H Capital Economics δεν αποκλείει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον ερχόμενο Ιούλιο ή να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη νωρίτερα τον Ιούνιο, βάζοντας έτσι τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου, δείχνουν ότι πολλά από τα στελέχη της ΕΚΤ εκτιμούν ότι πληρούνται ήδη τα κριτήρια που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα για να αυξήσει τα επιτόκια. Από τότε τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων έχουν αυξηθεί, σημειώνει η βρετανική εταιρεία.

Εντύπωση προκαλεί ότι στα πρακτικά δεν αναφέρονται πολλά για την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που κλιμακωθούν οι πιέσεις που δέχονται τα spreads. Δεν υπάρχει αναφορά παρά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ θα λανσάρει ένα νέο πρόγραμμα αν χρειαστεί. Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ προτιμά να διατηρεί για το συγκεκριμένο μία «εποικοδομητική ασάφεια», τονίζει η Capital Economics.

Το σενάριο

Για τα επιτόκια, το βασικό σενάριο της CE προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αφήσει το επιτόκια αποδοχής καταθέσεων αμετάβλητο στο -0,5% τον Ιούνιο και θα το αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, ωστόσο η πιθανότητα μίας πιο επιθετικής κίνησης έχει αυξηθεί σημαντικά. Το δεύτερο επικρατέστερο σενάριο είναι να δούμε μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, κάτι που η ΕΚΤ έχει ξανακάνει μόνο μία φορά το 1999, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο.