Αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank.

Συγκεκριμένα, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι μία από τις δύο αυξήσεις επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο θα είναι 50 μονάδες βάσης, πιθανότητα τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούλιο.

«Μια αύξηση 50 μονάδων βάσης δεν είναι ασυνεπής με το σχέδιο που παρουσίασε η Κριστίν Λαγκάρντ… Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να υποτιμά τον πληθωρισμό και αναμένουμε ότι η υποστήριξη για αύξηση 50 μ.β. θα ενισχυθεί καθώς προχωρά το καλοκαίρι», αναφέρουν οι αναλυτές σε σχετικό τους σημείωμα.

Το προηγούμενο βασικό σενάριο της Deutsche Bank έκανε λόγο για συνεχόμενες αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο.

Το τέλος των αρνητικών επιτοκίων

Πρόσφατα, η Capital Economics δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον ερχόμενο Ιούλιο ή να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη νωρίτερα τον Ιούνιο, βάζοντας έτσι τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου, δείχνουν ότι πολλά από τα στελέχη της ΕΚΤ εκτιμούν ότι πληρούνται ήδη τα κριτήρια που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα για να αυξήσει τα επιτόκια. Από τότε τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων έχουν αυξηθεί, σημειώνει η βρετανική εταιρεία.

Εντύπωση προκαλεί ότι στα πρακτικά δεν αναφέρονται πολλά για την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που κλιμακωθούν οι πιέσεις που δέχονται τα spreads. Δεν υπάρχει αναφορά παρά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ θα λανσάρει ένα νέο πρόγραμμα αν χρειαστεί. Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ προτιμά να διατηρεί για το συγκεκριμένο μία «εποικοδομητική ασάφεια», τονίζει η Capital Economics.