search

MAIN STREET

Διαδηλώσεις στην Κίνα και ενδεχόμενες επιπλοκές στην εφοδιαστική αλυσίδα πιέζουν πτωτικά τις μετοχές διεθνώς

Τα futures των κεντρικών αμερικανικών δεικτών δείχνουν επίσης ότι οι αγορές των ΗΠΑ θα ανοίξουν χαμηλότερα τη Δευτέρα στη Wall Street.

stoxx600

Σχεδόν τρία χρόνια περιοριστικών μέτρων και lockdown έχουν παρασύρει την κινεζική οικονομία και ώθησαν την ανεργία των νέων σε σχεδόν 20%.

Σύμφωνα με αναλυτές στρατηγικής της UBS η διεύρυνση των μολύνσεων της Covid θα μπορούσε να επιδεινώσει τις διακοπές της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και να προκαλέσει εγχώριες αναταράξεις και να διαχυθούν στις παγκόσμιες αγορές.

Οι αγορές μετοχών διεθνώς υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά από διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε ολόκληρη την Κίνα το Σαββατοκύριακο εν μέσω αυξανόμενης αναταραχής σχετικά με την πολιτική της χώρας για την Covid.

Μια προφανής χαλάρωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε τροφοδοτήσει τις ελπίδες για σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών ελέγχων της χώρας για τη νόσο. Ωστόσο, τα τοπικά lockdown τις τελευταίες ημέρες ως απάντηση στις αυξανόμενες μολύνσεις έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους για την εγχώρια οικονομική ανάκαμψη όσο και για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι μετοχές στις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν τη Δευτέρα, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1,6%.

Όμοια και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600  που κατέγραψε πτώση 0,9% κατά τις πρωινές ώρες της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη.

Τα futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) των κεντρικών αμερικανικών δεικτών δείχνουν επίσης ότι οι αγορές των ΗΠΑ θα ανοίξουν χαμηλότερα τη Δευτέρα στη Wall Street.

Κίνα και περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της Covid

Σχεδόν τρία χρόνια μέτρων lockdown έχουν παρασύρει την κινεζική οικονομία και ώθησαν την ανεργία των νέων σε σχεδόν 20%. Εν τω μεταξύ, τα κέρδη στις βιομηχανικές εταιρείες της Κίνας μειώθηκαν κατά 3% από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, καθώς ο Covid περιόρισε τη δραστηριότητα.

Ειδικά για τις επιπλοκές στην εφοδιαστική αλυσίδα η UBS εκτίμησε σε ένα note που δημοσιεύθηκε νωρίτερα ότι θα χρειαστεί χρόνος να αντιληφθούμε την επίπτωση που έχουν επιφέρει τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο της αναφερόμενης δημόσιας αντίθεσης στους περιορισμούς για τον Covid και την επίσημη απάντηση σε αυτά. Αλλά οι τελευταίες εξελίξεις εντείνουν την αβεβαιότητα για τους υπεράκτιους επενδυτές και μπορεί να επιβαρύνουν το κλίμα», δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management.

Διαβάστε ακόμη: