Στην πρώτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως για τον Μάιο του 2023 φιγουράρει το χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, οι εκλογές οδήγησαν σε σημαντική υπεραπόδοση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τον Μάιο, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει άνοδο +12,4% κατά τη διάρκεια του μήνα.

Υπεραπόδοση καταγράφηκε και μεταξύ των ελληνικών κρατικών ομολόγων, και η διαφορά απόδοσης των 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων μειώθηκε κατά -38 μ.β. στις 150 μ.β. στο τέλος Μαΐου.

Η τεχνολογία στο επίκεντρο

Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την Deutsche Bank, ο ενθουσιασμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη οδήγησε σε μαζική υπεραπόδοση των μετοχών τεχνολογίας τον Μάιο, με τον Nasdaq να σημειώνει άνοδο +5,9% και τον δείκτη FANG+ να αυξάνεται κατά +17,2%. Αυτό ήταν εμφανές και στην Ευρώπη, όπου ο τεχνολογικός δείκτης STOXX σημείωσε άνοδο +8,1%.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο Nasdaq είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες απόδοσης σε ετήσια βάση μεταξύ των μεγάλων μετοχικών δεικτών, έχοντας ενισχυθεί κατά +24,1% σε ετήσια βάση μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, ο Μάιος δεν ήταν καλός μήνας για τις μετοχές. Για παράδειγμα, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Index υποχώρησε κατά -0,9%, και ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου ο S&P 500 σημείωσε συνολική άνοδο +0,4%, η ισοσταθμισμένη εκδοχή του σημείωσε πτώση -3,8%. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 να υποχωρεί κατά -2,3%, ενώ ο Hang Seng υποχώρησε κατά -7,9%.

Διαβάστε περισσότερα