Αποκαλύψαμε προ ημερών από τη στήλη, σχετικά με τις παρασκηνιακές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα ως προς τη μετοχική σύνθεση της Εθνικής τράπεζας, ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και σοβαρό ενδιαφέρον!

Κατ’ αρχήν πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι το ΤΧΣ σταδιακά θα (είναι υποχρεωμένο) αποεπενδύσει από την Εθνική όπου είναι και ο βασικός μέτοχος με ποσοστό της τάξης του 41%!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξελίξεις θα υπάρξουν εντός του 2022, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος, που αδιαμφισβήτητα συνδέεται με την προκήρυξη ή όχι πρόωρων εθνικών εκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση η πώληση μετοχών του ΤΧΣ, μέσω placement θα πάει πίσω. Διαφορετικά ίσως και να δρομολογηθούν καταστάσεις νωρίτερα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 δηλαδή!

Έγκυρες πηγές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τους διεθνείς συμβούλους της, πχ Goldman Sachs, έχουν καταλήξει στην απόφαση το ΤΧΣ αρχικά να πωλήσει μέσω placement το 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η διοίκηση του ΤΧΣ δεν είναι και τόσο …ζεστή να πουλήσει το εν λόγω πακέτο των μετοχών καθώς φοβάται ότι θα χάσει την πρωτοκαθεδρία και τον έλεγχο της τράπεζας.

Αντιστοίχως και η διοίκηση της Εθνικής, μολονότι ξέρει πολύ καλά πως αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί νέα κεφάλαια και νέους παίκτες – συμμέτοχους στην ανάπτυξη και εξυγίανση της, για τους ίδιους λόγους με το ΤΧΣ, φοβούμενη ότι θα χάσει ρόλους, παρέμβαση, επιρροή και οφίτσια, δεν διάκειται ευμενώς ως προς την είσοδο στο μετοχικό σχήμα νέων επενδυτών – διεθνών ή και εγχώριων παικτών!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση διά των συμβούλων της, φέρεται να έχει προχωρήσει τον αρχικό σχεδιασμό της!

Και καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές και διεργασίες μεταξύ των συμβούλων της κυβέρνησης και ξένων αλλά και εγχώριων ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, με αντικείμενο το 20% της Εθνικής που θα διαθέσει μέσω placement το ΤΧΣ!

Σε απλά λόγια οι σύμβουλοι της κυβέρνησης συζητούν με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, πολύ ισχυρά διεθνή συμφέροντα που δραστηριοποιούνται ενεργά στην Ελλάδα, αλλά και κορυφαία funds του κόσμου που ήδη έχουν δείξει στην πράξη το ενδιαφέρον τους για τις επιχειρηματικές και τραπεζικές εξελίξεις στη χώρα μας, μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυξήσεις κεφαλαίου, διαγωνισμών του δημοσίου, αποκρατικοποιήσεις και εξαγορές!


Οι δημοσκοπήσεις, το Μαξίμου και η ετυμηγορία του Αμερικανού «γκουρού» της επικοινωνίας

Εσχάτως γίνεται λόγος πολύς γύρω από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και οι οποίες εμφανίζουν μεταξύ τους μεγάλες αποκλίσεις όσον αφορά την πρόθεση ψήφου και τα ποσοστά (καθώς και τις μεταξύ τους διάφορες) των μεγάλων κομμάτων!

Στην κοινωνία, καλώς ή κακώς, προκαλείται μια σύγχυση, την οποία σπεύδουν να εκμεταλλευτούν πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο, αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις και τις τάσεις της κοινής γνώμης, μαθαίνω ότι επικρατεί απόλυτη ηρεμία και μπαίνουν στο τραπέζι κεντρικοί σχεδιασμοί και τακτικές. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διανύσει πάνω από το μισό της θητείας της και υπό την έννοια αυτή είναι απολύτως λογικό να σχεδιάζει τις επόμενες πολιτικές κινήσεις της μόλις η οικονομία ανακάμψει (ταχέως όπως καταδεικνύεται στην πράξη) και αντιμετωπιστεί δραστικά η πανδημία του κορωνοιού!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ηρεμία της κυβέρνησης εκτός των άλλων απορρέει και από τις τάσεις της κοινωνίας που ερευνώνται και αναλύονται σε μόνιμη βάση στο Μαξίμου μέσα από κυλιόμενες δημοσκοπήσεις!

Υπό το πρίσμα αυτό και με βάση το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με τον γκουρού της επικοινωνίας αμερικανό Σταν Γκρίνμπεργκ, υπό την επικοινωνιακή καθοδήγηση του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε μια ιστορική νίκη τον Ιούλιο του 2019, είναι προφανές ότι βαρύτητα για το Μαξίμου έχει η ανάλυση του Γκρίνμπεργκ και η δική του εκτίμηση βάσει των δημοσκοπικών ευρημάτων, ως προς τον νέο επικοινωνιακό και πολιτικό σχεδιασμό!

Σε απλά λόγια η κυβέρνηση αναμένει την …ετυμηγορία του Σταν Γκρίνμπεργκ, μέσα από τις δικές του έρευνες και αναλύσεις των τάσεων της κοινής γνώμης οι οποίες και θα προσδιορίσουν με ακρίβεια τα παρακάτω βήματα!

Γιατί είναι προφανές πως η κυβέρνηση δεν καθοδηγείται, ούτε σύρεται από τις κάθε λογής δημοσκοπήσεις, ούτε από εκ διαμέτρου αντίθετα ευρύματα, αλλά κινείται βάσει των δικών της ευρημάτων μέσα από καθημερινές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, υπό την εμπειρία, εποπτεία και ανάλυση του κορυφαίου Αμερικανού επικοινωνιολόγου, του οποίου την ετυμηγορία αναμένει προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της…


Οι κινήσεις ματ του Helikon (με ΔΕΗ και ΟΛΠ) και η αποεπένδυση από την Lamda

Παρακολουθώντας την αγορά χρόνια, οφείλω να ομολογήσω ότι βλέποντας τις κινήσεις και την τακτική του ιταλικού fund Helikon που δραστηριοποιείται εντόνως στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά (εκτός των άλλων κατέχει και πακέτο 5% στην Eurobank) είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω τον θαυμασμό μου!

Ειδικά τελευταία, οι άνθρωποι δίνουν ρέστα!!! Αφού αποκόμισαν πολύ μεγάλες υπεραξίες από τις μετοχές της Lamda που είχαν αγοράσει από την Μαριάννα Λάτση, τις οποίες πούλησαν στο σύνολο τους, δεν κράτησαν ούτε μία για δείγμα, μπήκαν πρώτα απ’ όλα στην ΔΕΗ, ενώ στη συνέχεια απέκτησαν πακέτο μετοχών του ΟΛΠ!

Δύο κινήσεις προσανατολισμένες στο μέλλον, στις προοπτικές και τις προσδοκίες, επί τη βάσει πραγματικών οικονομικών στοιχείων και νέων δεδομένων της αγοράς! Και το γεγονός είναι πως πράγματι και η ΔΕΗ αλλά και ο ΟΛΠ έχουν μπροστά τους success story το οποίο έχουν διαβλέψει οι Ιταλοί!

Βεβαίως το γεγονός ότι αποχώρησαν ολοσχερώς από την Lamda σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που υποτίθεται πως το έργο προχωρά με ταχείς ρυθμούς, μου προκαλεί εντύπωση και προβληματισμό για να είναι ειλικρινής!

Όπως και το γεγονός ότι οι Ιταλοί σε συνέντευξη τους δήλωσαν πως στις επαφές που πραγματοποιούν με τις διοικήσεις των εταιρειών που συμμετέχουν, θέτουν ερωτήματα προς απάντηση! Και με βάση την ανταπόκριση στα ερωτήματα τους προχωρούν στις επόμενες κινήσεις τους!

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν δικαίως διερωτάται ο μέσος επενδυτής του Χρηματιστηρίου: γιατί πούλησαν όλες τις μετοχές της Lamda οι Ιταλοί; Της μόνης εταιρείας στην οποία είχαν τοποθετηθεί μετοχικά και αποεπένδυσαν ολοσχερώς!


Ποιοι και πώς πάνε να μπλοκάρουν την επιλογή Τσούνη για πρέσβη των ΗΠΑ!

Μια άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή εξυφαίνεται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με την επιλογή του προέδρου Μπάιντεν να διορίσει πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζορτζ Τσούνη, στη θέση του απερχόμενου Τζέφρι Πάιατ!

Αξιόπιστες πηγές πέραν του Ατλαντικού υποστηρίζουν ότι εσχάτως έχει αναπτυχθεί ένα εσωτερικό «ρεύμα» στο Ελληνοαμερικανικό λόμπι, κατά της επιλογής Τσούνη, παρά το γεγονός ότι ο περίφημος Father Alex και η …παρέα του στήριξαν την επιλογή του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία σε παρεμβάσεις τους προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ!

Σημειώνεται ωστόσο ότι τούτο συνέβη όταν φυσικά αντελήφθησαν και συνειδητοποίησαν ότι η πρόταση να επιλεγεί νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο γνωστός κληρικός Αλεξ Καρλούτσος, αποκαλούμενος στην ομογένεια και ως …Father Alex, δεν περπάταγε, οπότε άλλαξαν ρότα και εστράφησαν στην επιλογή Τσούνη, τον οποίο αφελώς κάποια συστήματα (και εντός Ελλάδος) νόμιζαν ότι μπορούν να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν!

Ωστόσο, την ώρα τούτη, οι μέχρι σήμερα πολιτικοεπιχειρηματικές ισορροπίες έχουν ανατραπεί, με αποτέλεσμα οι πρώην υποστηρικτές Τσούνη να είναι οι πρώτοι που παρασκηνιακά κινούνται κατά της επιλογής του επιχειρηματία ως νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, την οποία επιδιώκουν με κινήσεις στο παρασκήνιο να την μπλοκάρουν!

Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι τα «συστήματα», επιχειρηματικά κυρίως εντός Ελλάδος με άμεσες σχέσεις με το Ελληνοαμερικανικό λόμπι και προνομιακοί συνομιλητές του Father Alex και των λοιπών δυνάμεων της ομογένειας, επιχειρούν παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα:

Πρώτον, διά μέσω αμερικανών διπλωματών οι οποίοι με επίσημες τοποθετήσεις τους τάσσονται κατά της επιλογής ενός ιδιώτη – επιχειρηματία ως πρέσβη και όχι ενός διπλωμάτη όπως θα επέβαλαν οι συνθήκες. Και διαφωνούν με την τακτική αυτή που ενίοτε λαμβάνει χώρα από προέδρους των ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως σημειώνουν ότι ο κ. Τσούνης είναι ανεπαρκής ως προς την άσκηση τόσο σημαντικών διπλωματικών καθηκόντων και προς την κατεύθυνση αυτή επικαλούνται την υποψηφιότητα Τσούνη για την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Νορβηγία, το 2014, η οποία κατέρρευσε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, όπου ο κ. Τσούνης φάνηκε να παρουσιάζεται απροετοίμαστος και χωρίς καμία συγκροτημένη εικόνα της κατάστασης στην σκανδιναβική χώρα!

Δεύτερον, μέσα από μια προσπάθεια επηρεασμού του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας που θα εγκρίνει ή όχι την επιλογή Τσούνη!

Θυμίζεται ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ προσφάτως είχε επισκεφθεί τη χώρα μας ως ομιλητής σε συνέδριο και σε επαφές με Έλληνες αξιωματούχους είχε εκφραστεί θετικά για την επιλογή Τσούνη, την οποία και φέρεται να στήριξε!