Χτισμένο στο ρουστίκ στιλ που είναι τόσο διαδεδομένο σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, το μικρό οικογενειακά διοικούμενο ξενοδοχείο Hotel Arbez Franco-Suisse, που ονομάζεται επίσης L’Arbézie, έχει την ιδιαιτερότητα να κάθεται ακριβώς πάνω σε διεθνή σύνορα.

Ακούσια συνέπεια της Συνθήκης των Δαππών του 1862

Αυτή η ασυνήθιστη οργάνωση είναι μια ακούσια συνέπεια της Συνθήκης των Δαππών του 1862, με την οποία η Γαλλία και η Ελβετία συμφώνησαν σε μια μικρή εδαφική ανταλλαγή, προκειμένου να επιτραπεί ο πλήρης γαλλικός έλεγχος ενός κοντινού στρατηγικού δρόμου.

Στη συνθήκη υπήρχε πρόβλεψη για την παραμονή των κτιρίων κατά μήκος των συνόρων, γεγονός που χρησιμοποίησε ένας ντόπιος επιχειρηματίας για να ανοίξει ένα κατάστημα και ένα μπαρ, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το διασυνοριακό εμπόριο.

Το ξενοδοχείο θα ακολουθήσει το 1921.

Τα διεθνή σύνορα να διχοτομούν το εστιατόριο και αρκετά από τα δωμάτια

Το αποτέλεσμα είναι ότι περίπου το μισό ξενοδοχείο βρίσκεται στη Γαλλία και το άλλο μισό στην Ελβετία, με τα διεθνή σύνορα να διχοτομούν το εστιατόριο και αρκετά από τα δωμάτια.

Σε ένα από αυτά τα διεθνικά δωμάτια, με το αόρατο διεθνές χάσμα να τρέχει ακριβώς μέσα από το μπάνιο και το κρεβάτι η συνθήκη διαμονής είναι εξαιρετική σύμφωνα με το CNN.

Οι επισκέπτες κοιμούνται με το κεφάλι στην Ελβετία και τα πόδια στη Γαλλία.

Ορατά από το παράθυρο, και μόλις λίγα μέτρα μακριά, βρίσκονται οι δύο συνοριακοί σταθμοί, ο ελβετικός στη δεξιά πλευρά, ο γαλλικός λίγο πιο κάτω στα αριστερά, με το ξενοδοχείο να καταλαμβάνει ένα τριγωνικό οικόπεδο σφηνωμένο μεταξύ των δύο .

Όταν η Ελβετία εντάχθηκε στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν το 2008, έκανε τα πράγματα λίγο πιο απλά, αλλά στην πραγματικότητα είχε μικρή πρακτική επίδραση στην καθημερινή λειτουργία του ξενοδοχείου, καθώς ήταν πάντα ένας ιδιαίτερα πορώδης διασυνοριακός χώρος .

Ένα απίστευτο ιστορικό παράδειγμα

Ένα ιδιαίτερα δραματικό παράδειγμα αυτού συνέβη κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και οι υπό γερμανική κατοχή και οι συνεργαζόμενες ζώνες της Γαλλίας που ελέγχονται από το Vichy συνέκλιναν με την ελεύθερη Ελβετία ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο.

Οι Γερμανοί κατέλαβαν το γαλλικό μισό του ξενοδοχείου, αλλά επειδή η σκάλα που οδηγεί στα δωμάτια βρισκόταν εν μέρει στην ελβετική επικράτεια, οι επάνω όροφοι παρέμεναν απαγορευμένοι, καθιστώντας τους ένα σχετικά ασφαλές καταφύγιο για πρόσφυγες και συμμάχους πιλότους που βρίσκονταν εν κινήσει.

Διαβάστε ακόμη: