Ενόσω μετράμε αντίστροφα για την ολοκλήρωση του 2021, ήδη οι αναλυτές προσπαθούν να ιχνηλατήσουν τις τάσεις του επόμενου έτους. Εν ολίγοις, να βρουν τι θα απασχολήσει περισσότερο την παγκόσμια οικονομία.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι ανησυχίες αρκετές. Το ίδιο, όμως, ισχύει και με τις προσδοκίες, ιδίως εφόσον αναλογιστούμε τις δυσκολίες και τις αναταράξεις των προηγούμενων μηνών.

Ας δούμε, επομένως, με τη βοήθεια της Deutsche Bank, τα πιο «καυτά» θέματα του επόμενου έτους

Μια οικονομία σε υπερθέρμανση

Παρά τη μετάλλαξη Όμικρον, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το επόμενο έτος θα μας βρει σε πολύ καλύτερη θέση έναντι του κορωνοϊού. Αυτό, όμως, θα έχει ως αποτέλεσμα να αναδυθεί ένα οικονομικό περιβάλλον υψηλής ανάπτυξης αλλά και υψηλού πληθωρισμού.

Προκειμένου να καμφθεί η δυναμική των ανατιμήσεων, οι κεντρικές τράπεζες είναι πολύ πιθανό να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική και να αποσύρουν τα υποστηρικτικά μέτρα.

Όμως, όλα αυτά απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς κρίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της υπερβολικής ή της καθυστερημένης δράσης, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα άλλο φαινόμενο, αυτό του στασιμοπληθωρισμού. Δηλαδή ενός υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος συνδυάζεται από αναιμική ανάπτυξη.

Αισιοδοξία για την Covid

Οι προοπτικές για την πανδημία του κορωνοϊού στο βόρειο ημισφαίριο δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, δεδομένης της εν εξελίξει έξαρσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Όμως, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά το 2022. Τα πιο αποδοτικά φάρμακα και η αύξηση των εμβολιασμών έχουν φέρει την παγκόσμια κοινότητα σε μια κατάσταση καλύτερης διαχείρισης της πανδημίας.

Κι αυτό, παρά την ανάδειξη νέων μεταλλάξεων και νέων παραλλαγών, οι οποίες ωστόσο -όπως αποδεικνύεται και ιστορικά- μας φέρνουν πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας (είναι ολοένα και λιγότερο επικίνδυνες).

Αγορά εργασίας

Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας αναμένεται από τη Deutsche Bank να είναι κάτι περισσότερο από δυναμική το 2022. Ήδη, αρκετοί εργαζόμενοι παραιτούνται από τις δουλειές τους, με στόχο την αναζήτηση μιας καλύτερης θέσης εργασίας. Πρόκειται για το φαινόμενο της λεγόμενης Μεγάλης Παραίτησης.

Την ίδια ώρα, τα επίπεδα της απασχόλησης παραπέμπουν εδώ και μήνες σε προ-Covid εποχές, με την ανεργία να υποχωρεί αισθητά σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.

Φυσικά, όλη αυτή η κατάσταση έχει και αρνητικά επιπτώσεις, καθώς η αυξημένη ζήτηση για προσωπικό συμβάλλει στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων (ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό).

Εταιρική αποδοτικότητα

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες επιχειρήσεις «μεγάλωναν» μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, αγνοώντας την οργανική ανάπτυξή τους. Αυτό πλέον αναμένεται ότι θα αλλάξει, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην αποδοτικότητα των εταιρικών assets.

Άλλωστε, οι διοικήσεις δεν θα μπορούν να αυξάνουν δραστικά το περιθώριο κέρδους (λόγω των ανατιμήσεων και των ελλείψεων), ενώ ταυτόχρονα, το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας εκτιμάται ότι θα γίνει πιο αυστηρό, θέτοντας νέα εμπόδια.

Deutsche Bank: Στο 6,1% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022

Κορεσμός αποθεμάτων

Μέσα στο 2022, οι επιχειρήσεις θα γεμίσουν τις… αποθήκες τους. Οι αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα ευρύτερα προβλήματα στις αγορές είναι πιθανό να αναγκάσουν τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν ένα τεράστιο απόθεμα προϊόντων. Ήδη, μάλιστα,, παρά τις πολλαπλές ελλείψεις σε βασικά αγαθά, παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση στις προ-παραγγελίες εν όψει των εορτών.

Η αναγέννηση των εποπτικών αρχών

Είτε τους αρέσει είτε όχι, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυστηρότερους κανόνες ανταγωνισμού το 2022. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η χαλάρωση των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει σε διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων και σε περιστολή της δύναμης του εργατικού προσωπικού.

Τέλος των δωρεάν χρήμα

Με τον πληθωρισμό να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, οι κεντρικές τράπεζες είναι αναγκασμένες να κλείσουν τον διακόπτη της ροής χρημάτων, μέσω της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Και το ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές της Deutsche Bank είναι πώς αυτό θα επιδράσει στις «εθισμένες» αγορές μετοχών, οι οποίες είναι σίγουρο ότι στην αρχή τουλάχιστον, θα σοκαριστούν από τις αυξήσεις επιτοκίων.

Η ανησυχία για το διάστημα

Το 2022 ενδεχομένως να αποτελέσει το πρώτο έτος εντάσεων για τις δυνατότητες στρατιωτικοποίησης του διαστήματος. Ιδίως, από την στιγμή που ολοένα και περισσότερες χώρες αποκτούν παρουσία έξω από τα σύνορα της Γης.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η πλειονότητα αυτών των χωρών δεν έχει την πρόθεση να συμφωνήσει στη δημιουργία νέων κανόνων για το διάστημα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο της «άγριας δύσης».

Ψηφιακά νομίσματα από τις κεντρικές τράπεζες

Γνωστά και ως CBDC, το ερώτημα πλέον δεν αφορά το αν θα γίνουν πραγματικότητα, αλλά το πότε και το πώς. Σήμερα, το 86% των κεντρικών τραπεζών δουλεύει σχετικά projects, ενώ το 60% ήδη πειραματίζεται σε επιμέρους τομείς.

Εκτιμάται από την Deutsche Bank ότι μέσα στα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια, μια μεγάλη πλειονότητα των χωρών θα έχει τα δικά της CBDC, μια τάση που έχει μεγαλύτερη δυναμική στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

ESG

Τα ομόλογα ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση) αρχίζουν και γίνονται mainstream. Από το ξέσπασμα της πανδημίας έως σήμερα, οι εκδόσεις έχουν τριπλασιαστεί και έχουν ξεπεράσει τα 45 δισ. δολάρια.

Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων βλέπει τα ομόλογα ESG ως ένα μέσο βελτίωσης της αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους, όπως αποτυπώνεται σε σχετική έρευνα.