

Η Μερσέντες ΜακΚέιμπριτζ, ηθοποιός του Χόλιγουντ, ήταν καλλιτέχνης στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής (CUA) το 1973, όταν χάρισε το φόρεμα στον επικεφαλής του θεάτρου του CUA, αιδεσιμότατο, Γκίλμπερτ Χάρτκε. Η ΜακΚέιμπριτζ ήταν σύγχρονη της Γκάρλαντ και οι δυο τους φέρονται να ήταν φίλες, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πώς περιήλθε στην κατοχή της το φόρεμα.

«Η ανακάλυψη αυτού του ιστορικού φορέματος ήταν μια αξέχαστη στιγμή για το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής και είμαστε περήφανοι που το παρουσιάζουμε σε δημοπρασία, έτσι ώστε ο επόμενος συλλέκτης να έχει ένα κομμάτι ιστορίας» ανέφερε η Τζάκλιν Τζ. Λίρι Γουόρσο κοσμήτορας της Σχολής Μουσικής, Δράματος και Τέχνης του Πανεπιστημίου σε δελτίο Τύπου.

«Ενώ ο αποχωρισμός από το φόρεμα είναι γλυκόπικρος, τα έσοδα θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση μελλοντικών γενεών για επαγγελματική σταδιοδρομία στο θέατρο. Ίσως η χρηματοδότηση να βοηθήσει στην προετοιμασία της επόμενης Μερσέντες ΜακΚέιμπριτζ ή Τζούντι Γκάρλαντ!» υπογράμμισε.

Το φόρεμα παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του οίκου Bonhams στη Νέα Υόρκη από τις 23 έως τις 29 Απριλίου και στο Λος Άντζελες από τις 20 έως τις 24 Μαϊου και η δημοπρασία θα γίνει στις 24 Μαΐου στο Λος Άντζελες.

Ένα θρυλικό φόρεμα 

Το μπλε και λευκό φόρεμα βρέθηκε τυχαία πέρυσι, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Τώρα, εκτίθεται στο Μανχάταν έως τις 29 Απριλίου και στις 24 Μαΐου θα πωληθεί σε δημοπρασία του οίκου Bonhams, που θα γίνει στο Λος Άντζελες.

Η Τζούντι Γκάρλαντ φόρεσε πολλές εκδοχές του φορέματος αυτού στην ταινία, αλλά σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών αυτών είναι ένα από τα δύο που έχουν την πρωτότυπη μπλούζα και ένα από τα συνολικά τέσσερα που υπάρχουν ακόμη. Ο Bonhams εκτιμά την αξία του φορέματος από 800.000 έως 1,2 εκατομμύρια δολάρια.

«Το φόρεμα ήταν θρυλικό, αλλά κανένας δεν το είχε δει από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80», δήλωσε στους New York Times η Τζάκλιν Λίρι- Γουόρσοου, κοσμήτορας της σχολής μουσικής, θεάτρου και τέχνης στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Το 1973 η ηθοποιός Μερσέντες ΜακΚέμπριτζ- φίλη της Τζούντι Γκάρλαντ- έδωσε το φόρεμα στον τότε επικεφαλής της σχολής θεάτρου του πανεπιστημίου, Γκίλμπερτ Χαρτκ. Όμως, το φόρεμα καταχωνιάστηκε κάπου και το εκπαιδευτικό ίδρυμα έχασε τα ίχνη του, δήλωσε η κοσμήτορας.